Tény, hogy minden vitamin nagyon fontos. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, és a hiányuk bizony kisebb-nagyobb zűröket is okozhatnak a szervezetünkben. Most ezek közül is azt a néhány vitamint mutatjuk be, amelyek bevitelére különösképpen oda kell figyelni! 

A-vitamin 

Bőrünk üdeségét, egészségét is az A-vitaminnak köszönhetjük, emellett a szem egészségéért is felel. Az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepe van, ráadásul antioxidánsként is működik, vagyis megköti a szabad gyököket, amelyek daganatos betegségek kialakulásának okozói lehetnek. 

Állati (retinol) és növényi (karotin) eredetű táplálkozással is beviheted a megfelelő mennyiséget. Ami a húst illeti a halban, májban, de az állati eredetű tejtermékekben is megtalálod az A-vitamint, a zöldségek, gyümölcsök közül a répát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot éri meg előnyben részesíteni.

A-vitaminban gazdag zöldség a répa, ami sokféleképpen fogyaszthatóForrás: Thinkstock

B6-vitamin 

Naponta nagyjából százféle feladatot lát el szervezetünkben a B6-vitamin. Hogy csak néhányat említsünk: a vörösvértestek képződésében, a fehérjeszintézisben és az ingerületátvitelben is szerepet játszik, ezért az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Segíti a magnézium felszívódását is, ami elengedhetetlen ásványi anyag az egészségünk megtartásához. 

Természetes formában tejtermékekben és hüvelyesekben, zöldségekben találjuk meg nagy arányban. Bizonyos fogyókúrák komoly B6-vitamin-hiányt idézhetnek elő, úgyhogy ilyenkor is mindenképpen érdemes vitaminokkal pótolni. 

C-vitamin 

Támogatja az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek szembeszállnak a testet megtámadó kórokozókkal, így nem véletlen, hogy megfázás esetén is ajánlják a C-vitamin pótlását. De a bőr kollagéntermelését is serkenti, illetve segíti a sebgyógyulást. 

Az emberi szervezet nem állítja elő, így nagyon fontos a pótlása. Természetes formában például citrom, narancs, grépfrút, bogyós gyümölcsök, paprika, paradicsom formájában tudjátok bevinni a szervezetbe. 

C-vitamint a legkönnyebben citrusfélékkel vihetünk beForrás: Thinkstock

D-vitamin 

A többi nélkülözhetetlen vitaminhoz hasonlóan ez is szerepet játszik az immunfolyamatokban, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt. Ezen túl a kalcium felszívódásában és a csontok egészségében van még nagyon fontos szerepe. 

Ismert, hogy a napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, de nem ez az egyetlen lehetőség a felvételére, ugyanis tejtermékekben, tojásban, halakban is megtalálható. Ennek ellenére télen fokozottan érdemes odafigyelni a pótlására. 

E-vitamin 

Antioxidáns hatású, vagyis a daganatos betegségek megelőzésében fontos szerepe van, és a bőr korai öregedését is megakadályozza. Részt vesz a szervezet anyagcsere-folyamataiban, segíti a sejtek regenerálódását, növeli az állóképességet, nagy segítség kimerültség esetén.

Az olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, leveles zöldségek, növényi olajok, de a tojás és a tej is nagy arányban tartalmaz E-vitamint. 

Az olajos magvak nagy arányban tartalmaznak E-vitamintForrás: Thinkstock

Támogatott tartalom.

Ezért nélkülözhetetlen a szervezetünknek a magnézium
Szervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, amire azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem állítja elő. Íme, jó néhány ok, amiért gondoskodnunk kell a magnéziumbevitelről!