A legérdekesebb karácsonyi szokások a nagyvilágból

Forrás: Thinkstock -
karácsony szokás Dánia furcsa ünnepek Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsonykor mindenki másképpen ünnepel. A nagyvilágban számtalan csodás hagyomány van, amely számunkra meglepő vagy kifejezetten bizarr lehet. Most röviden összeszedtük azokat az elképesztő hagyományokat, amelyek láttán biztosan neked is leesik az állad.

Rosszcsont koboldok

Svédországban és Dániában különleges módon zajlik a szenteste: ott ilyenkor a csipkelődésre helyezik a hangsúlyt. A népi hagyomány szerint a tomténak vagy nissének nevezett szakállas koboldok ilyenkor előbújnak, és kisebb csínyekkel zavarják meg a ház lakóinak nyugalmát. Nem kell azonban sokáig elviselni a rosszcsont koboldokat: ha a lakók egy tál rizskását helyeznek el a padláson, akkor a manók jóllaknak vele, ettől pedig barátságosabbak lesznek.

Nisse Forrás: Thinkstock

Beszélő állatok

Több országban is úgy tartják, hogy karácsony éjjelén az állatok meglesnek minket az ablakon keresztül. Ezért fontos, hogy előző este a szokásosnál több ételt adjunk nekik, mielőtt rosszakat mondanának rólunk. A litvánok szerint, ha valaki meghallja az állatok beszédét, akkor egy éven belül meghal, ezért jobban tesszük, ha karácsonykor elkerüljük a beszélgetést.

Ezért fontos, hogy előző este a szokásosnál több ételt adjunk nekik Forrás: Thinkstock

Karácsonyfa a tengerparton

A bolygó túloldalán élő embereknek a téli didergés és a havas fenyőfa látványa természetellenesnek számít, így számukra a tengerparton telik az ünnep. Ausztráliában a karácsonyi időszakban javában tart a kánikula, ezért az ünnepi lakomát sokan a strandon fogyasztják el, méghozzá fürdőruhában. Persze sokan a fát is magukkal viszik, hiszen a nélkül nem ünnep az ünnep.

Ausztráliában a karácsonyi időszakban javában tart a kánikula Forrás: Thinkstock

Pókhálók

Ukrajnában és Lengyelországban bizonyára nem sokan félnek a pókoktól, ugyanis többen pókhálóval díszítik a karácsonyfát. Ennek oka, hogy a mondás szerint a Kisjézus takaróját pókok szőtték, hogy melegen tartsák a gyermeket, az emberek pedig ennek állítanak emléket ezzel a különleges szokással.

Ukrajnában és Lengyelországban bizonyára nem sokan félnek a pókoktól Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.