Milyen lenne a Disney-hercegnők helyében lenni, az ő csodálatos palotáikban élni? Ki ne álmodozott volna erről kislány vagy akár felnőtt korában? Ám nem mind arany, ami fénylik. Lerántjuk a leplet a mesékből csodálatosnak és végtelenül romantikusnak tűnő palotákról és kastélyokról! Most lehetőséget kapunk arra, hogy részt vegyünk egy Disney-kastély-bemutatón, melyet egy ritkaságszámba menően őszinte ingatlanügynök vezet.

Elza Jégpalotája (Jégvarázs) 

A kilátás egyszerűen fantasztikus, a fények lenyűgözőek sőt, még beépített LED-világítás is tartozik ehhez a csodálatos palotához. Az egész látványvilág már messziről hirdeti, hogy az itt lakó bizony nem ismer tréfát, ha az erő és a hatalom szimbolizálásáról van szó.

Elza Jégpalotájából a kilátás egyszerűen fantasztikus, és a fények lenyűgözőekForrás: Walt Disney Pictures

Amennyiben ideköltözünk, ne spóroljunk a meleg ruhákkal, takarókkal és plédekkel, mivel fűtésrendszer nincs kiépítve, ellenben van belső korcsolyapálya, és a padlón is könnyen át lehet látni, ami több gyerkőc esetén remekül helyettesíti a belső megfigyelőrendszert – így ezen máris rengeteget spóroltunk. Mondhatnánk, hogy a szégyenlősek válasszanak más ingatlant, hisz a falak is áttetszőek, mivel azonban szomszéd közel s távol nincs, és a turistaútvonalak se erre vezetnek, így nem kell aggódnunk a kíváncsi tekintetek miatt. A palota plusz „tartozéka” egy hószörny, amely kivált mindenféle térfigyelő- és riasztórendszert – és ismét sikerült megtakarítanunk rengeteg pénzt. A forró fürdőt, kandallót felejtsük el, ha ezt a remek ingatlant választjuk, mivel senkinek sem hiányzik, hogy a fejére olvadjon a mennyezet. A konyha – az előbbi okok miatt – szintén hiányzik, de a rénszarvasszános pizzafutárokra bátran számíthatunk – időjárástól függően 12–18 óra a szállítási idő. A közelben – alig 1 napos útra – belebotlunk Arendelle városába, amely barátságos lakóiról és szeszélyes vizű kikötőjéről ismert.

Remek választás a hívatlan vendégeket nem szívlelők és a minimalista lakberendezést kedvelők számára, ám nem ajánljuk többgenerációs családoknak, mivel minden bútor, lépcső, no meg persze a padló is rendkívül csúszós – és valljuk be, senkinek sem hiányzik a nagymama hetenkénti combnyaktörése. 

Triton király palotája (A kis hableány) 

Gyöngyhalászok és búvárok előnyben! Ez a víz alatti palota igazi csemege a ritka építészeti megoldások kedvelői számára. Amennyiben a mélyben uralkodó nyomást kibírjuk, és egy evolúciós ugrással kopoltyút növesztünk, valóban ez lehet álmaink otthona. Magassága ellenére könnyen megközelíthető bármelyik szobája, így nem kell többé aggódnunk a recsegő padló miatt, ha a lányunkhoz „vendégségbe” érkezik a barátja. Zajkeltés nélkül tudjuk kilesni, és adott esetben egy arra járó halraj beterelése révén félbeszakíthatjuk a túlzott romantikázást. 

Triton király palotája igazi csemege a ritka építészeti megoldások kedvelői számáraForrás: Walt Disney Pictures

A belső terek nagyok, a bútorok java része korallból és kagylóból áll, ezért kisgyerekes családoknak nem ajánljuk, mivel a gyerkőcök felhorzsolhatják, megvághatják magukat úszás közben. A palotát építők mindenre gondoltak: a közelben halad el egy melegáramlat, mely hozzávetőleg egyenletes hőmérsékletet biztosít, éjszaka pedig a szomszédban lévő árokból felúszik pár világító puhatestű, akiket kedves szavakkal és megfelelő mennyiségű haltrutymóval könnyedén be lehet szoktatni a palotába, így biztosítva a fényt. 

A legnagyobb előnye ennek az örök úszómedencés palotának – a már felsoroltak mellett – mégis az, hogy nem tud leégni, így tűzkárra nem kell biztosítást kötni, amivel éves szinten jelentős összeget takaríthatunk meg. Amennyiben ezt választjuk, egy dolgot jobb, ha megjegyzünk: sose higgyünk a poliptestű, mélyen dekoltált szomszédnak.

