Gőz, szauna, élményfürdő, svédasztal - Ezért imádjuk a wellnesst!

Bük Egerszalók Sárvár Zalakaros wellness
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu munkatársai közül csak kevesen mondanának nemet egy olyan hosszú hétvégére, amelyet wellnesshotelben tölthetnek el. Közülünk többen is gyakran választják ezt a kikapcsolódási formát, és valóban teljesen kisimultan térnek vissza ilyenkor a munka világába. Ha eddig idegenkedtél az effajta vizes-gőzös kikapcsolódástól, most biztosan meghozzuk a kedvedet.

Migrénmasszázs Sárváron

A sárvári gyógy- és wellnessfürdőt két forrás látja el gyógyvízzel: 1200 méteres mélységből 43 Celsius-fokos, míg 2000 méterről magas sótartalmú, 83 Celsius-fokos gyógyvíz tör fel. Utóbbi gyógyvíz jelentős mennyiségben tartalmaz nátrium-kloridot, hidrogén-karbonátot, jódot, brómot, fluort és más nyomelemeket, amelyek lepárlásával gyártják az otthoni kádfürdőkhöz is használható híres termálkristályt.

A sárvári gyógy- és welnessfürdő Forrás: sarvarfurdo.hu

A gyógyfürdő vize kiváló a mozgásszervi betegségekre, nőgyógyászati és bőrgyógyászati tünetek enyhítésére, gyorsítja a sportsérülések gyógyulását, a fejfájósoknak pedig különösen ajánlott az úgynevezett migrénmasszázs, amely megszünteti az izmaikban a görcsös feszültséget, helyreállítják az erekben a véráramlást.

Ha ezoterikusabb beállítottságú vagy, részt vehetsz csakratisztításon és reikikezelésen, és ha már ott vagy, a "hangvarázs" nevű kezelés is megér egy próbát.

A fürdőt két forrás látja el gyógyvízzel Forrás: sarvarfurdo.hu

A fürdőben télen-nyáron 5 medence üzemel, a komplexumban pedig akkor is megtalálod a számításodat, ha nem gyógyulni, csak pihenni és kikapcsolódni mész oda. Külső és belső finn szaunák, bi szauna, gőzfürdő, aromakabinok és Kneipp-medence gondoskodik a feltöltődésről, a wellnessrészlegben pedig thai masszázs, ajurvédikus kezelések, energiakezelések várnak rád. Ha a sport a életed része, fitneszterem is a rendelkezésedre áll.

Külső és belső finn szaunák, bioszauna, gőzfürdő, aromakabinok és Kneipp-medence gondoskodik a feltöltődésről Forrás: sarvarfurdo.hu

A gyerek sem fog unatkozni

A családi fürdőszárny galériáján a mesék világát idéző, hangulatos játszóház várja a kicsiket. A játszóházban szakképzett óvónők vidám játékokat, barkácsfoglakozásokat és zenés programokat szerveznek a gyerkőcöknek.

"Ki se kell mozdulni a komplexumból"

Imádok wellnesselni, feltölt a hangulata. Szeretek törülközőben mászkálni, imádom a sparészleget, és olvasgatni is jó a termálvíz mellett. Ráadásul a kedvenc wellness-szállodáimban isteni diétás kaják vannak és szuper programok, ki sem kell mozdulni a komplexumból. Ha tehetném, minden hétvégén ott lennék valamelyikben. Ami az évszakot illeti, én a legjobban tavasszal és ősszel élvezem a wellnessezést, főleg akkor, ha a szállodának van kinti forró medencéje. Nyáron annyira nem kívánom a párás-gőzös szobákat.

Kata, 30, újságíró

Sódomb, sóterasz, holdbéli hangulat Egerszalókon

A több mint 20 medencéből álló fürdőkomplexum a szinte érintetlen Maklány-völgyben várja a pihenni és gyógyulni vágyókat. A víz enyhíti az ízületi és gerincbetegségek tüneteit, kiváló idegzsába és ideggyulladás esetén, de nőgyógyászati betegségeknél is ajánlják a fürdőt, akár a meddőség kiegészítő kezelésére is.

