Házépítésre fel - Íme, a legelterjedtebb technológiák

Forrás: domainedelabreche.com -
építkezés téglaház otthon könnyűszerkezet házépítés tetőfedés2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most, hogy az ingatlanpiac, építőipar ismét lábra állt, egyre többen gondolkoznak egy saját otthon építésén. A következőkben nekik szeretnénk egy kicsit segíteni, a manapság legdivatosabb házépítési technológiák bemutatásával.

Hagyományos technológiával épült házak (téglából, helyben)

A hagyományos technológiával, téglából épült házak mellett ma már leginkább az érzelmi kötődés és a tradíció szól. Ezt a technikát ismerjük, évtizedek óta bevált, szüleink, nagyszüleink is ilyenben éltek. Továbbá az sem mellékes, hogy egy mobil vagy készház nem fog több száz évig állni, szemben egy jól megépített téglaházzal. De mivel egyre kevésbé jellemző, hogy úgy tervezünk, hogy majd a dédunokáink is abban a házban fogják leélni életüket, ahol mi, ez a vonzerő egyre inkább halványul. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos téglafalazat önmagában már nem igazán felel meg a modern hőtechnikai követelményeknek.

Hagyományos technológiával épült ház Forrás: Thinkstock

Könnyűszerkezetes házak

A könnyűszerkezetes házak a világon a legelterjedtebbek, itthon Magyarországon azonban még mindig szinte kuriózumnak számítanak. Ennek egyik oka, hogy mivel Magyarországon a szocializmusban a gáz államilag támogatva meglehetősen olcsó volt, az embereket nem érdekelte, hogy téglaházaikkal már gyakorlatilag az utcát fűtik, és nem foglalkoztak azzal, hogy a világ más részein évtizedek óta mekkora törekvéseket folytatnak az energiapazarlás visszaszorítására. A könnyűszerkezetes házak legnagyobb előnyei a többi között, hogy rendkívül gyors a kivitelezésük, kiemelten energiatakarékos a fal-, tető- és födémszerkezetük, ráadásul, ha azonos szigetelési értéket alakítunk ki, akkor egy könnyűszerkezetes családi ház 10%-kal nagyobb belső teret ad a tulajdonosának, mint egy téglaház.

Könnyűszerkezetes ház Forrás: Thinkstock

Mobilházak

A mobilház gyakorlatilag a könnyűszerkezetes házaknak egy olyan fajtája, amit teljesen egyben szállítanak a területre, és könnyen áthelyezhető egyik telekről a másikra anélkül, hogy szét kellene szerelni. A mobilházakat egyébként a múlt század elején fejlesztették ki Amerikában, ahol a többszöri és nagy távolságokra való költözések miatt vált széles körben népszerűvé. Ha valaki több ezer kilométerre talált új állást, a mobilházát csak felrakta egy kamionra, és magával vitte új lakóhelyére.

Manapság Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a technológia iránt, hiszen a mobilitáson kívül olyan előnyökkel is jár, mint az akár kéthetes gyártási idő, valamint a kiváló hőszigetelő tulajdonságai.

Mobilház Forrás: domainedelabreche.com
Kezdd el az ünnepi készülődést - Szívmelengető húsvéti dekorációkhttp://www.life.hu/otthon/20170405--igy-dobd-fel-a-lakast-husvetra-inspiraciok.htmlVidám tavaszi árnyalatok és üde, színpompás virágok - közeledik a húsvét, ideje hát tavaszi, ünnepi díszbe öltöztetned az otthonodat. A következőkben a lakás húsvéti dekorációjához szeretnék egy kis inspirációt adni. OtthonOrigoA tavaszi nagytakarítás 5 legutálatosabb része http://www.life.hu/otthon/20170403-a-nagytakaritas-5-legutalatosabb-resze.htmlA takarítás – főleg az emberpróbáló tavaszi nagytakarítás – valószínűleg senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága, és abban is biztosak vagyunk, hogy a takarításon belül mindenki tudna mondani legalább egy olyan procedúrát, amit kifejezetten gyűlöl. Nos, mi a következőkben összegyűjtöttük a nagytakarítás öt legutálatosabb részét. OtthonThinkstockA húsvét színe az ünnepi tojáshéjhttp://www.life.hu/otthon/20170403-a-husvet-szine-lakberendezesben-a-tojashej.htmlA fehér a fény, a tisztaság, a tökéletesség és az egyszerűség jelképe. A fehér használatával a terek világosabbnak, tágasabbnak és levegősebbnek tűnnek. A rikító fehérért azonban nincs mindenki oda, nekik nyújthat tökéletes alternatívát a kellemes tojáshéjszín. OtthonThinkstockEllen DeGeneres és Portia de Rossi közös szerelmi fészke új tulajdonosra várhttp://www.life.hu/otthon/20170330-ellen-degeneres-es-parja-portia-de-rossi-elado-luxusvillaja.htmlA sztárotthonok három ismérve: hatalmasok, elképesztően drágák, és lenyűgöző kilátás nyílik belőlük. Ellen DeGeneres és párja, Portia de Rossi eladó villája pedig természetesen mind a három kitételnek eleget tesz. Sőt ez a Santa Barbara-i álomotthon különleges stílusával garantáltan elkápráztatja majd jövendőbeli tulajdonosát. Otthon--Már most tudjuk, milyen divatszínek lesznek 2018-ban a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20170328-2018-trendszinei-a-lakberendezesben.htmlAlig telt el három hónap az évből, és mi már azt is tudjuk, milyen színeket fogsz imádni 2018-ban. Bizony, ideje felocsúdni a greenery, azaz lombzöld okozta meglepetésből, és megismerkedni a jövő évi trendszínekkel. Otthon--A világ legdrágább épületei, 1. részhttp://www.life.hu/otthon/20170320-a-vilag-legdragabb-epuletei-elso-resz.htmlKorábban már volt szó a világ öt legdrágább lusxusotthonáról, amelyek lakóházhoz képest valóban elképesztően hatalmas összegből épültek, az alábbi épületkomplexumok árát azonban nem igazán közelítik meg. A világ legdrágább épületei minisorozatunk első részében főleg a hotelek dominálnak. OtthonAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.