Forrás: es.disney.wikia.com
Hamupipőke, Csipkerózsika, A kis hableány – gyermekkorunk kedvenc meséi, melyeket a mai napig szívesen előveszünk egy-egy unalmas estén. De valóban úgy végződnek a történetek, ahogy a Disney-feldolgozásokból ismertük őket? Most kiderül!

Dunbroch vára (Merida, a bátor) 

A Skót-felföld, mely lélegzetállító szépségével egyből rabul ejti szívünket, egy csodálatos épületet rejt. A kora középkori építészetre jellemző minden szépséget és romantikát megtalálunk ebben a várban. Az apró ablakok ugyan nem biztosítanak természetes világosságot a szobákban és termekben, de így legalább nem látjuk, hogy kint épp ködös, felhős, esős-e az idő. Fatüzelésű, robusztus kandallók ontják magukból a meleget, melyek remek ruhaszárítók is egyben, amire szükségünk lesz, hisz itt igen gyakran elered az eső. Nincs csatornarendszer, így a tisztálkodás minden alkalommal egy külön kis program – vízhordással, melegítéssel egybekötve –, öröm az ürömben, hogy ez kiváltja a tévénézést, mivel ennek a szenvedélynek itt nem fogunk tudni hódolni, hisz áram sincs a várban. Van azonban rengeteg fáklya, melyek nem csupán fényt, hanem meleget is adnak, ennek pedig egy ilyen esős, nyirkos térségben bizony mindig örülünk. Azok, akik a fenntarthatóság elvét vallják, ez egy kihagyhatatlan ajánlat. A közeli erdőben lehet vadászni, és még egy konyhakertnek is akad hely – bőven. 

Dunbroch várában minden kora középkori építészetre jellemző szépséget és romantikát megtalálunkForrás: Disney Wikia

Elsősorban azok találhatják meg rég áhított otthonukat ebben a skót várban, akik szeretik a barlang-szerű, jól védhető és rusztikus épületeket, no meg persze nem zavarja őket a rengeteg eső. Kifejezetten ajánlott még nagycsaládosoknak, hisz rengeteg szobával rendelkezik, és a közösségi terei is elég nagyok egy-egy remek familiáris összejövetelhez. A fabútorok – melyek egytől egyig mesterember keze munkáját dicsérik – a ház részét képezik, értük felárat nem számítunk fel – így elkerülhető a nehézkes és drága bútorszállítás. Azt említettem már, hogy gyakran esik az eső?Dauerolt, illetve egyenes tincseiket hajvasalóval kivitelező vevőinktől ezennel el is köszönünk. 

A királyfi kastélya (Hamupipőke) 

Íme, a felhőkarcolók középkori elődje. Pompa, fényűzés, számtalan hálóterem és kis szalon, valamint egy hatalmas bálterem várja azokat, akik szeretnék a magukénak tudni a régi nemesi dinasztiák örökségét. Nem árt, ha rendelkezünk pár megbízható és fáradhatatlan bejárónővel, mivel ezt a kastélyt egész biztosan nem fogjuk tudni magunk takarítani. Ugyan nincs se áram, se víz bevezetve, de ezekért az apró kellemetlenségekért cserébe kapunk lélegzetelállító belmagasságot, hatalmas csillárokat – melyek gyertyáit valaki csak meggyújtja az este közeledtével – és baldachinos ágyakat. A kétszárnyú ajtóknak köszönhetően a hölgyek bátran viselhetik a gyerekkoruk óta áhított abroncsos ruhákat. 

Pompa, fényűzés, számtalan hálóterem és kis szalon, hatalmas bálterem – mindez megtalálható Hamupipőke és a Herceg kastélyábanForrás: disneyparks.com

Tériszonnyal vagy nehézlégzéssel küzdőknek nem ajánljuk, mivel a legfelső szintek a felhők fölé érnek, ahol ritkább a levegő, ráadásul ahhoz, hogy ebbe a magasságba feljussunk, megszámlálhatatlan lépcsőfokot kell megmászni. Ám, az erőfeszítés megéri, mivel a kilátás kárpótol minket minden fáradságunkért. Nem árt azonban kétszeri is ellenőrizni, hogy minden nálunk van-e, ami a toronyban kelleni fog, hisz nincs is annál dühítőbb, mint felérve rájönni, hogy a szendvicsünkből hiányzik a majonéz, anélkül pedig túl száraz lenne megenni.