Egyesült Arab Emírségek utazás nyaralás Dubai
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dubaj tulajdonképpen nem más, mint a Közel-Kelet Las Vegasa – ezt állapítottuk meg az alatt az öt nap alatt, amelyet volt szerencsénk eltölteni az Egyesült Arab Emírségek egyik legdinamikusabban fejlődő városában. Adunk egy kis ízelítőt a városból, ahol egész évben tombol a nyár, és csak arra vár, hogy felfedezd magadnak, és életre szóló élményekkel gazdagodva térj haza.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa Abu-Dzabi után. Egyelőre csak nagyságában múlja alul a közel-keleti ország fővárosát: hála az olajra épült gazdagságnak, az elképesztő nagyságú beruházásoknak és fejlesztéseknek, Dubaj fő bevételi forrása mára az ingatlanértékesítések és a különféle pénzügyi szolgáltatások mellett a turizmus lett. És mindent meg is tesznek azért, hogy ez így maradjon: Dubaj mára tulajdonképpen

a közel-keleti régió szórakoztatóközpontjává nőtte ki magát,

és minden erejével azon van, hogy idevonzza és elkényeztesse az idelátogató turistákat.

Kilátás Dubajra a Burdzs Kalifából Forrás: Thinkstock, Cs. Nagy Anikó

Bár Dubaj fő szezonjának az októbertől áprilisig tartó, kellemesen meleg téli időszakot tartják, mégsem érdemes emiatt lemondani „az arab világ gyöngyszemeként" is emlegetett város látogatásáról a nyári időszakban sem. Már csak azért sem, mert az erre az időszakra vonatkozó ajánlatoknak hála még olcsóbban is megúszhatod a fényűzésről és csillogásról híres városban töltött nyaralást, közben pedig maradandó élményeket szerezhetsz.

Minden, mi szem-szájnak ingere

Dubaj életében rendkívül fontos szerepet játszik a gasztronómia, így aki a kulináris élvezetek miatt (is) érkezik a városba, biztos lehet abban, hogy nem fog csalódottan távozni. Itt mindenki megtalálja a szemének, szájának és pénztárcájának kedves étkezdéket, éttermeket, kávézókat, amelyek a világ minden tájáról képviseltetik magukat a városban.

A legkülönlegesebb éttermek a Pálma-szigeten találhatóak Forrás: Thinkstock

Nem kell tartani a kisebb étkezdéktől sem: Dubaj elképesztő gondossággal ügyel a tisztaságra és a higiéniára, így az ételmérgezés vagy gyomorrontás szinte teljesen kizárt. (Egyedül az ivóvíz az, ami gondot okozhat, ezért mindenképp palackozott vizet vásárolj!) Az arab konyha különlegességein, mint a humuszon, a tabboulehn, a bárányon és a különféle tengeri fogásokon túl

a bátrabbak kipróbálhatják a teveburgert, avagy a tevetejből készült csokoládékat, fagylaltokat, turmixokat.

Alkoholt lehet, de csak drágán

Bár Dubaj alapvetően híresen nyitott és befogadó, arab ország lévén az alkohol fogyasztása és árusítása jóval szigorúbb keretek közé szorított, mint mondjuk Európában. A legtöbb hotelben és étteremben nyugodt szívvel tudunk rendelni egy-egy pohár italt, ám érdemes megnézni az árukat is, hogy ne a számla rendezésekor szembesüljünk a ténnyel, hogy itt bizony még egy pohár sörért is elkérhetik az itthon megszokott ár többszörösét is.

Aki egy vacsora vagy ebéd erejéig mégis belekóstolna a fine dining világába, ajánljuk a világ első mesterséges szigetén, a Pálma-szigeten lévő Waldorf Astoria Social nevű olasz és európai specialitásokat kínáló éttermét, amely a három Michelin-csillaggal kitüntetett Heinz Beck neve alatt fut. Egy kellemes ebéd vagy vacsora helyszíne lehet a szintén a Pálma-szigeten található Fairmont The Palm Seagrill étterme, ahol páratlan környezetben kóstolhatjuk meg az Arab-tenger gyümölcseit.

Előétel a Waldorf Astoria Social éttermében Forrás: Cs. Nagy Anikó

Hogy Dubaj mennyire világváros, jól példázza, hogy

mintegy 200 nemzet konyhája kínálja magát

az európaitól kezdve a közel- és távol-keletin, valamint az amerikai konyhán át a dél-amerikai ízvilág is. Utóbbi kipróbálásához ajánljuk a JW Marriot Marquis hotelben található Gardent, ahol egy vacsora vagy ebéd erejéig a távoli Peruba kalandozhatunk.