Sódomb az egerszálóki wellness-szálló mellett Forrás: salirisresort.hu

Az egerszalóki wellnessközpont különlegessége, hogy a szabadtéri medencék szomszédságában sódomb áll, ehhez hasonló képződmény a világon csupán két helyen található. Ahogy a többi gyógyfürdőnél, úgy Egerszalóknál is igaz, hogy a gyógyulni vágyók mellett rengetegen érkeznek azért ide, hogy "csupán" kikapcsolódjanak.

A fürdőkomplexum több mint 20 medencével várja látogatóit Forrás: salirisresort.hu

A klasszikus svéd- és a népszerű aromamasszázs mellett itt ugyanis a speciális lávaköves, valamint a tengeri kagylós masszázst is kipróbálhatod.

Nagyon népszerű a finn szauna is, amely egy igazi rönkházban kapott helyet.

"Élvezem, hogy elmúlik a hátfájásom és selymes lesz a bőröm"

Én akkor választom a wellnessezést, amikor nem tudok külföldre utazni, de
nagyon mennék valahova. Akkor kinézek egy Budapesttől távoli wellnesshotelt, hogy már az oda vezető út is hosszú legyen, érezzem, hogy megyek valahova, hogy megérkezem, és hogy távol vagyok a mindennapokból. Az olyan helyeket szeretem, ahol közvetlenül van gyógyfürdő is. Ilyenkor otthon hagyok munkát, laptopot, embereket, diétát és mindent, amivel amúgy napi szinten foglalkozni kell. Aztán elviszem a testemet és a lelkemet szaunázni, jakuzzizni, elmegyek masszázsra, a termálvízben élvezem, hogy elmúlik a hátfájásom és selymes lesz a bőröm. A svédasztalos étkezéseknél olyan kajákat kóstolok meg, amikről még sosem hallottam, és olyanokat is, amiket nem tudok magamnak elkészíteni, illetve otthon sosem kerülnének az asztalra. És persze többet is eszem, amitől boldog leszek, legfőképpen mert tudom, hogy odahaza megint jön a korpovitkeksz.

Ezután 8-10 órákat alszom egyhuzamban, csak mert megtehetem, majd újra lemegyek a wellnessbe és élvezem, hogy akar 7 órán keresztül nincs a kezemben ájfon, nem kell sem híreket olvasnom, sem mások rendelkezésére állnom. Ezalatt sokat gondolkozom, összegzem a teendőket, amiket majd elvégzek, ha hazaértem. Ha épp nem a vízben vagyok, igazi könyveket és printmagazinokat olvasok, és ha az egészet meguntam, alszom kicsit napközben, és élvezem a csendet a szobában. Fontos, hogy ezt olyan emberrel tegyem, aki hozzám hasonlóan élvezni tudja ezeket a dolgokat. Ha nem találok ilyet, egyedül is simán útra kelek, hogy feltöltődjek, jól érezzem magam, értékeljem az életemet és a munkámat, elkerüljem a kiégést. És ha mindez megvan, akkor alig várom, hogy újult erővel hazamehessek, és belevethessem magam az előttem álló, soron következő feladatokba.

Andrea 28, újságíró

A büki gyógyvíz aranyat ér

A nyugat-dunántúli Bükön az 1957-es olajfúrások eredményeképp 1282 méter mélyről tört fel az 58 Celsius-fokos, ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz. Az alkáli hidrogén-karbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú víz szintén a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítője, de ivókúra formájában egyes emésztőrendszeri problémákra is gyógyírt jelenthet. Bük a különféle meszesedésekkel, csontritkulással, ízületi gyulladással küzdők egyik kedvenc fürdője, de az itteni víz a balesetek és műtétek utáni utókezelést is támogatja.

