Lillafüred: Magyarország egy falatnyi csodája

Forrás: Wikipédia -
utazás Lillafüred kirándulás belföld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szereted a szép tájakat, a történelmet, a kirándulást, és mindezt hazai pályán szeretnéd megtapasztalni, akkor utazz el Lillafüredre. A külföldi turisták körében is népszerű település minden évszakban csodálatra méltó. 

Egyre többen választanak hazai úti célokat pihenés céljából, ennek köszönhetően pedig kezdenek előtérbe kerülni azok a magyar települések, amelyek egyszerre nyújtanak szemet gyönyörködtető tájakat, turisztikai érdekességeket és kirándulási célpontokat is.

Felső-Hámor és Lillafüred látképe a Szeleta-tetőről Forrás: Wikipédia

Lillafüred azért jó választás, mert más településekkel ellentétben évszaktól függetlenül képes kiszolgálni az oda utazók igényeit. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található város a Szinva patak völgyében helyezkedik el, így a földrajzi adottságaiból fakadóan különleges látványban részesíti a látogatókat.

Palotaszálló

Ez az egyik leghíresebb ékessége Lillafürednek, hiszen az épületből kipillantva a Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra nyílik nem mindennapi panoráma. Az épület komoly történelmi múlttal is rendelkezik: gróf Bethlen András ötletéből fakadóan, az első világháború után 1925–1929 között, három völgy találkozásában épült meg Lux Kálmán tervei alapján. A palota neoreneszánsz stílusban készült. Ennek megfelelően a főbejárat felett egy hatalmas torony emelkedik, és csodás ólomablakok, valamint terebélyes teraszok tarkítják az összhatást.

A Palotaszálló az egyik leghíresebb ékessége Lillafürednek Forrás: Hunguest Hotels

A palota rengeteg neves eseménynek szolgáltatott már otthont: Anna-bált, filmhetet és kongresszusokat is rendeztek itt. A második világháború idején az épület hadikórházzá alakult át, ezt követően hosszú évekig üdülőként üzemelt, ma azonban három termében (Nagy Lajos-, Mátyás- és Hunyadi-terem) is étterem működik.

Hámori-tó

A város zajától elhatárolódva lehetőségünk nyílik gyönyörködni a táj szépségében, valamint relaxálhatunk a tó partján, amely teljes egészében körbejárható, ugyanis az egyik oldalán sétány fut, míg a másik oldalán a Bánkútra vezető autóút található.

A Hámori-tó jól körbetúrázható Forrás: Wikipédia

Nyáron vízibicklizni és csónakázni is tudunk, de télen is érdemes meglátogatni a tavat, főleg ha olyan szépen befagy, ahogy legutóbb a Balaton is. Az persze nem garantált, hogy a hideg időben korcsolyázni is lehet rajta, de a látvány mindenképpen megéri az utazást.

Függőkert

Ez a romantikus kis sétányrendszer azért épült, mert a Palotaszálló egy meredek emelkedő csúcsán helyezkedik el, és muszáj volt valamivel rögzíteni, támasztani. A szükségből született kert azonban még a vártnál is jobban sikerült. Itt áll József Attila szobra, a mellette húzódó falfelületen pedig az Óda című versének egy részlete olvasható. A függőkertben István főherceg látogatásának emlékoszlopa is helyet kapott.

Ez a romantikus kis sétányrendszer szükségből született: a Palotaszállót a meredek emelkedő csúcsán muszáj volt valamivel alátámasztani Forrás: hellomiskolc.hu

A szoborhoz közel csobog a Szinva patak vízesése, amely nem természetes képződmény, de cserébe Magyarország legnagyobb esésű – 20 méteres – zuhataga. A sétányon végighaladva egészen az aljáig eljuthatunk, a vízcsobogást és a természet illatát magunkba szippantva. Télen nem ritkaság az sem, hogy a vízesés megfagy, ami különösen meseszerű látványt nyújt.

