Üzenet a fitnesztermek újévi fogadkozóinak

Forrás: Giphy -
fogyás újévi fogadalom alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tuti, hogy hozzám hasonlóan a legtöbb nő első három újévi fogadalma közt szerepel, hogy nyárig lefogy. Évről évre megígérjük magunknak, hiszen januártól júniusig még rengeteg idő van, és egyre csak mantrázzuk, hogy ebben az évben biztosan sikerülni fog. Csak éppen pontosan ugyanazokat a hibákat követjük el, mint tavaly, így pedig nem lesz az egészből semmi. Idén sem.

Aki egész évben rendszeresen jár edzeni, utálja a januárt. Méghozzá azért, mert a termek és az órák hemzsegnek a kezdőktől, akikről már messziről látszik, hogy újévi fogadkozók. Lassan lépkednek a gépeken, negédesen csivitelnek az öltözőben, majd már a bemelegítéskor lehalnak a fat burningen. Az edzők is hajlamosak megjegyezni, hogy ne izguljunk a helyhiány miatt, pár nap, és megoldódik a probléma magától. A gyengék ugyanis hamarosan feladják, és akkor ki lehet majd teríteni normálisan a jógamatracot.

Az az általános vélekedés, hogy a fogyás, mint oly sok minden más is, elhatározás kérdése. És jóval túlmutat azon, hogy bizony a mínusz tizenöt fokban is le kell mászni a fitneszterembe. Ha a döntést már meghoztad, és eddig még nem adtad fel, akkor hiszem, hogy az alábbi tanácsok a segítségedre lehetnek célod elérésében. Nekem bejöttek.

A fogyás, mint oly sok minden más is, elhatározás kérdése Forrás: Thinkstock

1. Ne vegyél bérletet sehová!

Alaphiba, hogy január 10-én, amint megjön a fizetés, a többség rohan havibérletet venni a lakásához legközelebbi centrumba. Rengeteg ilyenkor az akció, pontosan ezeknek az embereknek, akiken már az eladás pillanatában látják a recepcióslányok, hogy nem fogják megérni a hónap végét.

Ha nem kötelezed el magadat rögtön, egyfelől megkíméled magad a lelkiismeret-furdalástól, mert nem kell harminc napon át azon görcsölnöd, hogy jaj, nem fogod tudni kihasználni a bérleted. Másrészt kipróbálhatsz különböző helyeket, eltérő óratípusokat, és más-más edzőkhöz is bejelentkezhetsz. Megnézheted, melyik helyszín hogy fest belülről, lenne-e kedved egyáltalán heti háromszor odamenni. Fontos, hogy megtaláld azokat az órákat, melyeket örömmel tudsz végezni, a helyeket, ahová szívesen indulsz el otthonról, és a sportokat, amik valóban hatékonyak a számodra.

2. Ne félj segítséget kérni!

Mit csinálsz, ha nem tudod, hogy működik egy gép? Vagy otthagyod a fenébe, vagy megkérdezel valakit. Ez az utóbbi technika többek között arra is jó, hogy megtudd, valójában milyen edzéstípusra is van szükséged. Sok teremben van ingyenes állapotfelmérés, edzői tanácsadás és teremedző. Ők mind meg tudják mondani, hogyan fogyhatsz le a leghatékonyabban, segítenek összeállítani számodra egy edzéstervet, javaslatokat tesznek, szerintük milyen diétát érdemes választanod, és mi az, ami egyáltalán nem jó a testednek. (Persze mehetsz rögtön személyi edzőhöz, és járhatsz dietetikushoz is, de most induljunk ki abból, hogy a január egy csóró hónap.)

Kérj bátran segítséget az edzőteremben! Forrás: Youtube

A csoportos órák után is nyugodtan kérdezhetsz az óraadótól, egész biztosan senki nem fog elküldeni a fenébe.

Fontos, hogy a saját testedre és a fizikai állapotodra legyen szabva a mozgásod. Én például hetekig jártam kangoozni, csak mert az egyik barátnőm elrángatott. Később egy masszázs során derült ki, hogy míg az ő testének jó az a sport, addig az enyémnek kínszenvedés. Mivel vele ellentétben én ülőmunkát végzek, nemcsak az ízületeimet, de a nyakamat is nagyon megterheltem vele. Így tudtam meg, hogy nem előnyösek számomra azok a sporttevékenységek, amelyekben mindkét lábammal egyszerre el kell hagynom a talajt. Le is álltam velük.

!

Annak sincs sok értelme, hogy bemész a gépek közé, és ráállsz arra, amelyiket felismered, majd benyomsz rajta pár gombot, és nekilódulsz. Ilyenkor jó eséllyel azt sem tudod, mit csinálsz, és hogy az jó-e egyáltalán. Fogalmad sincs, mennyi kell belőle, és hogy van-e egyáltalán bármi haszna. Akkor meg? Inkább kérdezz!

