Most, hogy az ingatlanpiac, építőipar ismét lábra állt, egyre többen gondolkoznak egy saját otthon építésén. A következőkben nekik szeretnénk egy kicsit segíteni, a manapság legdivatosabb házépítési technológiák bemutatásával.

Hagyományos technológiával épült házak (téglából, helyben) 

A hagyományos technológiával, téglából épült házak mellett ma már leginkább az érzelmi kötődés és a tradíció szól. Ezt a technikát ismerjük, évtizedek óta bevált, szüleink, nagyszüleink is ilyenben éltek. Továbbá az sem mellékes, hogy egy mobil vagy készház nem fog több száz évig állni, szemben egy jól megépített téglaházzal. De mivel egyre kevésbé jellemző, hogy úgy tervezünk, hogy majd a dédunokáink is abban a házban fogják leélni életüket, ahol mi, ez a vonzerő egyre inkább halványul. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos téglafalazat önmagában már nem igazán felel meg a modern hőtechnikai követelményeknek. 

Hagyományos technológiával épült házForrás: Thinkstock

Könnyűszerkezetes házak 

A könnyűszerkezetes házak a világon a legelterjedtebbek, itthon Magyarországon azonban még mindig szinte kuriózumnak számítanak. Ennek egyik oka, hogy mivel Magyarországon a szocializmusban a gáz államilag támogatva meglehetősen olcsó volt, az embereket nem érdekelte, hogy téglaházaikkal már gyakorlatilag az utcát fűtik, és nem foglalkoztak azzal, hogy a világ más részein évtizedek óta mekkora törekvéseket folytatnak az energiapazarlás visszaszorítására. A könnyűszerkezetes házak legnagyobb előnyei a többi között, hogy rendkívül gyors a kivitelezésük, kiemelten energiatakarékos a fal-, tető- és födémszerkezetük, ráadásul, ha azonos szigetelési értéket alakítunk ki, akkor egy könnyűszerkezetes családi ház 10%-kal nagyobb belső teret ad a tulajdonosának, mint egy téglaház. 

Könnyűszerkezetes házForrás: Thinkstock

Mobilházak 

A mobilház gyakorlatilag a könnyűszerkezetes házaknak egy olyan fajtája, amit teljesen egyben szállítanak a területre, és könnyen áthelyezhető egyik telekről a másikra anélkül, hogy szét kellene szerelni. A mobilházakat egyébként a múlt század elején fejlesztették ki Amerikában, ahol a többszöri és nagy távolságokra való költözések miatt vált széles körben népszerűvé. Ha valaki több ezer kilométerre talált új állást, a mobilházát csak felrakta egy kamionra, és magával vitte új lakóhelyére. 

Manapság Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a technológia iránt, hiszen a mobilitáson kívül olyan előnyökkel is jár, mint az akár kéthetes gyártási idő, valamint a kiváló hőszigetelő tulajdonságai. 

MobilházForrás: domainedelabreche.com