Az öngyilkosság egyidős az emberiséggel, bár történelmileg hullámzó intenzitással, de a jelenség mindig is létezett, és valószínűleg létezni is fog. Az utóbbi években azonban az öngyilkosságok egy egészen új, megdöbbentő szintre léptek: több fiatal is különböző közösségimédia-oldalakon, élőben közvetítette, ahogy véget vet életének. 

A jelenség néhány éve kezdődött, az utóbbi időben pedig szinte rendszeressé vált. Legutóbb két tizenéves lány tragédiája sokkolta a köztudatot. 

Tavaly decemberben járta be a világot a 12 éves Katelyn Nicole Davis elszomorító esete. Az amerikai lány egy 42 perces, élőben közvetített videóban beszélt arról, hogy egy családtagja molesztálta, a közvetítés végén pedig felakasztotta magát. 

Tavaly decemberben járta be a világot a 12 éves Katelyn Nicole Davis elszomorító esete, aki élő videóban akasztotta fel magát (képünk illusztráció)Forrás: Thinkstock

A videót a lány eredetileg a Live.me nevű oldalon tette közzé, ám miután később valaki feltöltötte a Youtube-ra és a Facebookra, gyakorlatilag egy vírusvideó lett belőle, amit több százezren megnéztek. Végül a brit The Independent kereste fel a hatóságokat és a közösségi oldalakat, hogy távolítsák el a felvételt. Mivel azonban az oldal szerkesztői nem kötelesek eleget tenni a kérésnek, a lány öngyilkossága még máig is több site-on megtalálható. 

Alig egy hónap telt el a megrázó eset után, mikor Katelyn Nicole Davis példáját egy újabb öngyilkos gyerek követte. Idén januárban a 14 éves floridai Nakia Venant a Facebook Live alkalmazásával élőben közvetítette ismerőseinek, amint a sáljából kötelet készít, és a videó végén felakasztja magát, míg örökbe fogadó szülei a szomszéd szobában alszanak. Bár a Naika Venant halálának közvetítését néző egyik Facebook-ismerős riasztotta a rendőrséget, sajnos rossz címet adott meg a hatóságoknak, így azok későn értek ki a helyszínre. 

Majsai László szakértő
Majsai László pszichopedagógus az öngyilkosságról

Az öngyilkosságok hátterében legtöbbször megoldatlan vagy megoldhatatlan (annak látszó!) problémák állnak, de az is előfordul, hogy pillanatnyi lelkiállapot, valamilyen pszichés betegség, esetleg egy külső személy vagy csoport negatív befolyása. Figyelemfelkeltő üzenete mindig van.
Az esetek elenyésző részében van jelen valós önmegsemmisítési szándék, az elkövetőknek a töredéke akar valóban meghalni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan vennünk minden jelzést, momentumot! Alapmotívum a magány, a teljes vagy részleges kommunikációhiány a környezettel. A társtalan ember sem örömeit, sem bánatait nem tudja megosztani senkivel, így mindkettő terhe (igen a siker helyes és építő jellegű feldolgozása, legalább akkora pszichés feladat/munka, mint a kudarcé) megmarad, és nyomja a vállat. Ráadásul általában társul azzal az emberi gyengeséggel, amit a „segítségkérés és -elfogadás képessége” hiányának nevezünk.

Bármilyen megrázóak is ezek az esetek, azt fontos tudni, hogy 

az öngyilkosságoknak szinte mindig van előjelük. 

A Life.hu szakértője, Majsai László elmondta, hogy az öngyilkossági gondolatokat megelőző tünetcsoport néhol megegyezhet, és sokban hasonlíthat a kamaszkor természetes jeleire. Ilyen a lehangoltság, szomorúság, hirtelen hangulatváltások, alvási, étkezési szokások megváltozása, társas kapcsolatok átalakulása, elhanyagolása vagy megszűnése, érzelmi megnyilvánulások változása, bizalomvesztés a felnőttvilág (beleértve a szülőket is) irányában, drogok használatának megjelenése vagy gyakoribbá válása, vagy a gyerek elhanyagolja a személyi higiéniát, az öltözködést. Ám az igazán jellegzetes jelzések ezeknél tovább mennek: az öngyilkosságot fontolgató fiataloknál gyakori, hogy sokat beszélnek a halálról, saját feleslegességüket fogalmazzák meg szóban vagy írásban, fájdalomkeltéssel, megsebzésekkel fordulnak önmaguk ellen, az élet értelméről filozofálgatnak, vagy feltűnően pesszimistává válnak a jövőbeli terveik tekintetében. 

Az öngyilkosság előjele lehet a lehangoltság, szomorúság, a hirtelen hangulatváltásokForrás: Thinkstock

A legfontosabb vészjel szakértőnk szerint a búcsúlevél, amit sokszor megelőz a feltűnő búcsúzkodás is. 

Az öngyilkosságra készülő a legtöbb esetben valamilyen – nem feltétlenül direkt – módon próbálja jelezni a külvilágnak, hogy nagy baj van, és hogy várja, hogy megmentsék. Ez az úgynevezett cry for help jelensége. Ebbe a nem szó szerinti segítségkérésbe akár olyan vészjelek is beletartozhatnak, mint egy barátnak írt áthallásos üzenet, vagy egy nyitva hagyott napló, benne a borús gondolatokkal. Sőt, kimondhatjuk, 

ezek a közösségi médián megjelenő élő közvetítések is ugyanilyen segítségkérések – és virtuális búcsúlevelek. 

Az élőben közvetített öngyilkosságok igazi tragédiája azonban az, hogy a videóban búcsúzkodó és panaszkodó fiatalokat nézve a nézőknek csak későn vagy egyáltalán nem jutott eszükbe, hogy megpróbáljanak segíteni a bajbajutottnak.