"Növényi étrenden könnyebb izmot építeni" - Váli Tamás vegán testépítővel beszélgettünk

Forrás: facebook.com/vali.tamas.official -
életmódváltáséve2017 személyi edző testépítés vegán sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két és fél éve a vegán életmód híve Váli Tamás. A nemzetközileg elismert vegetáriánus és vegán táplálkozási tanácsadó, illetve személyi edző tökéletes példa arra, hogy nemcsak húsevőként lehet izmot építeni és egészségesen élni, sőt, növényi étrenddel még sokkal pozitívabb tapasztalataink lehetnek mindezek terén.  

Mikor és miért lettél vegán?

2014 legvégén találkoztam a növényi étrend egészségre gyakorolt pozitív hatásaival, legelőször egy videó kapcsán, és nem sokkal ezután jutottam el a vegánsághoz. Hogy melyik volt ez a videó, arra pontosan nem emlékszem, de arra igen, hogy dr. John McDougall egyik régebbi előadásának felvétele volt. Teljesen véletlenül került elém ez a felvétel, arra sem emlékszem, hogy egyáltalán miért kattintottam rá. Ebben az előadásában John az állati termékek és növényi olajok egészségünkre gyakorolt káros hatásairól beszélt. Az fogott meg engem a legjobban, hogy nagyon egyszerű dolgokat állított, azokat alá is támasztotta tanulmányokkal, nem csak a levegőbe beszélt. Én akkoriban azt hittem, hogy nagy a tudásom a táplálkozást illetően, mégsem tudtam megcáfolni, amiket mondott.

2014 legvégén találkoztam a növényi étrend egészségre gyakorolt pozitív hatásaival Forrás: facebook.com/vali.tamas.official

A vegánságod előtt is komolyan foglalkoztál testépítéssel? Ilyen szempontból zökkenőmentes volt az átállás?

Igen, 2008 legelején kezdtem el testedzéssel foglalkozni, és csak 2014 legvégén lettem vegán. Az átállás teljesen zökkenőmentes volt, szerencsére a megfelelő emberek videójával találkoztam legelőször, így azok az információk jutottak el hozzám, amik tényeken (tanulmányokon) alapultak.

A vegán étrend és az izomépítés jól megfér egymás mellett? Hiszen minden testépítő ezerrel tolja az állati fehérjét!

Először is szeretném tisztázni, hogy nincs olyan, hogy vegán étrend. Növényi étrend, olyan van. A vegánság sokkal több, mint egy étrend, ez egy életszemlélet. A vegánság az állatok életének tiszteletéről szól, gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem vesszük el, ami nem a miénk (ugye, az állatok élete). Vegánként nemcsak, hogy nem fogyasztunk állati eredetű termékeket (hús, tejtermék, tojás, méz, zselatin, kármin stb.), de nem is lovagolunk, nem járunk cirkuszba/állatkertbe/delfináriumba, nem hordunk bőrt, szőrmét, gyapjút, selymet stb., és nem használunk állatokon tesztelt kozmetikumokat sem. Visszatérve a kérdéshez nagyon jól megfér egymás mellett a kettő. Növényi étrenden könnyebb izmot építeni, mivel amellett, hogy bevisszük az izomépítéshez szükséges tápanyagokat, nem viszünk be semmi olyat, ami hátráltatná a fejlődésünket, nem úgy, mint az állati fehérjés testépítő étrendeken.

Milyen tapasztalataid vannak a vegán étrend kapcsán?

Csak pozitívak. Az életem minden aspektusa javult a váltás hatására. Sokkal több energiám van, jobban mennek az edzések, jobb a mentális egészségem, kevesebb az alvásigényem, nagyon lerövidült a regenerációs időm, szebb a bőröm stb.

Minden testépítő fogyaszt különböző étrendkiegészítőket. Te is? Egyáltalán léteznek vegán változatok ezekből?

Én csak B12-vitamint fogyasztok, amit gyakorlatilag minden embernek ajánlott szednie, illetve november és február között D-vitamint, mivel ilyenkor képtelenség saját magunknak megtermelni a kedvezőtlen éghajlati körülmények miatt. Ezeken kívül semmi mást nem szedek. Egyébként nagyon sok vegán étrend-kiegészítő létezik, hiszen egyébként is nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és nutrienst elő lehet állítani non-humán állatok bárminemű használata nélkül. Én azért nem használok ilyen étrend-kiegészítőket, mert a tanulmányok szerint legtöbbjük felesleges, sőt sokuk egyenesen káros. Valójában nem elkülönített tápanyagokra van szükségünk, hanem teljes ételekre. Arra jók a külön szedett vitaminok és ásványi anyagok, hogy ne alakuljon ki hiányállapot, de a szervezetünk optimális működéséhez ez kevés. Fehérjeport sosem szedtem, és tanácsadóként, illetve edzőként sem ajánlom klienseimnek bármiféle ilyen szer használatát. Bőven elegendő mennyiségű fehérjét (és minden mást) szolgáltatnak nekünk a növények (és a gombák).