3. Ne sajnáld rá a pénzt!

Már említettem, hogy a január egy csóró hónap, ami így is van, azt viszont be kell látni, hogy ha tényleg fogyni akarsz, és komolyan gondolod a dolgot, akkor bizony áldozni is kell rá. Ha bérletet nem is veszel rögtön (lásd 1. pont), az életmódváltásodhoz és az új diétádhoz (lásd 2. pont) szükséges élelmiszerek megvásárlásánál valószínűleg azt fogod érezni, hogy többet fizetsz a kasszánál. Empirikus tapasztalataim szerint ugyanis hiába állítják, hogy az egészséges ételek nem kerülnek többe a kevésbé egészségeknél, ez nem igaz. Szemetet enni sokkal olcsóbb, mint szénhidrátcsökkentett, light, teljes kiőrlésű, öko-, bio- satöbbi termékekből étkezni.

Válaszd a boltok polcairól az egészségesebb ételeket! Forrás: Thinkstock

Amire még érdemes költeni, azok a fitneszcuccok.

Ha ugyanis az otthoni, kopott macinacidban mész le, egy olyan cipőben, amit még a gimis tornaórára vettél tizedikben, és hozzá egy kinyúlt pizsipólót viselsz, akkor azzal a lelkesedésed, a motivációd és a lelked egy részét máris otthon hagytad. Fontos, hogy a sportolásnak is megadd a módját! Hidd el, szívesebben indulsz el spinningre akkor, ha van egy kényelmes lábbelid, egy jó kis gatyód, amiben kerekebbnek látod a fenekedet, szigorú sportmelltartód, ami kerekít, és rendet teremt, és egy élénk színű felsőd, amiben simán csak jól érzed magad. Azon túl, hogy sokkal jobb büszkén, szép ruhában fuldokolni aerobicon, a testednek is jót teszel vele.

Nem véletlen, hogy a sportszergyártók a különböző edzéstípusokhoz is más-más ruházatot ajánlanak, de neked nem kell ennyire előreszaladnod. És nem is szükséges tízezreket elverni márkás darabokra sem, csak mert a celebek is abban fitneszeznek és akkor biztosan az a jó. Akár hipermarketekben is vehetsz pár ezer forintért direkt sportoláshoz kifejlesztett ruhákat, amik úgy vannak kialakítva, hogy segítsék a testedet mozgás közben. Azt például tudtad, hogy a sportmelltartók és -felsők azért hagyják szabadon a lapockát, hogy az izzadt anyag ne hűtse le izmokat? Ezt a múltkor a személyi edzője mondta annak a csajnak, akit mellettem kínzott épp az elliptikus tréneren.

Nem is szükséges tízezreket elverni márkás darabokra, csak mert a celebek is abban fitneszeznek Forrás: Giphy

!

És akkor ott vannak még a tökéletes testű fitneszmacák is, akik sminkben kocognak, illatosat izzadnak, a tükörben szelfiznek – mert amit nem posztolnak ki, az meg sem történt –, és akiknek még a csuklószorítóján, a kulacsán, a törülközőjén és a zokniján is egy világmárka logója díszeleg.


Na, ők pikk-pakk elvehetik az önbizalmadat és az életkedvedet, már csak azzal is, ahogy kecsesen ügetnek a futópadon. Megadás helyett viszont idén végre vedd fel a kesztyűt! Öltözz az alkalomhoz illően, hogy lássák rajtad, te bizony épp olyan komolyan gondolod ezt az egészet, mint ők. Hogy a sport nem csak egy nyűg az életedben, amit túlélsz és valahogy kihúzol itt játszós ruhában, hanem bizony örömforrás, szórakozás, mi több, életforma.

4. Ne hasonlítsd magadat másokhoz!

Mivel egyedi edzéstervvel és személyre szabott diétával dolgozol, teljesen felesleges másokhoz hasonlítanod magadat vagy a testedet. Igen, el fogsz gondolkozni azon, hogy az alakformáló órán mindenki vékonyabb, mint te, és ha neked olyan tested lenne, mint annak a szőkének, most otthon feküdhetnél, és várhatnád a nyarat. Gondolj arra, hogy mindenki, aki ott van, az valamin változtatni szeretne, és ami a legfontosabb, hogy ez mindenkinél más ütemben fog megtörténni.

Fontos, hogy légy türelmes önmagaddal, és ne várj azonnali eredményt! Ne add fel akkor sem, ha úgy érzed, nem változik semmi, és tarts ki az első csalódások után. A neten fellelhető okos cikkekben elmondják, hogy mikor minek kell történnie, a tested azonban ezeket simán felülírhatja. Sarka Kata egyszer azt találta mondani, hogy a nyári alak télen készül. Na, én például mindig erre gondolok, amikor ugyanannyi kiló vagyok, mint a múlt héten voltam.

