Tíz olyan páciens közül, aki arcműtét miatt keres fel plasztikai sebészt, egy biztosan testképzavarral küzd. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által végzett kutatás szerint a betegség gyakori elfordulása ellenére a plasztikai sebészek csak kevesebb, mint 5%-át ismerik fel ezeknek a betegeknek.

Ezt a típusú mentális zavart diszmorfofóbiának (rövidítve BDD) vagy testdiszmorfiás zavarnak is nevezik. Legfontosabb tünetei: testérzékelési zavar, folyamatos elégedetlenség egyes testrészekkel, azok torznak érzése, rejtegetése, ellenőrizgetése és szorongásos zavarok kialakulása. Közzétett jelentések szerint számos plasztikai sebész úgy véli, hogy a néhai szupersztár, 

Michael Jackson, aki számtalan, testét radikálisan átalakító szépészeti műtétnek vetette alá magát, szintén ebben a mentális betegségben szenvedhetett. 

Michael Jackson is diszmorfofóbiában szenvedettForrás: AFP

A kutatók szerint a diszmorfofóbia is egyfajta kényszerbetegség, amelyben a betegeket túlságosan lefoglalják az általuk felnagyított, de valójában apró testi hibák, melyek leggyakrabban az orr, a szem, a bőr és a haj területeit érintik. „Mindannyian tisztában voltunk vele eddig is, hogy rendelésünkön időnként meg-megjelennek ilyen betegségben szenvedő emberek, de arról fogalmunk sem volt, hogy ilyen gyakran" – nyilatkozta dr. Lisa Earnest Ishii, a tanulmány vezetője. Előzetes kutatási eredmények már rávilágítottak arra, hogy 

a testdiszmorfiás zavarban szenvedő páciensek körülbelül háromnegyede keres fel plasztikai sebészt konzultációs célból, és 10-ből 6-an alá is vetik magukat szükségtelen beavatkozásoknak. 

Gyakran mentális problémák miatt fekszenek kés alá a páciensekForrás: Thinkstock

A jelen kutatásban a 600 pácienssel kitöltetett kérdőív egyértelműen megmutatta, milyen gyakori a betegség előfordulása a plasztikai sebészeti praxisban. Ishii véleménye szerint érdemes lenne egy általános szűrőmódszert bevezetni a plasztikai sebészeti gyakorlatba, és a mentális problémákkal küzdő pácienseknek pszichiátriai konzultációt kellene javasolni. Véleménye azonban egyelőre megosztó a plasztikai sebészeti társadalomban, sok szakember ugyanis úgy véli, hogy a páciensek rosszul vennék az ilyesfajta konfrontációt, és ahelyett, hogy megfogadnák az orvosi jó tanácsot, csak egy másik sebészeti rendelőt keresnének fel. 

Forrás: Northfoto
A 10 legtorzabb plasztikaőrült, akik soha nem fognak leállni
Eddigi tapasztalataink szerint, aki egyszer belekezd a plasztikázásba, az nem tud leállni. Egyre többet akar változtatni magán, ami néhány esetben olyan elképesztően beteges formát ölt, ami már az emberi test megcsúfolásával egyenlő. Mutatjuk is a 10 talán legfanatikusabb plasztikáztatót, aki valószínűleg soha nem fog leállni.