A büki gyógyfürdő Fotó: Csepregi Tibor/bukfurdo.hu

Ha nem kifejezetten gyógyulni mész Bükre, akkor is megtalálod a számításodat:

élményfürdőzhetsz, szaunázhatsz, és különféle masszázsokat - szőlőmagolajos, ajurvédikus, hamam- és lávaköves -, valamit thermo spa kezeléseket is igénybe vehetsz. Ha igazi vízimádó vagy, vízi fitneszprogramokon is részt vehetsz, ami a mozgásnak egy egészen új dimenzióját nyitja meg előtted.

Különféle masszázskezelésekre is lehetőség van Fotó:: Csepregi Tibor/bukfurdo.hu

"A bőröm utána hetekig csodaszép"

Wellnessimádó vagyok, de a víz helyett a szaunákat, a gőzt imádom. Egy hétvége abszolút feltölt testileg-lelkileg, és a rengeteg szaunázás, gőzölés
csodásan kipucol. A bőröm utána hetekig csodaszép, pláne, ha a wellnesshétvégébe még egy nagy kirándulást is beiktatok.

Barbi 31, újságíró

Bababarát wellness Zalakaroson

A zalakarosi gyógyvízre 1962-ben bukkantak rá. Itt 2307 méterről tör fel a forró, 96 Celsius-fokos víz, amelyet összetétele alapján az alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvizek közé sorolnak, és amelyben egyszerre van jelen a jód, a bróm, a kén és a fluor: ez utóbbi Európában ritka kincs.

A zalakarosi wellness-szálló naplementében fürdik Forrás: karos-spa.hu

A zalakarosi gyógyvíz kiváló hatással van a kopásos ízületi és porcbántalmakra, az ízületi és reumás fájdalmakra, a csontokkal kapcsolatos panaszokra, és a sérülések utáni rehabilitációt is képes gyorsítani. Az idült nőgyógyászati gyulladásokra is jól hat, de egyes idegrendszeri és légzőszervi betegségekre, például a felsőlégúti hurutokra is gyógyító hatást gyakorol. Zala megye fürdőcentrumában nemcsak gyógy-, de termálvíz is a rendelkezésedre áll, ezeket elsősorban az élmény- és sportmedencékben, valamint a gyermekmedencékben használják.

A gyógyfürdő központ wellness, medical wellness és orvosi szolgáltatásokat is nyújt Forrás: karos-spa.hu

Szuperül van kialakítva a beltéri élménymedence: 10 különféle vízi attrakcióval, köztük vadvízi áramlatot imitáló sodrófolyosóval várja a pihenni és szórakozni vágyókat.

Zalakarost imádják a kisgyerekkel érkezők is, a fedett Vízipók-Csodapók gyerekbirodalom a medencékbe épített szigetekkel, közöttük átívelő hidakkal, vizes játszótérrel, vízi hintákkal, csúszdákkal szórakoztatja a legkisebbeket.

Zalakaros bababarát hely Forrás: karos-spa.hu

A gyermekrészleget a totyogó kortól felfelé minden gyerek használhatja, és minden korosztály talál is errefelé magának játékot. Aki pedig nem szereti a szauna melegét, sóhomokozóban lélegezheti be a gyógyító, sós levegőt.

