A Dozier fiúiskola tragédiája - Egy valódi horrortörténet

Forrás: Northfoto -
iskola gyerekek tragédia elhagyott épületek elhagyott helyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A floridai Dozier fiúiskola 1900-ban nyitotta meg kapuit, és 2011-ben zárták be végleg. Az intézmény egészen 1966-ig szegregált volt, a déli szárnyban a fehér gyerekek, míg az északiban a fekete gyerekek laktak. Az északi szárnyhoz egy jelöletlen temető is tartozott, ahova az iskolában elhunyt fiúkat temették.

Az iskolában a faji megkülönböztetésen túl is megannyi visszaélés történt: a gyerekeket fizikálisan, mentálisan és szexuálisan is bántalmazták, a brutális bánásmód pedig gyakran halállal végződött. Bár az évek során folyamatosan vezettek be különböző (főleg látszat)reformokat a tanulók helyzetének javítása érdekében, a gyerekek életminősége egészen a bezárásig nem sokat javult.

A Dozier fiúiskola mai külseje Forrás: Northfoto

Az intézmény bezárása után feltárták az iskolához tartozó temetőt, és 55 fekete fiú holttestére bukkantak. Olyan sír is volt, amibe több gyereket is eltemettek. Az eltemetett fiúk személyazonosságáról nem találtak dokumentumokat, így azt szakértők próbálták kideríteni. A kutatásba az egykori tanulók családtagjait is bevonták, így találtak rá egy Varnadoe nevű üzletemberre, akinek a nagybátyját 13 éves korában, az 1930-as években a fiúiskolába küldték. A fiú az intézménybe érkezése után egy hónappal meghalt. Varnadoe exhumáltatta rokona maradványait, hogy a családja temetőjében lelhessen végső nyugalomra.

Varnadoe egyébként az 1990-es években már járt az akkor még működő intézményben, amikor is kérte a dolgozókat, hogy vigyék el a nagybátyja sírjához. A férfit azonban akkor egy másik helyre vitték, nem oda, ahol valójában eltemették a fiút. Az őt kísérő dolgozó pedig ezt mondta: "Úgy tudjuk, ide temették el azt az öt fiút, aki a nagybátyjával együtt meghalt a 30-as években történt tűzvészben." Nos, ahogy az mostanra kiderült, rosszul tudták.

A fiúiskola valódi horrortörténeteknek volt színhelye, mai, lepusztult formájában pedig akár egy rémisztő horrorfilm forgatási helyszíne is lehetne.

/1702/A_flo201722317451

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.