Aktív éveid alatt reggel munkába indulva hányszor kívántad, bár nyugdíjas lennél már, hogy végre azzal foglalatoskodhass, amivel csak szeretnél. Most azonban, hogy rád szakadt a tömérdek szabad idő, egyszerűen nem tudsz vele mit kezdeni? Ne süllyedj bele az unalom posványába, élj aktív életet hatvan felett is!

A nyugdíjasévek beköszöntével sokan azon kapják magukat, úgy érzik, valami hiányzik az életükből. Ez a valami pedig gyakran bizony a változatosság, valamint a tevékeny mindennapok. 

Attól, hogy valaki nyudíjba ment, egyáltalán nem áll meg az élet. Sőt! Mutatjuk, mi mindennel teheted élménydússá időskorodat! 

Kreatív tanfolyamok 

Talán nem is gondolnád, de az élethosszig tartó tanulás is lehet a boldog időskor kulcsa! Mindig is meg szerettél volna tanulni egy egzotikus idegen nyelvet? Nosza! Most már nem lehet kifogás, hogy nincs időd a házikra. 

Mindig is meg szerettél volna tanulni egy egzotikus idegen nyelvet?Forrás: Thinkstock

De nem is kell feltétlenül ilyenféle tanulásra gondolni. Ma már megannyi kreatív kurzus létezik a házi szappankészítéstől a különböző főzőtanfolyamokig, próbáld hát ki magad egy olyan területen, amiben eddig vagy nem jeleskedtél, vagy amiről nem is gondoltad volna, hogy szórakoztató lehet.

A tanfolyamok további előnye, hogy nem kell félned a magánytól, emberek között, társaságban töltheted az idődet. 

Sport 

Ne nézz csodálkozó szemekkel, sportolni igenis időskorban is lehet, sőt igazából kellene is. Mielőtt azonban bármibe is belevágnál, érdemes kikérni az orvosod véleményét, hogy a mozgásforma az egészségi állapotodhoz is passzoljon, hiszen valószínűleg nem mindenkinek való mondjuk a hosszútávfutás. De nem is kell feltétlenül komoly sportokban gondolkoznod, már az is elég, ha bringára pattansz, vagy sétálni indulsz. Az azonban ilyenkor is hasznos lehet, ha minden alkalomra kitűzöl magad elé egy elérendő célt. Fogadd meg, hogy minden egyes nappal eggyel több kilométert teszel meg, vagy ahogy a napok nyúlnak, úgy te is elhúzod kicsit a testmozgásod időtartamát. 

Sportolni igen is időskorban is lehetForrás: Thinkstock
Forrás: facebook.com/Ernestine-Shepherd-Worlds-Oldest-Female-Body-Builder
Aktív élet nyugdíj után – Inspiráló történetek

Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – ezt a kijelentést pedig a következő inspiráló történetek jócskán alá is támasztják majd. Lehet az ember 70 éves, vagy akár 100 is, amíg jól érzi magát a bőrében, törekednie kell az aktív életre. Nem szabad, hogy a társadalmi konvenciók határozzák meg a mindennapokat. Korábbi cikkünket itt olvashatod el.

Persze, ha valaki igazán maradandó élményre vágyik (és egészségi állapota is engedi), akkor ne fogja vissza magát, próbáljon ki valamilyen extrém sportot. Az ejtőernyős ugrás történetétől garantáltan tátva marad majd ismerősei szája, amikor a következő főzőkurzuson elmeséli nekik. 

Utazás 

Tudjuk, hogy a legtöbb hazai nyugdíjas anyagi okokból kifolyólag nem nagyon gondolkozhat hosszú egzotikus nyaralásokban, de utazgatás alatt nem is feltétlenül ezt értjük. Persze, ha megteheted, fogj egy hátizsákot, és járd be a világot! Ha viszont nem, akkor gondolkozz kisebb távlatokban: Magyarországnak rengeteg káprázatos vidéke van, amiket egyszer az életben mindenkinek látni kell. Mivel pedig nyugdíjaskorban a tömegközlekedés is olcsóbb, hagyd az autót a garázsban, és pattanj vonatra. Meglátod, milyen hangulatos lesz vonaton utazva bejárni az országot.

Persze, ha megteheted, fogj egy hátizsákot, és járd be a világot!Forrás: Thinkstock
Forrás: Klára
"Addig élünk, amíg reményeink, terveink vannak"

1000 kilométer túrázás, 69 évesen, csípőprotézissel – mondjuk úgy, Klári nem az az otthonülő típus. Jön-megy, pörög ezerrel, huszon- és harmincéveseket megszégyenítő energiával és elszántsággal. Múlt heti interjúalanyaim után Klárit is azért látogattam meg, hogy meséljen kicsit bakancslistás élményeiről. A beszélgetés végére egy nyugdíjasan sem pihenő, igazi világutazó képe rajzolódott ki előttem. Korábbi cikkünket itt olvashatod el.

Bébicsőszködés 

Ha elérhető közelségben vannak az unokák, akkor adott a feladat, rendszeresen vegyél részt a gyerekek mindennapjaiban, hiszen általuk te is fiatalabbnak érzed majd magad. Ha viszont ez a lehetőség számodra nem adott, akkor sem kell feltétlenül lemondani a gyerekcsőszködésről. Sok családnak van szüksége időszakosan vagy akár folyamatosan bébicsőszre, kérdezősködj az ismerősöknél, vagy lesd az apróhirdetéseket, és segíts be a gyereknevelésbe. 

Ha elérhető közelségben vannak az unokák, akkor adott a feladatForrás: Thinkstock