Nagy vitaminkörkép: ezek nélkül nincs egészség

vitamin gyorsvitamin egészség egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tény, hogy minden vitamin nagyon fontos. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, és a hiányuk bizony kisebb-nagyobb zűröket is okozhatnak a szervezetünkben. Most ezek közül is azt a néhány vitamint mutatjuk be, amelyek bevitelére különösképpen oda kell figyelni! 

A-vitamin

Bőrünk üdeségét, egészségét is az A-vitaminnak köszönhetjük, emellett a szem egészségéért is felel. Az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepe van, ráadásul antioxidánsként is működik, vagyis megköti a szabad gyököket, amelyek daganatos betegségek kialakulásának okozói lehetnek.

Állati (retinol) és növényi (karotin) eredetű táplálkozással is beviheted a megfelelő mennyiséget. Ami a húst illeti a halban, májban, de az állati eredetű tejtermékekben is megtalálod az A-vitamint, a zöldségek, gyümölcsök közül a répát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot éri meg előnyben részesíteni.

A-vitaminban gazdag zöldség a répa, ami sokféleképpen fogyasztható Forrás: Thinkstock

B6-vitamin

Naponta nagyjából százféle feladatot lát el szervezetünkben a B6-vitamin. Hogy csak néhányat említsünk: a vörösvértestek képződésében, a fehérjeszintézisben és az ingerületátvitelben is szerepet játszik, ezért az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Segíti a magnézium felszívódását is, ami elengedhetetlen ásványi anyag az egészségünk megtartásához.

Természetes formában tejtermékekben és hüvelyesekben, zöldségekben találjuk meg nagy arányban. Bizonyos fogyókúrák komoly B6-vitamin-hiányt idézhetnek elő, úgyhogy ilyenkor is mindenképpen érdemes vitaminokkal pótolni.

C-vitamin

Támogatja az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek szembeszállnak a testet megtámadó kórokozókkal, így nem véletlen, hogy megfázás esetén is ajánlják a C-vitamin pótlását. De a bőr kollagéntermelését is serkenti, illetve segíti a sebgyógyulást.

Az emberi szervezet nem állítja elő, így nagyon fontos a pótlása. Természetes formában például citrom, narancs, grépfrút, bogyós gyümölcsök, paprika, paradicsom formájában tudjátok bevinni a szervezetbe.

C-vitamint a legkönnyebben citrusfélékkel vihetünk be Forrás: Thinkstock

D-vitamin

A többi nélkülözhetetlen vitaminhoz hasonlóan ez is szerepet játszik az immunfolyamatokban, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt. Ezen túl a kalcium felszívódásában és a csontok egészségében van még nagyon fontos szerepe.

Ismert, hogy a napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, de nem ez az egyetlen lehetőség a felvételére, ugyanis tejtermékekben, tojásban, halakban is megtalálható. Ennek ellenére télen fokozottan érdemes odafigyelni a pótlására.

E-vitamin

Antioxidáns hatású, vagyis a daganatos betegségek megelőzésében fontos szerepe van, és a bőr korai öregedését is megakadályozza. Részt vesz a szervezet anyagcsere-folyamataiban, segíti a sejtek regenerálódását, növeli az állóképességet, nagy segítség kimerültség esetén.

Az olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, leveles zöldségek, növényi olajok, de a tojás és a tej is nagy arányban tartalmaz E-vitamint.

Az olajos magvak nagy arányban tartalmaznak E-vitamint Forrás: Thinkstock

Támogatott tartalom.

Ezért nélkülözhetetlen a szervezetünknek a magnézium

Szervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, amire azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem állítja elő. Íme, jó néhány ok, amiért gondoskodnunk kell a magnéziumbevitelről!
Vége a bolti tejek uralmának! Készíts növényi tejet házilaghttp://www.life.hu/ez-zsir/20170203-novenyi-tejkeszites-hazilag.htmlAz erőszakmentes táplálkozás, illetve az ételallergia miatt egyre többen mondanak le a tehéntejről. Helyette a növényi tejek felé fordulnak, amiket viszont sokkal drágábban kínálnak az üzletek. Ezért mutatjuk most meg, hogy mennyire egyszerű otthon is elkészíteni. Ez Zsír!Thinkstock2017 az Életmódváltás éve - Csatlakozz a mozgalomhoz!http://www.life.hu/ez-zsir/20170131-2017-az-eletmodvaltas-eve.htmlTavaly éppen ilyenkor hirdettük meg a Kihívás évét, aminek keretein belül minden hónapban kiálltunk egy-egy próbát az egészséges életmód jegyében. A siker nem maradt el, sok jó szokást vettünk fel, amin felbuzdulva most egész életmódunkat megreformáljuk! Tarts velünk az Életmódváltás évében is! Ez Zsír!ThinkstockIgenis működik a meditáció: Emma Watson is a mindfulnessre esküszikhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170130-a-meditacio-azaz-a-mindfulness-technika-hollywoodi-elkotelezettei.htmlA buddhista filozófia alapköveire épülő mindfulness a hollywoodi sztárok körében különösen népszerű, és most végre kiderült: valóban jótékony hatással van a szervezetre. Ez Zsír!ThinkstockŐrizd meg az egészségedet! Járj gyógyfürdőbe http://www.life.hu/ez-zsir/20170202-a-gyogyviz-jotekony-hatasai.htmlGyógyvizek szempontjából kicsiny hazánk igencsak szerencsés. Az egész világon híres gyógyvizeink, gyógyfürdőink vannak, amiket érdemes is látogatni, hiszen amellett, hogy egy kellemes fürdőzés a lelket is nyugtatja, rengeteg egészségügyi előnye van. Ez Zsír!ThinkstockDiétázol? Ezeket a palacsintákat akkor is nyugodt szívvel ehetedhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170127-dietas-edesseges-palacsintak.htmlAz életmódváltás egyik legkomolyabb kérdése sokak számára, hogy most mi lesz az édességekkel? Nagy tévhit, hogy mindenféle édes ízről le kell mondani, ha egészségesen akarunk élni. Most mutatunk is néhány palacsintareceptet, amit a diéta alatt is fogyaszthatsz. Ez Zsír!--A csípős paprika a hosszú élet titka? http://www.life.hu/ez-zsir/20170119-a-csipospaprika-a-hosszu-elet-titka.htmlEgy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy tovább élnek azok, akik szeretik a csípős ételeket. A csípős paprika fogyasztása 13 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás esélyét – derül ki a Vermonti Egyetem friss kutatásából. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.