A britek karácsonyi menüje 12 Big Macnek felel meg! De mi a helyzet Magyarországon?

Forrás: Giphy -
karácsony ünnep étkezés Big Mac brit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy átlagos brit 5906 kalóriát fogyaszt el karácsony napján, ami 22 pulykás szendvicsnek felel meg a Subwayből, illetve 55 KitKattel egyenértékű. Ha pedig a Big Macet használjuk mértékegység gyanánt, 12 óriási hamburgert kell elképzelnünk.

Már maga a vacsora gyilkos: az átlagos brit háztartásban 1450 kalória fogy, míg a többi kalória az elképesztő mennyiségű sütemény és egyéb elő- és utóétel jóvoltából kerül a gyomrokba. Mindez napi 210 gramm zsírt jelent, aminek következtében az átlagember mintegy 3,5 kg-ot hízik az ünnepi időszak során.

Ha az év minden napján ennyit ennénk, mindenki legalább 165 kilóval gyarapodna évente.

A britek karácsonyi menüje 12 Big Macnek felel meg Forrás: Giphy

A Wren Kitchens vállalat által végzett felmérés szerint ahhoz, hogy a karácsonyi evészet során bevitt kalóriákat elégessük, 13 óra aerobicra, 7,5 óra futópadra és 21,5 óra gyaloglásra volna szükségünk. A nagy evészet nemcsak a hízás miatt aggályos, hanem azért is, mert így jelentős mennyiségű szabadgyökök szabadulnak fel, ami gyulladásokat okoz, és késlelteti a sejtek regenerálódását.

A hazai viszonylatok

A Magyarországi helyzetről Abonyi Orsi okleveles táplálkozási szakembert kérdeztük:

Karácsonykor hajlamosak vagyunk túlzásba esni, ha étkezésről van szó Forrás: Thinkstock

Növeljük a finomított szénhidrátok, a zsír és a fehérje bevitelét is, ebből mindegyik elhízáshoz vezethet, ellenben arra már nem figyelünk, hogy elegendő rostot - például zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonaféléket - fogyasszunk. Nem olyan nagy baj, hogy próbálunk többféle étellel kedveskedni a családnak, de akkor azokat lehetőleg osszuk be a három nap alatt, nem kell egyszerre halászlevet és tyúkhúslevest, pörköltet és sültet, vagy egyszerre 3-féle desszertet fogyasztani. Mellette figyeljünk, hogy elegendő - lehetőleg kalóriamentes - folyadékot fogyasszunk, így talán azt a hibát sem követjük el, hogy a szomjúságérzést összetévesztjük az éhséggel, így még több ételt fogyasztva."

Nyílt levél az úszógumimhozhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161208-nyilt-level-az-uszogumimhoz-ami-miatt-mindig-megalaznak.htmlAz úszógumiról a legtöbb nőnek nem a gyermekeknek való, strandon használatos eszköz jut az eszébe, hanem a deréktájon felhalmozódó súlyfeleslegük, amiről szinte csak olyan összefüggésben lehet olvasni, hogy miként is szabadulhatunk meg tőle. De miért? Ez Zsír!ThinkstockSúlyos kilókat szedtek fel! Sztárok, akik meghíztak 2016-ban http://www.life.hu/ez-zsir/20161207-sztarok-akik-meghiztak-2016ban.htmlÚgy látszik, a hollywoodi és a magyar sztárok is egyre jobban odafigyelnek az egészséges életmódra, ugyanis számba véve a 2016-os év nagy átalakulásait, sokkal több fogyásról tudunk beszámolni, mint azokról, akik elhagyták magukat. De azért mégiscsak nézzük meg, kik voltak azok, akik felszedtek magukra néhány kilót. Ez Zsír!--5+1 karácsonyi ajándék fitneszőrülteknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161207-karacsonyi-ajandekok-fitneszorulteknek-a-fa-ala.htmlAz egészséges életmód híveit szuper ajándékokkal tudjátok meglepni karácsonykor. Konyhai eszközök, sportfelszerelések, táplálékkiegészítők, ruházatok, bérletek – számtalan lehetőség közül választhattok. Mutatjuk is a kedvenceinket! Ez Zsír!OrigoKészíts szaloncukrot házilag! Íme a legfinomabb receptekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161208-egeszseges-szaloncukor-hazilag.htmlHabár ezúttal nem teljesen cukormentes verziókat ajánlunk, rengeteg mesterséges adalékanyagtól megkíméljük magunkat, ha házilag készítjük el a szaloncukrokat. Mutatjuk is a kedvenc receptjeinket, amelyeknek mindenképpen megéri nekiállni az ünnepek előtt. Akár gasztroajándék is lehet belőlük! Ez Zsír!--Egy gazdag, gőzölgő leves az igazi téli álom – Így készítsd egészségesen!http://www.life.hu/ez-zsir/20161201-ezert-fogyassz-minel-tobb-levest-telen.htmlNincs is annál szívmelengetőbb, mint amikor odakint mínusz fokokat hoz a tél, a konyhában pedig a tűz melege mellett az ember megfőz egy nagy adag gőzölgő levest, és azzal a tudattal kanalazgatja, hogy milyen okos ötlet volt még azt a gombát is beletenni, ráadásul egyszerre ekkora adagot készíteni belőle. Ez Zsír!ThinkstockEgy őszinte kérdés vagy egy mosoly - Tedd szebbé valakinek a decembert!http://www.life.hu/ez-zsir/20161130-te-tenyleg-jol-vagy-amikor-azt-mondod-koszonom-jol-vagyok.html„Hogy vagy?" – kérdezzük embertársainkat naponta akár többször is. A válasz általában egy jó hosszú panaszáradat, vagy egy egyszerű „kösz, jól vagyok". Az igazság azonban az, hogy ötből csupán egy ember mond igazat akkor, amikor állítja, hogy jól van. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.