A pozitív testkép egy újfajta megközelítését hozta egy nemrégiben készített felmérés, ami a nudizmus és az egészséges önkép kapcsolatát vizsgálta. Mutatjuk is az eredményeket!

Egyes szakemberek szerint úgy deríthetjük magunkat jobb kedvre, ha egészen egyszerűen levetkőzünk. A meztelen testünk látványára ugyanis énképünk egyre javulni fog, és egyre szívesebben tekintünk majd önmagunkra ruhátlanul.

A meztelen testünk látványára énképünk egyre javulni fogForrás: Thinkstock

Csak az első lépést nehéz megtenni, aztán egyre egyszerűbb lesz.

A University of London szakemberei az élettel való általános elégedettség, az egészséges testkép és a nudizmus kapcsolatát vizsgálta. A tanulmány szerint kifejezetten jó hatással van az emberi lélekre, ha vadidegenek előtt vetkőzünk teljesen meztelenre. A szakemberek szerint a saját testünkkel való elégedetlenség, vagyis a negatív testkép a 21. században minden korábbinál komolyabb probléma. Rontja az életminőséget, súlyos lelki sérüléseket okoz, akár depresszióig is fajulhat.

Már régóta tudjuk, hogy a nudista tevékenység jót tesz az önbizalomnak, ennek ellenére semmilyen kutatást nem végeztek még ezzel kapcsolatban

– nyilatkozta a kutatás vezetője, dr. Keon West, aki éppen ezért találta ki a 850 brit bevonásával készült felmérést. 

A nudista tevékenység jót tesz az önbizalomnakForrás: Thinkstock

Tulajdonképpen egy online kérdőívről van szó, amiből a meztelenkedési szokások és az önkép kapcsolatát akarták felmérni. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen meztelenkednek, sokkal elégedettebbek a testükkel, bármilyen is legyen a testalkatuk, és ez kihat a közérzetükre is.  Itt persze fontos kérdés az, hogy nem fordítva működik-e az egész: vagyis nem azért meztelenkednek-e többet, mert eleve nagy az önbizalmuk, és helyén van az önmagukról alkotott testképük. 

Azok, akik rendszeresen meztelenkednek, sokkal elégedettebbek a testükkel, bármilyen is legyen a testalkatuk, és ez kihat a közérzetükre isForrás: Thinkstock

A terepgyakorlat sem maradt ki a vizsgálatból, a szakemberek ugyanis részt is vettek két nudista eseményen, ahol vetkőzés előtt és után is meginterjúvolták az embereket. Ebből kiderült, hogy a vetkőzés után sokkal pozitívabban nyilatkoztak hangulatukról, önmagukról, vagyis a meztelenkedésnek mégiscsak van felszabadító ereje. 

Ha nem is vágsz bele rögtön a nudizmusba, érdemes néha tényleg megnézned magad a tükör előtt meztelenül. Ismerd meg és szeresd magad. Fogadd el magad, de tudj tenni a változásért is.

Ide menj, ha nudizni vágysz!
Kipróbálnád egyszer, milyen nudista (vagy pontosabban: naturista) strandon fürdőzni? Szívesen meztelenkednél a nagy melegben a szabad ég alatt is? A Life.hu most összegyűjtött néhány olyan helyet belföldön és külföldön, ahol ezt kedvedre megteheted.