Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint azok a gyerekek, akiket a szüleik túlsúlyosnak tartanak, valóban hízni kezdenek, szemben azokkal, akiket a szüleik normál súlyúnak vélnek.

Korábban is születtek tanulmányok arról, hogy mennyire fontos, hogy a szülő reálisan lássa gyermeke testsúlyát. A legújabb kutatásból kiderül, hogy a szülő egyenesen maga idézi elő gyermeke elhízását azzal, ha kövérnek látja őt.

A szakemberek megmérték a gyerekek magasságát és súlyát 4-5 éves korbanForrás: Thinkstock

A kutatást vezető Eric Robinson, a Liverpool Egyetem szakembere munkatársával, Angelina Sutinnal, a Florida Állami Egyetem kutatójával 2823 ausztrál családot kísért figyelemmel. A szakemberek a gyerekek 4-5 éves korában megmérték testmagasságukat és súlyukat, majd ugyanekkor feljegyezték, hogy a szülők soványnak, normál súlyúnak, enyhén elhízottnak vagy kifejezetten túlsúlyosnak vélték-e gyerekeiket. Később, a gyerekek 12-13 éves korában megkérték őket, hogy különböző testalkatok közül válasszák ki azt, amelyik leginkább hasonlít saját magukra, és arról is megkérdezték őket, hogy az elmúlt egy év alatt tettek-e bármilyen kísérletet, hogy fogyjanak.

14-15 évesen ismét megmérték mindenkinek a magasságát és testsúlyát, és ekkor az derült ki, hogy a szülők korábbi véleménye gyermekük testalkatáról kihatott arra, hogy tíz évvel később ki mennyire hízott el, ugyanis ahol a szülők túlsúlyosnak tartották a gyereket 4-5 éves korában, ott a gyerekek 14-15 éves korukra nagyobb arányban híztak el a többiekhez képest, és mindez teljesen független volt attól, hogy az illető gyerek kiskorában valóban túlsúlyos volt-e, vagy sem.

14-15 évesen ismét megmérték mindenkinek a magasságát és testsúlyátForrás: Thinkstock

A jelenség hátterében a szakemberek szerint részben az áll, hogy azok a gyerekek, akiket a szüleik kövérnek tartanak, a saját testükről negatív képet kapnak, így később hajlamosabbak fogyókúrába fogni, ami sokszor épp az ellenkező hatást éri el. Bármi is az ok azonban, a szülőknek fontos tudniuk, hogy nem mindegy, mit gondolnak gyermekükről, mert ezzel későbbi sorsukat befolyásolhatják.