Az életem minden aspektusa javult a váltás hatására Forrás: facebook.com/vali.tamas.official

Mennyit edzel egy héten?

Mindennap megpróbálok lejutni a terembe, de ez általában hetente csak 6-szor sikerül. Egy edzés alkalmával két és negyed, két és fél órát edzek. Az edzéseimet a közepes-magas intenzitás és a nagy volumen jellemzi.

Mit gondolsz, miért éri ennyi támadás azokat, akik vegán életmódot folytatnak?

A legnagyobb probléma az emberek nagymértékű tájékozatlansága a témával kapcsolatban. A média nagyon szereti felkapni, ha valaki vegán életmódot folytatva beteg lesz, netalántán meghal, de amikor ez a hétköznapi emberekkel történik, akkor az csak a statisztikákban látszik.

A legtöbb támadás a növényi étrendet és a sportolást veszi célba. Ez teljesen érthető, azzal senki nem szokott támadni minket, hogy miért nem fizetünk mi is másoknak azért, hogy állatokat gyilkoljanak le. Nincs afelől kétség, hogy az ember számára a legtökéletesebb étrend ne egy jól összeállított teljes értékű növényi étrend lenne. Ezt nemcsak a tanulmányok, de a valóság is tökéletesen tükrözi.

Ne add fel! A motiváció megtartásának 10 lépésehttp://www.life.hu/ez-zsir/20170512-a-motivacio-megtartasanak-tiz-lepese.htmlKezded unni a megszokott mókuskereket? Nem tudod, merre tovább? Enervált vagy ahelyett, hogy fitt és büszke lennél? Íme, Nagy Dóra, a BioTechUSA edzés- és táplálkozás-szakértőjének, személyi edzőjének 10 nagyszerű tippje, ami segít feltöltődni és visszanyerni a motivációdat. Ez Zsír!--A világ legkülönlegesebb hegymászói és történetükhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170505-a-vilag-legkulonlegesebb-hegymaszoi.htmlA hegymászás egyébként is a világ egyik legkeményebb sportja, így nem is csoda, hogy azok is ebben akarják megmutatni erejüket, akikről senki sem gondolta volna, hogy erre képesek lehetnek. Nagyon különleges emberek még különlegesebb történetei következnek. Ez Zsír!--Hollywoodi sztárok, akik vegánok lettek http://www.life.hu/ez-zsir/20170510-hollywoodi-sztarok-akik-veganok-lettek.htmlHabár egyre többen vannak a vegán életmód képviselői, még mindig sok vitát vált ki ez az étkezési forma, amely szerint a természet önmagáért és nem az emberekért van. A vegánok ennél fogva nem fogyasztanak többek között húst, tojást, tejterméket és mézet sem. Nézzük, kik Hollywood leghíresebb állatbarát vegánjai! Ez Zsír!--A világ 5 legdrágább ételehttp://www.life.hu/ez-zsir/20170502-a-vilag-5-legdragabb-etele-kepeken.htmlHa te is azok közé tartozol, akik hetente egyszer, valamelyik hétvégi napon engedik meg maguknak, hogy beüljenek egy étterembe enni, akkor ezek az árak most durván sokkolni fognak. Íme, a világ öt legdrágább étele! Ez Zsír!OrigoA legfurcsább tanácsok diétázóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170505-furcsa-tanacsok-dietazoknak.htmlAki fogyni akar, mindent bevet, hogy elérje a célját. Remélhetőleg persze mindezt csak a józan ész határain belül teszi. Hogy a következő tanácsok hova tartoznak, azt nehéz lenne eldönteni, mindenesetre ártani nem árthatunk velük. Ez Zsír!--Kilábalt a depresszióból, már a saját életmódváltó programját oktatja a magyar fitneszedzőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170502-interju-simon-alexandra-fitnessjunkie-edzovel.htmlDepresszióval és pánikbetegséggel küzdött, ráadásul 45 kilósan nem volt megelégedve a testével Simon Alexandra. Amikor édesanyja javaslatára elment egy zumbaórára, hatalmasat fordult az élete. Ma már a legtöbben Fitness Junkie-ként ismerik őt, aki életmódváltó programjával rengeteg nőnek segített pozitív irányba változni, egészségessé válni. Alexandra célja, hogy jobbá tegye az emberek életét. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.