A közösségi oldalakon különböző "halálcsoportokban" veszik rá a tiniket az öngyilkosságra, egyre több áldozata van az orosz közösségi médiában terjedő végzetes "játéknak". A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, hogy mielőbb megállítsák a tiniket halálba kergető embereket.

Két lány vasárnap este ugrott le a 14. emeletről, egy másik, 15 éves fiatal az ötödikről, míg egy 14 éves lány pedig a vonat elé ugrott. A halálesetekben egy a közös: valószínűleg mindegyiküket a közösségi oldalon működő valamelyik halálcsoport kergette öngyilkosságba. A Facebook orosz megfelelőjén, a VKontakte nevű oldalon több olyan csoport is létezik, melyek arra biztatják a fiatalokat, hogy oltsák ki az életüket.

Öngyilkosságba kergetik a tiniket - Képünk illusztrációForrás: Dreamstime

Közülük a 15 éves Julia Konstantinova, és a 16 éves Veronika Volkova öngyilkosságát állítólag két fiú rögzítette is, őket a rendőrség már őrizetbe vette. Több ilyen csoport is létezik, ezekben állítólag rengeteg olyan feladatot kell végrehajtaniuk a tagoknak, amivel önmagukat bántják: kék bálnát kell karcolniuk a testükre, horrorfilmeket kell nézniük, hajnalban kell felkelniük, a betetőzés pedig az öngyilkosság. A helyzet annyira elfajult, hogy a hatóságok már a szülőket figyelmeztetik arra, fokozottan figyeljenek oda a gyermekeikre, mert még a rendezett családi háttérrel rendelkező fiatalok is áldozatául eshetnek a kikényszerített öngyilkosságnak. A Metro szerint tavaly 130 gyerek halt meg emiatt. Ugyanis nagyon sok tini küzd problémákkal, a csoportok adminisztrátorai pedig ezt fordítják a fiatalok ellen.