A jól megválasztott dekorkozmetikumokkal valóban varázsolni lehet, de ha rosszul válogatjuk össze a piperéket, vagy rosszul használjuk őket, akkor pont az ellenkező hatást érjük el. Íme pár szarvashiba, amit érdemes elkerülni!

Az elkenődött szemfesték nemhogy nem vágykeltő, még karikásnak, nyúzottnak is mutatja a szemet. A fekete szemceruzával meghúzott éles vonal önmagában kicsinyíti a szemet és öregíti az arcot, ha más szín nincs hozzárendelve. Ezért érdemes elsatírozni a ceruza éles kontúrjait és fixálni harmonizáló árnyalatú szemhéjpúderrel, így elkerülheted az elkenődést és lényegesen lágyabb lesz tőle a tekintet.

A fekete szemceruzával meghúzott éles vonal önmagában kicsinyíti a szemet és öregíti az arcotForrás: Thinkstock

A póklábszerű vagy seprű szempillákat is jó elkerülni. Igaz műanyagvilágban élünk, így nem ritka, sőt minden harmadik lányon látni műszempillát, de a szemformától jóval nagyobb, seprűszerű műszempillák pont az ellenkező hatást váltják ki. Ha természetes hatásra törekszünk, akkor mindenképpen illeszkedjen a szemformához a műszempilla mérete. A túlzásba vitt, túl sok szempillafestéktől durván póklábszerűen összeállt csomós pillák is riasztóak tudnak lenni. Mindkét opció öregíti viselőjét.

A túl vékony, aszimmetrikus vagy éppen túlrajzolt, erős, sötét szemöldök is előnytelen és éveket öregít. Az egyik alapszabály a szemöldökkel kapcsolatban, hogy az arcformának megfelelőenkell kialakítani az ívét, a vastagságát. A hajtő színével harmonizáló árnyalatú szemöldökporral vagy ceruzával élénkítsünk rajta, majd fésüljük ki száliránynak megfelelően a felesleget, hogy természetes hatású maradjon.

Elcsúfított arcok, vagyis a legdurvább szemöldökkatasztrófák
A szemöldök az egész arcunk karakterét meghatározza, így egyáltalán nem mindegy, hogyan alakítjuk ki a formáját, illetve hogyan festjük és ápoljuk. Sokan éppen a szemöldökük extrém kialakításával akarnak kitűnni, ami enyhén szólva egyáltalán nem jó ötlet. Nézd meg a sokkoló fotókat!

A felpüffedt, karikás szemre tilos csillámos, selyemfényű szemhéjpúdert és ceruzát használni, mert kihangsúlyozzák a problémásabb részeket és nagyon öregít. Érdemes egy árnyalattal világosabb korrektort használni a szem alá, mint az alapozó színe, így feltűnés nélkül eltüntethetjük a fáradtság jeleit, és matt szemhéjpúderekkel illetni a szemet, ami éveket fiatalít rajtunk.

A rossz színű és túl vastagon felkent alapozó szintén öregítForrás: Thinkstock

A nem jól megválasztott alapozó is öregíthet. Egészen pontosan a túl vastag, vagy a bőrszínünktől sötétebbre való alapozás. A bőrtípusnak megfelelően válasszunk alapozó textúrát, lehetőség szerint válasszunk könnyű szerkezetű, folyékony alapozót és mindig a jelenlegi bőrszínünkkel harmonizáljon a színe, akkor marad észrevétlen, természetes hatású.

Tippek a tökéletes alapozó kiválasztásához
Miért fontos az alapozó? Mert egységesíti a bőr színét, ami a tökéletes megjelenés elengedhetetlen kelléke. De mégis hogyan kell kiválasztani a megfelelőt? Fogadd meg Larion Oscar tanácsait!

Az erős ajakkontúr nem csupán kiment a divatból, hanem öregít is. A sötét ajakkontúr öregít és kisebbíti az ajkakat, valamint enyhén közönséges hatást kelt. Ha szükséges az ajakkontúr ceruza használata, mert optikailag teltebb ajkakat szeretnél, akkor rajzold meg a kívánt formát, majd satírozd az ajkak belső felére a ceruzát és töltsd fel ajkaidat a harmonizáló árnyalatú ajakrúzzsal. Ebben az esetben érdemes világosabb árnyalatú színeket előnyben részesíteni, mert a sötét színektől optikailag keskenyebb lesz az ajak.