Biztosan hallottál már a manapság igencsak népszerű ritmikus gimnasztikáról. A fiatal lányok között különösen felkapott most ez a mozgásforma. De miért imádják annyira, és miért érdemes neked is kipróbálnod? Megmutatjuk! 

A ritmikus gimnasztika gyakorlataiban a balett, a torna és a tánc elemei ötvöződnek. A versenyzők 5 különböző kézi szer alkalmazásával mutatják be a gyakorlatokat. Ezek a szerek a karika, a kötél, a labda, a szalag és a buzogány. A versenyeken egyébként egyénileg és csapatban is indulhatnak az RG-sek.  

Habár a kisgyerekeknél még vannak szabad gyakorlatok, azaz nincsenek meghatározva, hogy milyen elemeket kell beépíteni az előadásba, a nagyobbaknál már meghatározott elemek vannak. Ezek a hajlékonyságra és az egyensúlyra épülnek, továbbá különböző forgások és ugrások is szerepet kapnak a gyakorlatsorban. 

Miért szeretik a fiatalok? 

Mivel alapvetően egy nagyon szép és lágy mozgássorozatot felépítő sportról van szó, ezért nem is csoda, hogy minden kislánynak megdobban érte a szíve. Ráadásul zenére mozoghatnak, és mindezt játékos eszközökkel tehetik meg, ami már csak hab a tortán a szuper hangulathoz. Mivel csapatban is dolgozhatnak, sokat fejlődik a szociális képességük, megtanulhatják egymást támogatni, és ráérezhetnek, mennyire jó csapatban sportolni. 

Habár kezdetben biztos nem ez motiválja elsősorban a gyerekeket, de egyébként  kiváló testtartást, erős és rugalmas izomzatot, jó kiállást, magabiztos megjelenést ad.  A gyakorlatok minden egyes izmot átmozgatnak, és az is nagyon fontos, hogy már gyerekkorban megkapják azt a testtudatot, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy testben és lélekben is erős, egészséges felnőttek legyenek.