A tökéletes illúzióhoz nélkülözhetetlen a sminkelés egyik legfontosabb kelléke, a primer. Mivel sokan nem tudják, hogy pontosan mire is való, csak egy újabb felesleges pénzkidobásnak tartják. Pedig egyáltalán nem az. Tartós sminket szeretnél? Akkor mindenképp próbáld ki.

A primer feltölti a szabad szemmel nem látható pórusokat, kisimítja, selymes tapintásúvá varázsolja a bőrt, így készíti elő az arcbőrt a tökéletes alapozáshoz. A primer használatával ráadásul sokkal kevesebb alapozóra lesz szükséged. De nézzük meg mindezt kicsit részletesebben!

A primer feltölti a szabad szemmel nem látható pórusokat, kisimítja, selymes tapintásúvá varázsolja a bőrtForrás: giphy.com
  • Az alapozó és a primer között elég lényeges különbség van, bár sokan hajlamosak őket egy kalap alá venni. A primert az alapozó előtt kell feltenni a tökéletes arctisztítás és hidratálás után. A hidratálókrémek lágyítják a bőrt, a primer pedig előkészíti: így biztosítanak tökéletes alapot a további rétegeknek.
  • Többféle textúrában kapható: van krém-, gél- és púderváltozat is.
  • A primerek általában szilikontartalmúak, ezért a szemkörnyéki ráncocskákat is képesek feltölteni, persze csak átmenetileg, amíg a sminket viseled.
  • A szilikonos báziskrémet egyenletesen oszlasd el az arcodon. Egyből érezni fogod, hogy a bőrödnek selymes, lágy érzetet ad, ezért az alapozót is sokkal könnyebb eldolgozni a primerrel előkészített bőrön.
  • A sminket úgy teszi tartósabbá, hogy kitölti az apróbb mélyedéseket, amikbe amúgy összeállna a smink. Tapasztalni fogod, hogy kevésbé fog a sminked lekopni, mint primer nélkül.
A primer tartósabbá teszi a sminket az apróbb mélyedések feltöltésévelForrás: Thinkstock
  • A primer használata ideális a száraz bőrűeknek is, mivel a bőrre kenve védőréteget képez, így meggátolja, hogy kiszáradjon. A problémás bőrtípusra vízbázisú primer az ideális, bár egyénenként változó, ezért érdemes előtte kipróbálni. Előfordulhat, hogy a rosszul megválasztott primer allergiás reakciót vált ki. Ha bizonytalan vagy, érdemes szakemberhez fordulni, hogy a bőrtípusodhoz legjobban illő textúrát használd.
  • A rosaceás területekre világoszöld primert érdemes használni, a bőrszínű alapozóval együtt tökéletesen elfedi a pirosodásra hajlamos bőrt.
  • Ha túlságosan olajos a szemhéjad, és a szemhéjpúderek elmásznak a helyükről, akkor mattító hatású primert érdemes rátenni a tökéletes szemfestés érdekében.

A tökéletes megjelenés már nem illúzió, ha rátalálsz a bőrtípusodhoz legjobban illeszkedő primerre. Ragyogj fesztelenül!

5 ok, amiért a highlight a smink sztárja
Pillanatok alatt szebbnek és frissebbnek mutatja az arcodat, ha helyesen használod ezt a csodaterméket. A highlight ápol és eltakar, de ki is tudja emelni a legelőnyösebb vonásaidat. Olvasd el Larion Oscar sminktippjeit!