Indonézia Délnyugat-Ázsia legjelentősebb országa. Öt nagy - Szumátra, Borneó, Jáva, Celebes és Új-Guinea- és számos kisebb szigeten terül el, amelyek az ázsiai partoktól egészen Óceániáig és Ausztráliáig nyúlnak. Több mint 15 ezer szigettel büszkélkedhet, így nem csoda, hogy Indonézia a Föld egyik legsokszínűbb országa. Azok a turisták, akik ezt választják úti célnak, vadregényes tájakra, gazdag állat- és növényvilágra, tűzhányókra, csodálatos építészeti  remekművekre és lenyűgöző kultúrára számíthatnak. 

Indonézia szíve, Jáva

Az Indonéziában, Szumátrától délkeletre fekvő Jáva a világ legnépesebb szigete, egyben a világ legsűrűbben lakott területeinek egyike. Adottságai miatt Indonézia fő szigetének is tartják. Ha úti célt választasz, Jáva tökéletes lehet, ha rajongsz a művészetekért, a kultúráért, a gyönyörű természetért, no és persze a különleges gasztronómiai élményekért, egzotikus ízekért.

Forrás: Ozone Network

Az ország fővárosa Jakarta, ahonnan keleti irányba indulva fantasztikus látnivalók - vulkanikus hegyek, esőerdők, vízesések, ősi templomok, várak - sorakoznak egymás mellett. Mivel a legtöbb aktív vulkán Indonéziában található, bármerre is utazol, a közeledben biztosan lesz legalább egy tűzhányó. Ha Jáva szigetén jársz, semmiképpen ne hagyd ki Bromót, amely egy, a Tengger Semeru Nemzeti Parkhoz tartozó 2329 méter magas vulkán.

Borobudur, a világ legnagyobb buddhista templomegyütteseForrás: Thinkstock

Ez egyébként Kelet-Jáva egyik legnépszerűbb természeti látványossága is. Ha már elteltél a látvánnyal, kóstold meg a helyi ételeket is, az úgynevezett nasi campur éttermekben rengeteg ízletes fogás közül válogathatsz, de megkóstolhatod a tradicionális indonéz gyógyitalt, a jamút is. 

Kalandozz velünk Indonézia lelkében!

Indonézia a világ leghosszabb szigetcsoportján nyúlik el és 18 100 sziget alkotja. A Föld 4. legnépesebb országa, egy élet is kevés lenne hozzá, hogy minden szegletét megismerjük. Bárány Róbert és operatőr kollégája mégis tett rá egy kísérletet, hogy belemásszon a délkelet-ázsiai ország lelkébe, és megismertesse a nézőkkel ezt a hihetetlenül sokszínű, és egzotikus vidéket.

Az 1. részt szeptember 24-én 21:00 órakor, a 2. részt október 1. 21:00 órakor láthatod az OzoneTV műsorán.

.

Szumátra, ahol egzozikus kalandok várnak rád

Szumátra a Föld hatodik legnagyobb szigete, és a legnagyobb sziget, amely teljes területével Indonéziában található. A szigeten több mint tíz Nemzeti Park fekszik, közülük három - Gunung Leuser Nemzeti Park, Kerinci Seblat Nemzeti Park és a Bukit Barisan Selatan Nemzeti Park - a világörökség részét képező park, amelyek Szumátra trópusi esőerdői címen vannak nyilvántartva. Itt található a Gunung Leuser Nemzeti Park szélén felállított Bohorok orangután rehabilitációs központ is. Balihoz képest itt sokkal kevesebb a turista, így ha ide látogatsz, sokkal vadregényesebb kalandokban lehet részed. Tehát, ha az egzotikumot és az extremitást kedveled, aki vedd fel ezt a szigetet is a bakancslistádra.

Sinabung vulkán Szumátra szigeténForrás: Thinkstock

 

Borneo, a vad szépség

A Föld harmadik legnagyobb szigete (amelyen Indonézia, Malajzia és Bruneiosztozi), Borneo egyet jelent a vad szépséggel. Mivel Borneó nagyobb városait szinte a nulláról kellett újjáépíteni a második világháború után,történelmi emlékeket nem nagyon találsz, viszont a cölöpökön álló halászfalvak közül egyet mindenképpen érdemes felkeresni. A sziget igazi vonzerejét azonban a természeti látnivalók jelentik, mindenekelőtt a dzsungel, itt található az egyik legnagyobb összefüggő esőerdő  a Földön. A rendkívül gazdag tengeri élővilág a világ minden tájáról vonzza a búvárkodni vágyókat. Szumátrához hasonlóan itt is található orangután rehabilitációs központ, a Sepilok, ahol a dzsungelben talált sérült vagy elhagyott orangutánbébiket készítik fel a vadonba való visszatérésre. A központ több mint egy szokványos állatkert, ugyanis a központban nemcsak az árván maradt, illetve sebesült orángutánokat gondozzák, hanem maláj medvéket, gibbonokat és szumátrai orrszarvúkat is. Hatalmas élmény lehet például egy délutáni etetés végignézése, ahol üvegfal nélkül csodálhatod az állatokat.

Az orangután rehabilitációs központban a sérült vagy elhagyott orangutánbébiket készítik fel a vadonba való visszatérésreForrás: Thinkstock