Skandináv tengerpart és hippi kommuna – Észak-Európa csücskén jártam

Koppenhága Malmö
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindig is el szerettem volna jutni Észak-Európába, hogy felfedezzem a kissé zord, de mégis kedves skandináv tájakat, ahol pirosra csípi az arcom a jeges szél. Idén végre (valamelyest) teljesült az álmom: ellátogattam Malmőbe és Koppenhágába is. 

Malmö

A svéd lakótelepek, lakóparkok egészen másképp festenek, mint az itthoniak Fotó: Faluhelyi Fanni

Aki a skandináv országokba tervez utazni, az jobb, ha felkészül: minden legalább dupla annyiba kerül, mint Magyarországon, így aki low-budget utazást tervez, jobb, ha nem is álmodik éttermek kipróbálásáról, épp elég költséges a tömegközlekedési eszközökre jegyet váltani. A szállások ára, még a tömegszobás hosteleké is, annyiba kerül egy estére, mint máshol egy kétszemélyes külön szoba.

Malmö Svédország harmadik legnagyobb városa, nekünk pedig csak három napunk volt felfedezni a helyet, így egy percig sem unatkoztunk. A város programlehetőségekben gazdag: több nagyobb múzeuma is ingyenesen látogatható, de érdemes végigsétálni a tengerparton is, egészen a Turning Torsóig.

Első nap jó turistához illően mi Malmö nem nagy, de annál hangulatosabb belvárosát fedeztük fel. Gyalog pár óra alatt bejárható egész, látnivaló viszont akad bőven. Engem főleg az építészet sokszínűsége nyűgözött le, hogy a régi épületek mellett felhúzott modern irodaházak is mennyire jól beleillenek a látképbe. Azt tudtam, hogy a skandináv országokban mennyire elterjedt és közkedvelt kerékpárral közlekedni, de élőben látni, hogy több a biciklis, mint az autós, igazán lenyűgöző volt. A nagyobb irodák, lakóházak és az állomások előtt pedig hatalmas bicikliparkolók vannak kialakítva, bringásként szinte irigykedve néztem őket.

Az építészet sokszínűsége lenyűgöző: a látképbe a régi épületek mellett a modern irodaházak is remekül beleillenek Fotó: Faluhelyi Fanni
A régi szélmalom mellől tiszta időben remek kilátás nyílik a Turning Torsóra Fotó: Faluhelyi Fanni

A svéd tengerpart

A napsütötte tengerpart megtelt élettel Fotó: Faluhelyi Fanni

A hétvége és a jó idő kicsalta az embereket: a part tele volt a kutyájukat sétáltató, vidám svédekkel, a gyerekek homokvárakat építettek, sokan bicikliztek, és még annál is többen sífutottak. Igazán különleges élmény volt.

Ezen a part menti úton könnyen eljuthatunk a Turning Torsóig is, ami 190 méterével Malmö és egyben Svédország legmagasabb épülete. Ez az új toronyház igazán különleges építmény: kilenc különálló kockából áll, és az aljától a tetejéig 90 fokos fordulatot vesz.

A Turning Torso különleges építmény: kilenc különálló kockából épül fel, és az aljától a tetejéig 90 fokos fordulatot vesz Fotó: Faluhelyi Fanni

Irány Koppenhága!

Dánia fővárosába a már említett Öresund hídon mentünk át vonattal. Az út nem tartott tovább 25 percnél, pedig állítólag a határon szigorú ellenőrzés van, ami fél – vagy akár egy órát is igénybevehetett volna.

Malmőből 25 perc alatt eljuthatunk Koppenhágába az Öresundon keresztül Fotó: Faluhelyi Fanni
A Nyhavn, vagyis új kikötő egy hangulatos kis öböl színes házakkal szegélyezve, itt kezdtük a hajóutunkat Fotó: Faluhelyi Fanni

Ahová muszáj elmenni

A Papírsziget ma már streetfoodbároknak ad otthont Fotó: Faluhelyi Fanni

Város a városban

Koppenhágán belül van egy teljesen autonóm városrész, ami saját törvényekkel, pénznemmel és zászlóval rendelkezik, ez Christiania. A Koppenhágába látogatóknak mindenképp ajánlom, hogy látogassanak el ide, hihetetlen élmény.