Ne várj azonnali eredményt! Forrás: Thinkstock

5. Ne várj másokra!

Igen, tök jó lenne együtt edzeni a csajokkal, vagy legalábbis a legjobb barátnőddel, de ezt január harmadik hetében már aligha fogjátok tudni összehozni. Megbeszéltek majd napokat, aztán valakinél elhúzódik a meló, egyikőtöknek behisztizik a párja, vagy nem tudjátok hova tenni a gyereket, kutyát. És akkor még leeshet a hó, elromolhat a kocsi, megjöhet a menstruáció, lebetegedhet valaki,

de ha épp semmilyen katasztrófa nem történik, akkor is bármikor kigyulladhat a metró, és lőttek a félnyolcas pilatesnek.

Mondják, hogy jó az edzőpartner, mert hajtjátok és húzzátok egymást, de éppúgy vissza is vet, ha lemondja a közös programot. Ha ő nem jön, akkor te sem mész, ha neki nincs kedve, akkor megmagyarázod magadnak, hogy neked se legyen. Igen, csak míg ő rosszabb napokon is 38-as farmert hord, addig te a próbafülke függönye mögött sírsz leértékeléskor, amiért nem jön rád semmi. A lényeg, hogy ne várj egy olyan tökéletes bolygóegyüttállásra, ahol két barátnő üdén, sikkesen libben TRX-re a februári latyakban, inkább menj le egyedül edzeni, ahányszor és amikor csak tudsz, és örülj, ha véletlenül összejön, hogy más is ráér éppen akkor! Hajrá!

A csoportos tréningek új dimenziója

Ha még nem készültél fel arra, hogy edzőhöz fordulj, vagy részt vegyél egy nagylétszámú csoportos órán, a CYBEROBICS® lehet a megoldás számodra. Ez egy virtuális tréning, ahol a legjobb amerikai edzők tartanak neked órát egy hatalmas kivetítő segítségével. Ez alapjaiban formálja át a sportolással kapcsolatos eddigi tapasztalataidat, hiszen a valóságból egy virtuális világba repít, ahol senkinek sem kell megfelelned, mégis teljesen magával ragad és felszabadít. Változatos óratípusok és lélegzetelállító környezet, ami a filmszerű hangzással és a vizuális effektekkel nagyszerű alapot ad egy hatékony edzéshez. Segít, hogy sokkal motiváltabb legyél, mint egy hagyományos tréningen, és igazán kihozd magadból a maximumot.

Ennyit az újévi fogadalmakról? A karácsonyi pocakot nyárig cipeljükhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170111-a-karacsonyi-pocakot-nyarig-cipeljuk.htmlHiába teszünk újévi fogadalmakat a fogyásról, vagy életmódváltásról, egy új kutatás szerint az ünnepi időszakban felszedett plusz kilók általában több, mint hat hónapig ragaszkodnak hozzánk – derül ki egy új tanulmányból. Ez Zsír!Thinkstock3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdjhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170110-dieta-helyett-valts-eletmodot.htmlSzerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok! Ez Zsír!OrigoValami igazán finom reggelit ennél? Készíts hummuszt házilag! http://www.life.hu/ez-zsir/20170106-keszits-hummuszt-hazilag.htmlA hummusz rengetegféleképpen ízesíthető, és ami a felhasználást illeti, a lehetőségek végtelenek. Nem is csoda, hogy ez az egyik kedvenc csicseriborsós ételünk. Mutatjuk is, hogyan készül! Ez Zsír!Thinkstock 10000 kalóriát evett naponta, de eldöntötte, változtat az életén: 60 kilótól szabadult meghttp://www.life.hu/ez-zsir/20170106-10000-kaloriat-evett-de-valtoztatott-az-eleten-60-kilotol-szabadult-meg.htmlSzülei kirakták őt otthonukból, így hajléktalanná vált Michael Bettis, aki korábban sem törődött az egészséges táplálkozással. 10.000 kalóriát evett naponta, folyamatosan gyorséttermekbe járt. Depressziós, sértett férfi volt, akit az öngyilkosság gondolata sem került el. Egy nap azonban úgy döntött, változtat az életén. Azóta a szerelem is rátalált. Ez Zsír!--Jógával szabadult meg hatalmas súlyától egy férfi http://www.life.hu/ez-zsir/20170106-joga-ezzel-fogyott-le-egy-ferfi-elkepeszto-atalakulas-video.htmlEgy DDP YOGA névre keresztelt "új" edzésforma jelenleg a mozgásformák sztárja. Pár elképesztő fogyásról videó is készült. Ez Zsír!Origo41 hetes terhesen kiakasztotta az internetet Sara Wisshttp://www.life.hu/ez-zsir/20170106-41-terhesen-kiakasztotta-az-internetet-sara-wiss-sved-szemelyi-edzo.htmlSara Wiss svéd személyi edző videója felrobbantotta az internetet. Két nap alatt több mint 75 000 ember látta, mit művel 41 hetes terhesen. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.