A karácsony elfeledett részletei - Meg fogsz lepődni!

karácsony érdekesség ünnep előkarácsony2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A modern kor emberének a karácsony egyet jelent a rohanással, a stresszel és a minél drágább ajándékok vásárlásával. Sajnos. Pedig a karácsony elméletileg a szeretet ünnepe, mikor is Jézus Krisztus születésének napját ünnepeljük világszerte. Legalábbis így tanultuk az iskolában. Vannak azonban olyan elfeledett részletei ennek az ünnepnek, amelyekről egy átlagos embernek bizony fogalma sincs.
  • Ki kell ábrándítanunk, de a legtöbb kutató egyet ért abban, hogy december 25-e nem Jézus születésének időpontja. A korai keresztények egyébként nem is ünnepelték Jézus születését, sőt az idejét sem akarták meghatározni. Az ünneplés legkorábbi ismert példája egyébként Egyiptom, ahol Jézus születését például tavaszra tették.
  • Akkor mégis miért pont december 25.? A dátum csak i. sz. 363-ban kapcsolódott össze hivatalosan Jézus születésével. A római birodalomban december 25. a Nap születésnapja volt, mikor is hatalmas ünnepségeket rendeztek a Napisten tiszteletére. Mikor azonban Constantinus császár belátta, hogy hiába a szörnyű keresztényüldözés, mégsem tudja elpusztítatni az eszmét, inkább beolvasztotta azt és államvallássá tette a kereszténységet a birodalomban. Ezután döntöttek úgy, hogy a Nap születésnapját ezután Krisztus születésnapjaként fogják ünnepelni. A karácsonyfa-állítás, díszítés és ajándékozás pedig mind-mind különböző pogány vallásokból származik.
A karácsonyfa-állítás, díszítés és ajándékozás pogány vallásokból származik Forrás: Thinkstock
  • Érdekes, hogy először az evangélikusok körében kezdték feldíszített fával ünnepelni a karácsonyt, és csak lassanként terjedt el a többi keresztény vallásban is.
  • Ahogy írtuk, Jézus születése nem állt mindig a keresztény ünnepkör középpontjában. Sőt az első keresztény évszázadokban sokan bírálták azokat a törekvéseket, amelyek meg akarták határozni Jézus születésének pontos idejét. Ennek oka, hogy akkoriban nem Jézus születése, hanem a feltámadása állt a kereszténység önértelmezésének középpontjában. Az, hogy fokozatosan előtérbe került a földi születésének ünnepe, a kereszténység hangsúlyainak átalakulását jelentette.
  • A karácsony angolul a Christmas, amely a „Mass of Christ", „Christ's Mass" összetételekből ered, aminek jelentése Krisztus miséje. A szó a római katolikus egyháztól ered.
  • Karácsonykor világszerte sok nem keresztény ember is ünnepel, nekik ez a szeretet ünnepe. A tipikus karácsonyi szokások és dekorációk mint az ajándékozás, a karácsonyi zene hallgatása, a szaloncukor, a karácsonyi égők és girlandok csak az elmúlt kétszáz évben terjedtek el.

Támogatott tartalom

Pénzügyi felkészülés a karácsonyra - Szakértő tanácsaihttp://www.life.hu/csalad/20161214-szopper-zsofia-penzugyi-szakerto-tanacsai-a-karacsonyi-tulkoltekezesre.htmlA karácsony a szeretet, no meg a nagy költekezések ünnepe. A következőkben a Life.hu szakértője, Szopper Zsófia pénzügyi szakértő ad tanácsokat a karácsonyi nagybevásárlásra. CsaládThinkstockMennyei ünnepi desszertek pillanatok alatt – Három egyszerű recepthttp://www.life.hu/csalad/20161213-villamgyors-karacsonyi-desszertek.htmlVáratlan vendégek? Édességért könyörgő gyerkőcök? Ha az ünnepi rohanásban valami gyors, mégis isteni desszertet szeretnél összeütni, válassz egyet az itt felsorolt finomságokból. Nagyok és kicsik is imádni fogják! CsaládThinkstockHírességek, akik évekig nem beszéltek családtagjaikkalhttp://www.life.hu/csalad/20161212-sztarok-akik-sokaig-nem-beszeltek-csaladtagjaikkal.htmlA rokoni kötelék két ember között a világ egyik legfontosabb, legszorosabb kapocsa – lehetne, de sajnos nem mindenki születik szerető, gondoskodó családba. Ahogy azonban a következő hírességek példája is mutatja, egy sanyarú gyerekkor vagy rossz szülői viszony ellenére is válhat valakiből sikeres ember. Sőt, egy sikeres és megbocsájtó ember – a következő sztárok ugyanis képesek voltak békejobbot nyújtani szeretteiknek. CsaládAFPA házasságnak még a vallás sem tud gátat szabni – Így csereberélik hitüket a sztárokhttp://www.life.hu/csalad/20161202-hiressegek-akik-vallast-valtottak-a-hazassaguk-miatt.htmlMi történik, ha két eltérő vallást gyakorló híresség egymásba szeret? A hőn áhított házasságért még a hitüket is hajlandóak sutba dobni. Jobb esetben aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak, rosszabb esetben viszont a válás után a vallást váltó fél szépen visszakullog eredeti gyülekezetéhez. Család--A szülőség sokkoló oldala: egyedülálló anyasághttp://www.life.hu/csalad/20161205-az-egyedulallo-anyasag-oldalai.htmlAz egyedülálló anya státusz nem egy hangzatos cím, amivel az ember dicsekszik. Elhangzásakor inkább sajnálatot vált ki, mintsem elismerést. Ám két ember helyett helytállni, közben pedig megmaradni a saját szerepünknél, rendkívül nehéz feladat, amely több pozitív támogatást érdemelne. CsaládThinkstockAutóvásárlás kontra lízing - Női szemmelhttp://www.life.hu/csalad/20161125-autovasarlas-vagy-lizing-noi-szemmel.htmlSaját autód van? Menő vagy! Nincs, vagy csak lízingelsz egyet? Sajnálnak. Idehaza legalábbis ez az általános vélekedés, pedig ennek az ellenérzésnek valójában semmilyen racionális alapja nincs. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.