Christiania falai színesre vannak festve Forrás: Flickr/sus019

A városrész a kerületről, Christianshavnról kapta a nevét, egykor katonai terület volt, később raktárépületeket építettek ide. Miután a katonák otthagyták, sokáig üresen álltak az épületek, ezt kezdték el a hajléktalanok kihasználni, és egyre többen költöztek be az elhagyott épületekbe. A hetvenes évek elején foglalták el teljesen ezt a városrészt lakás nélküli fiatalok, kommunát alapítottak itt, és saját törvényeket hoztak, hogy teljes szabadságban élhessenek. A kormány ezt persze nem nézte jó szemmel, de a terület nagysága és az emberek nagy létszáma miatt nem tudják kilakoltatni az ittlakókat.
Tóth Vera Mujahid Zolival nyaral Los Angelesbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170314-toth-vera-mujahid-zolival-los-angelesben.htmlTóth Vera Los Angelesbe utazott, ám nem egyedül... Utazás--Saint Barts a meztelen világsztárok szigetehttp://www.life.hu/lifeutazas/20170312-saint-barts-meztelen-vilagsztarok-szigete.htmlEgy sziget, ahol az egy négyzetméterre jutó, meztelen világsztárok száma a legmagasabb az egész világon. UtazásOrigoEddig nem is gondoltál rá? Ezért vedd fel Zimbabwét a bakancslistádrahttp://www.life.hu/lifeutazas/20170206-zimbabwe-latnivaloi-hwange-nemzeti-park-victoria-vizeses.htmlHa Afrikába utazunk, többnyire az északi országok azok, különösen Egyiptom, Tunézia (nincs túl messze, nem túl drága), amelyeket szívesen és gyakran látogatunk. Ha azonban igazi kalandvágyó vagy, legalább egyszer érdemes délebbre is eljutni: például Zimbabwébe. Azt azonban tudnod kell, mielőtt nekivágsz, hogy a különféle fertőzések megelőzése érdekében mindenképpen szükséged lesz néhány védőoltásra is, a csodás természeti környezet azonban kárpótol majd mindenért. Íme, néhány olyan látnivaló, amitől a lélegzeted is eláll majd! UtazásThinkstockNagy Alexandra: Életem eddigi legnagyobb kalandja, hogy a dzsungelben „repülhettem"http://www.life.hu/lifeutazas/20170117-dzsungeltura-laoszon-nagy-alexandra-szinesznovel.htmlNagy Alexandra szenvedélyes utazó hírében áll, ha teheti, repülőre száll, aztán irány a nagyvilág! A Barátok közt sztárja valósággal rajong a keleti kultúráért, és rengetegszer járt már Ázsiában, de csak mostanában sikerült bakancslistája egyik legextrémebb tételét kipipálnia. A bájos színésznő előbb Bangkokban és Hatjajban turistáskodott, majd belevetette magát a laoszi dzsungelbe, ahol különleges módon tapasztalhatta meg a szabadság és a természetközeliség érzését. Most erről mesélt a Life.hu-nak. Utazás--Őrületesen szexi Kasza Tibi barátnője – Egy szál fehérneműben pózolhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170207-kasza-tibi-baratnoje-manker-fehernemuben-las-vegasban.htmlKasza Tibi és szerelme, Manker Las Vegasban pihentek. UtazásOrigoTölts egy hétvégét Hrabal imádott városában, Prágában!http://www.life.hu/lifeutazas/20170110-utazas-pragaba-mucha-muzeum-lennon-fal-hrabal-fal-josefov-arany-utcacska.htmlMilan Kundera, cseh író szerint: „Senki más nem fejezi ki úgy Prágát, mint Bohumil Hrabal.” Tény, hogy regényei, novellái Csehország, Prága és természetesen a művészet szerelmeseinek „kötelezőek”, de ha még nem tetted meg, itt az idő, hogy megnézd, hol élt és alkotott a cseh irodalom egyik ikonikus alakja. Ha először utazol a városba, semmiképp se hagyd ki a várat, az Óváros teret, mindenképpen sétálj át a Károly hídon, és térj be a Szent Vitus-székesegyházba is. Ha azonban már mindenhol jártál, fedezd fel a város kulturális helyszíneit, emlékhelyeit, és ne hagyd ki a kulináris élvezeteket sem. Prága, akárhányszor is utazol oda, mindig tartogat meglepetést. UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.