Barlangok

A Palotaszálló alatti függőkert aljában elhelyezkedő Anna-barlang fokozottan védett, 570 méter hosszú, de csak 208 méterét lehet közelről megtekinteni. A barlang a Szinva-forrásból kivált mésztufából képződött, és nagyjából 150-200 ezer évvel ezelőtt indult el a folyamat. A mészkövek növénymintákat őriznek, amelyek miatt különös természeti ritkaságnak számít.

A Palotaszálló alatti függőkert aljában található Anna-barlang fokozottan védett Forrás: Wikipédia, bnpi.hu

A Szeleta-barlang a Miskolc, Felső-hámor feletti hegyoldalon található. Különösen fontos történelmi értékeket őriz, ugyanis Kadic Ottokár kutató számos régészeti leletet fedezett ott fel: csiszolt és paleolit kőeszközökre, barlangimedve-csontokra, valamint tűzhely nyomára is rábukkant, amelyek több százezer évesek. Ugyanígy történelmi jelentőségű a Büdöspest-barlang, amelyet 1982-ben fokozottan védetté nyilvánítottak.

A Szent István-barlang az Egerhez vezető műút mellett található, a Szinva völgyében. Bejárata a Palotaszállótól 500 méterre helyezkedik el, 1043 méter hosszú, ám ennek csak a töredékét járhatják be az érdeklődők. Ez a környék egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, mindenképp érdemes megnézni, ha arra jár az ember.

A Szent István-barlangnak csak a töredékét járhatják be az érdeklődők Forrás: bnpi.hu

Sziklamászás

A Hámori-szikla közkedvelt célpont a sziklamászás szerelmesei körében. E természetes falnál januárban rendszeresen rendeznek jégmászóversenyt is. Elhelyezkedését tekintve Lillafüred előtt, Miskolc felé egy kilométerrel helyezkedik el.

A Molnár-szikla szintén szép látvány, ráadásul több legenda is kering vele kapcsolatban. A Hámori-völgy oldalában helyezkedik el, a tetején egy kereszt található. Bizonyos régi történetek szerint azért kapta a Molnár nevet, mert egy idős molnár ember innen ugrott le, amikor megtudta, hogy a felesége hűtlen hozzá. Más elmesélések szerint pedig egy gazdag molnár lánya és egy szegény molnárfiú vetették magukat a mélybe a szikláról, mert nem lehettek egymáséi.

A Molnár-szikla szintén szép látvány, több legenda is kering vele kapcsolatban Forrás: Indafotó/marcipan74

Erdei kisvasút

A két alagúttal tarkított vasútvonal az 1920-as években épült, és elsősorban teherszállításra használták, de manapság már turisztikai célokat szolgál. Miskolcról, a Kilián városrészből indul, a végállomása pedig a Garadnánál található. Ismét egy olyan lehetőség Lillafüreden, amelyet télen is igénybe vehetünk, ugyanis a kocsik hideg idő esetén fűtéssel vannak ellátva. Tavasszal és nyáron a zöldülő természetet tudjuk megcsodálni, míg télen a hófödte tájakban gyönyörködhetünk.

A két alagúttal tarkított vasútvonal az 1920-as években épült Forrás: Wikipédia

Pisztrángtelep

Aki szereti a halat, az bizony a lehető legjobb helyre utazik, ugyanis a lillafüredi pisztrángtenyésztésnek, valamint a horgászatnak is komoly múltja és hagyománya van. A Garadna völgyében, Lillafüredtől néhány kilométerre egy bővizű forrásnak köszönhetően hatalmas pisztrángtelep található, ahol a kirándulók friss vagy sült halat is kaphatnak, ám ez a szolgáltatás csak tavasztól őszig elérhető.

Aki szereti a halat, az bizony a lehető legjobb helyre utazik, ugyanis a lillafüredi pisztrángtenyésztésnek, valamint a horgászatnak is komoly múltja és hagyománya van Forrás: Thinkstock

Túrázás – akár kezdőknek is

A hely természeti adottságai miatt jó választás Lillafüredre menni túrázni, még akár kezdőknek is, ugyanis a település biztonságosan kiépített túraúttal rendelkezik. A 12 km hosszú mesés természeti kirándulás során Lillafüredről Bükkszentkereszthez jutnak el a sétálók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.