A természet csodás túrákkal, kirándulásokkal kecsegtet, sokan úgy vélik, hogy ismerik, és bátran vágnak neki az ismeretlen, még kitaposásra váró útnak is. Ám, a vadon sokkal kegyetlenebb, mint hinnénk. A következő történetek épp ezt az oldalát szemléltetik; amikor az ember egyszerűen rádöbben, hogy mennyire illékony is a „hatalma".

A fényképezőn lévő utolsó emlék

1991-ben egy 12 éves fiú, Jared Negrete elszakadt a túra csoportjától a San Gorgonio hegyen. A keresés során számos személyes tárgyat találtak; cipőnyomok, ételmaradék, de a legérdekesebb a fényképezőgépe volt. Az ezen lévő fotókon gyönyörű tájképek sorakoztak, de az utolsó fotón, a fiú ijedt arca volt látható. Találgatni lehet csak, hogy mi történhetett Jareddel, mivel azonban azóta se került elő, feltételezhető, hogy a kimerültség vagy az éhség, kiszáradás végzett vele a vadonban.

Jared Negrete 1991-ben tűnt el a San Gorgonio hegyenForrás: Youtube, reddit.com

Mi történhetett a fiúval?

1998-ban, az Oregon állambéli Winema Nemzeti Parkba apjával és nagyapjával Derrick Engebretson túrázni indult. Egy hóvihar azonban elválasztotta családjától. A hózáporban nem találták a fiú nyomait, így feladták a keresést, és segítségért mentek. A vihar lecsillapodása után a fiú keresésére indult csapat ugyan felfedezett egy fenyőágakból épített kis menedéket, a közelében pedig a fiú könyvjelzőjét véresen, de azóta se tudni, hogy mi történt Derrickkel.

Derrick Engebretson 1998-ban tűnt el a Winema Nemzeti ParkbanForrás: ihavevanished.com
Eltűnt gyerekek, akik csodával határos módon évek múltán előkerültek
Korábban már többször is foglalkoztunk eltűnt gyerekek eseteivel. Most viszont jöjjön néhány reménysugárt jelentő eset: ha hosszú évekbe tellett is, az alábbi eltűnt gyerekek végül szerencsésen hazakerültek.

Egy dingó ragadta el a kisbabát

Azaria Chamberlain csak kilenchetes volt, amikor szülei bejelentették eltűnését. A család az Ayers-sziklánál kempingezett, a kislány anyja és apja is állították, hogy egy dingó ragadta el gyermeküket, ám a közvélemény nem hitte, hogy erre egy ilyen állat képes lehet.

Azaria Chamberlain mindössze kilenchetes volt, mikor elragadta egy dingóForrás: Wikipédia, AFP

Az ausztrál hatóságok figyelme egyből rájuk, jobban mondva az anyára irányult. Bár közvetlen bizonyíték nem volt a kezükben, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a lánya megöléséért. Néhány évvel később a csecsemő ruhájának darabjait megtalálták egy dingóodúban, mely elég bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az édesanyát szabadon engedjék. Végül 32 év elteltével záródott le a negyedik vizsgálat is, mely végérvényesen bebizonyította, hogy a kisbabát dingók vitték magukkal. Az esetet 1988-ban megfilmesítették Sikoly a sötétben címmel.

Egy fa okozta a vesztét

Grant Hadwin egy extrém környezetvédő volt, aki a túlzó fakitermelés ellen úgy próbált „felszólalni", hogy kivágott egy nagyon ritka fát British Columbiában. Ez elsőre igencsak ambivalens cselekedetnek tűnhet, de akkor és ott, Grant számára ez jó megoldásnak tűnt. 

A különösen ritka, 300 éves fa kivágásával azonban nagyon feldühítette mind a helyieket, mind a bennszülötteket.

Grant Hadwin egy ritka fa kivágása után tűnt el nyomtalanul, életéről 2015-ben film is készültForrás: Wikipédia, hadwinsjudgement.com

Így Hadwin úgy döntött, a legjobb, ha gyorsan távozik, erre pedig a Hecate-szoroson történő evezést választotta. Öt hónappal később találták meg a kajakját és a holmiját, de róla senki sem hallott többé. Az a terület, ahol a kajakjával el kellett haladnia, ismert volt a veszélyes vizéről, ám a gyilkosság sem kizárható. 

Grant történetét 2015-ben egy dokumentumfilm is feldolgozta, Hadwin's Judgement címmel.

A nő, akinek majdnem sikerült megkerülni a földet

Amelia Earhart, az első jelentős női pilóta úgy döntött, hogy megpróbálja körberepülni a földet. Navigátorával, Fred Noonannal 1937. június 1-jén, Miamiban szálltak fel. Számos megálló után és 32 000 km-rel a hátuk mögött július 1-jén Új-Guineából indultak a Howland-szigetre, de oda már sohasem érkeztek meg. 

Ha ezt megcsinálom, abbahagyom a hosszú távú repüléssel való kísérletezést   - mondta Earhart.

Amelia Earhart nagyszabású terve, a föld körberepülése közben tűnt el nyomtalanulForrás: AFP

66 repülő és 9 hajó kereste, de se repülőroncsokat, se olajfoltokat nem találtak. Eltűnésükről több teóriai is kering; elfogyott az üzemanyag, és a mély óceán elnyelte őket, egy lakatlan szigeten értek földet, és ott éltek halálukig számkivetettként, Japán területen landoltak, ahol fogságba estek stb.