Szórakozás a köbön

A térségben egyértelműen Dubaj vállalta magára a szórakoztatóközpont szerepét: az éttermek és kávézók mellett számtalan szórakozóhely, bár, élmény- és vízipark, vásárlási lehetőség és más turistalátványosságok várják még az ide látogató turistákat.

Egy perc alatt a világ tetején

Ha Dubaj, akkor Burj Khalifa – mindössze egyetlen percnyi liftezés választja el a turistákat attól, hogy élvezzék a világ legmagasabb épülete által nyújtott kilátást. Az egészen pontosan 829,84 méter magas létesítményről egyetlen épkézláb képet sem tudtam készíteni, hiába próbáltam a kamerám látószögébe tuszakolni az előtte álló szökőkútrendszer előtt, nem sikerült. A turistákat egyetlen perc alatt repíti fel lift a 123. és a 124. emeletig, ahol nem csupán a levegő más, hanem a panoráma is egészen elképesztő.

Habár a környező arab térségben a strandolás szigorú korlátok közé szorított, Dubajban az árnyékolt, kiépített tengerpartja és nyitott attitűdje lehetővé teszi, hogy fürdéssel vészeljük át a nyári időszak sokszor elviselhetetlen forróságát. A lehetőségek tárháza végtelen: a Jumeirach Beach Resort és a mögötte elterülő felhőkarcolók ugyanolyan varázslatos élmény lehet, mint a város másik kedvenc és ikonikus strandolóhelye, a Sunset Beach.

A Jumeirach Beach Resort és a Fairmont the Palm tengerparti hoteljének kültéri strandja Forrás: Thinkstock, Cs. Nagy Anikó

Ha pedig unjuk a fürdőzést, vagy túl elviselhetetlennek ítéljük a hőmérsékletet, irány valamelyik szálloda hűtött medencéje vagy spa részlege, ahol felfrissíthetjük testünket és lelkünket egyaránt. Aki izgalomra vágyik, annak érdemes ellátogatnia valamelyik víziparkba, vagy kipróbálnia a sítudását a világ egyik legőrültebb látnivalójában, a Ski Dubaiban.

Olcsóbb, mint bárhol máshol

Az Egyesült Arab Emirátusokban az áfamentességnek és az alacsony vámdíjaknak hála sokkal olcsóbban juthatunk hozzá az egyébként máshol, például itt, Európában drágább cikkekhez. Dubaj világszinten a második helyen áll az itt megtalálható márkák tekintetében. Bőven van miből válogatnia annak, aki vásárlásra adná a fejét Dubajban: több mint 95 bevásárlóközpont és bazárok sokasága kínálja portékáit az arany ékszerektől kezdve a luxusholmikon és fűszereken át az elektronikai cikkekig.

Irány a sivatag!

Dubaji utazásunk egyik legnagyobb élménye kétségkívül a sivatagi szafari volt. Bár a mi látogatásunk a térség téli időszakra esett, mégis úgy gondoljuk, hogy ez a program a nyári időszakban is feledhetetlen élmény lesz – és mint a Knight Tours szervezésében lebonyolított utunk során kiderült, a nyári időszakban is indítanak túrákat, igaz, kevesebbet, mint a szezonnak számító téli időszakban – amikor szinte biztosan ki tudsz fogni néhány kedvezőbb ajánlatot is.

,,Dubaji utazásunk egyik legnagyobb élménye kétségkívül a sivatagi szafari volt" Forrás: Cs. Nagy Anikó

A szafari délután kezdődik, és egészen estig tartanak a programok, amelyekbe beletartozik a terepjárós élményautózás a hullámzó homokdűnéken, a tevegelés és a show-műsorral egybekötött vacsora.

Dubaj igazi varázsereje mégsem az itt felsorolt épületekben, létesítményekben és programokban rejlik:

sokkal inkább abban, ami mindezeket néhány évtized leforgása alatt a semmiből életre keltette.

Dubajt életében egyszer mindenkinek látnia kell Forrás: Cs. Nagy Anikó

És itt most nem csupán a pénzről beszélünk, hanem arról az elképesztő ütemű fejlődésről, dinamikáról és az emberbe táplált korlátok és határok mindennapos átlépéséről, amely az egész város szürrealitását adja. És amelyet egyszer mindenkinek látnia kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.