5 + 1 múzeum, amit ne hagyj ki, ha Párizsban jársz!http://www.life.hu/lifeutazas/20161112-parizs-legnevezetesebb-muzeumai-picasso-pompidou-kozpont-orsay-rodin-orangerie-muzeum.htmlPárizs kétségkívül a világ egyik legszebb városa, ahová ma már "fapados" repülőgépjáratokon szinte fillérekért eljuthatunk. Ha a munka vagy iskola miatt nem teheted meg, hogy egyszerre több hetet is eltölts a francia fővárosban, figyeld az akciós repjegyeket, és utazz el akár egy évben többször. Minden alkalommal - ahogy kezded jobban megismerni a várost - egyre több és több csoda nyílik meg előtted. UtazásAFPSzuvenírvadászat és szelfizgetés helyett: nyitott szemmel Szingapúrbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161110-szingapur-rejtett-gyongyszemei-sengkang-riverside-park-ann-siang-hill-orchard-road-haw-par-villa.htmlSzingapúrt a gazdagok játszótereként emlegetik, és mi tagadás, leginkább a csillogás és a luxus vonzza ide a látogatókat. Ez a kis városállam ugyanakkor nemcsak a fényűzésről, hanem a vibráló történelemről és a sokszínű kultúráról is szól, amit te is megtapasztalhatsz, ha a kulisszák mögé nézel. Kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas látnivalók következnek! UtazásThinkstockA sztárok imádják Berlint, és Berlin is imádja a sztárokat http://www.life.hu/lifeutazas/20161117-berlin-ahol-lady-gaga-madonna-es-jlo-rihanna-george-clooney-will-smith-es-salma-hayek-is-imad.htmlEurópa egyik legpulzálóbb metropolisza az elitművészet, a street art és az underground klubvilág bódító keveréke. Vannak, akik a német főváros mostani lüktetését az „arany húszas évekhez” hasonlítják, amikor szerte a világból érkeztek ide művészek. De ma sincs másként. Berlin mágnesként vonzza az A listás hírességeket, most megmutatjuk kedvenc szórakozóhelyeiket, ahol akár össze is futhatsz velük, ha szerencséd van. Utazás--Legyen zamatos az ősz! Kulináris kalandozások Karintiábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161102-karintiai-utazas-kulinaris-elmenyek-es-latnivalok.htmlAusztria legdélebbi tartományában az ősz egyet jelent a földi mennyországgal: lehet barangolni a természetben, elmerülni a wellnesshangulatban, és bepillantani a középkori városok izgalmas világába. De nemcsak az aktív kikapcsolódás hívei örülhetnek, hanem a gasztronómia szerelmesei is, akik sokféle tradicionális finomsággal találkozhatnak ebben a szezonban. Ha kedveled a rusztikus hangulatot és az utánozhatatlanul ízletes ételeket, meg is találtad a következő úti célodat. UtazásThinkstock4 varázslatos úti cél házassági évforduló ünnepléséhezhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161108-4-varazslatos-uti-cel-hazassagi-evfordulo-unneplesehez-tengerparton-luxusvillaban.htmlKözeleg a házassági évfordulótok, és szeretnétek igazán különlegessé varázsolni ezt a fontos eseményt? Legyen szó tengerparti pihenésről, városnézésről vagy kalandtúráról, egy rövidebb-hosszabb utazás mindig jó ötlet, nem számít, hány éve éltek együtt. Ennek apropóján azt találtuk ki, hogy összegyűjtjük nektek azokat a helyeket, ahol a páratlan környezetet és a kényeztetést egymás társaságában élvezhetitek. UtazásThinkstockRosszul vagy a hazai ősztől? - A napfényes Máltán van a te helyedhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161019-maltara-novemberben-is-erdemes-elutazni-valletta-marsaxlokk-a-kek-laguna-csodalatos-uti-cel.htmlA legtöbbünket évről évre megviseli az ősz beköszönte; a nyálkás, esős reggeleken az ágyból sincs kedvünk kimászni, és gyűlöljük, hogy még ahhoz is, hogy a közértbe leugorjunk, több réteget kell magunkra húzni. A hazai őszt teljesen persze te sem kerülheted el, de talán könnyebben elfogadod, hogy fél évre megint vége a teraszidőnek, ha novemberre betervezel egy máltai kiruccanást, ahol még az ősz utolsó hónapjában is 20–25 fok lehetséges. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.