Nagy kedvencünk az indiai házi sajt, vagyis a paneer, amihez végre megtaláltuk a legjobb receptet. Nem kell megijedni, otthon is nagyon könnyen elkészíthető, így nem kell több ezret kiadnod érte minden alkalommal, amikor megkívánod az indiait!

Hozzávalók

A paneerhoz:

  • 2 liter magasabb zsírtartalmú tej (2,8 vagy 3,5)
  • 1 citrom
Paneer, az indiai házi sajtForrás: Thinkstock

A mártáshoz:

  • 500 g paradicsompüré
  • 140 g sűrített paradicsom
  • 1 marék kesudió
  • 2 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 ek curry tikka
Paneer paradicsommártássalForrás: Thinkstock

A tejet rakd fel főni. Amikor már nekiállna forrni, vedd le a tűzről. Kevergetés mellett nagyjából négy adagban add hozzá egy citrom levét. Ez kicsapja a tejsavót. Ha két percen belül ez nem történik meg, tegyél hozzá még citromlevet. Amikor már látványosan különválik a tejsavó, akkor bélelj ki egy szűrőt tiszta konyharuhával, és szűrd át rajta a tejet. Engedj egy kis vizet a konyharuhában maradt sajtra, hogy véletlenül se maradjon citromos az íze. Ezt követően fogd meg a konyharuha négy sarkát, és alaposan csavard ki a maradék folyadékot is a sajtból. Ezután érdemes még egy lapos szűrő fenekén pihentetni fél óráig úgy, hogy ráteszel egy edényt. Így tényleg minden kicsöpög belőle és ezzel el is készül a házi sajt. Ezt később kockákra vágva, kissé lepirítva bele is teheted a paradicsomos mártásba. 

Néhány evőkanál vajon pirítsd üvegesre a hagymát. Ezután mehet bele a kétféle paradicsom és a tikka paszta is, amit nagyobb üzletekben ma már lehet kapni. A különlegességek polcán keresd. Ez adja meg az igazán indiai ízt az ételnek. Ha nem találsz, akkor a fűszerekkel kell gazdagítanod az ételt: egy kevés curry, kömény, kurkuma és koriander is mehet bele. A kesudiót közben zúzd szinte porrá, majd ez is mehet a rotyogó paradicsommártásba. Amikor összeértek az ízek, dobd hozzá a lepirított sajtot, forgasd át benne, és már kész is.