Hosszú betegség után távozott az élők sorából a világhírű olasz divattervező, Carla Fendi. Életének 80. évében hunyt el.

Carla Fendi irányítása alatt vált a családi vállalkozás világhírűvé, de öt testvérével együtt irányította a céget. Mindegyik nővér más-más üzletágat irányított: Paola a szőrmekollekcióért, Anna a bőráruért és kiegészítőkért, Alda a terjesztésért, Franca a reklámért és ügyfélkapcsolatok ápolásáért felelt, Carla pedig az üzletvezetést koordinálta.

Életének 80. évében hunyt el Carla FendiForrás: AFP/Filippo Monteforte

A Fendi eredetileg szőrme- és bőráruval foglalkozott, a testvérek a második világháborút követően léptek be a szülők üzletébe, 1964 óta vezették közösen az üzletet. Anyám mindig azt mondta, hogy mi, öten egy kéz öt ujja vagyunk. Mindegyikünk nagyon fontos" - mesélte korábban Carla Fendi. A Fendi nővéreket a 60-as években a divat és elegancia úttörőiként tartották számon, vállalkozásuk gyorsan túlnőtt az olasz határokon. A 60-as években kezdtek együtt dolgozni Karl Lagerfeld német sztárdizájnerrel. A 90-es évek válságot hozott a vállalkozásnak, mivel a szőrme már nem felelt meg az akkori követelményeknek. A testvérek ezért a családi vállalkozás 51 százalékát eladták a Luis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) francia konszernnek és a Pradának. 2001-ben aztán az LVMH megszerezte a Prada részesedését is, és a divatcég újra virágozni kezdett. Carla Fendit a divatház tiszteletbeli elnökévé nevezték ki, 2007-ben pedig megalapította a Carla Fendi Alapítványt - írja az MTI.