Képzeld el, hogy egy olyan testben élsz, mellyel képtelen vagy azonosulni. Amikor a tükörbe nézel, távolságot, akár undort érzel. Egy transznemű ember számára hamar nyilvánvalóvá válik, hogy valami nincs rendben vele; férfinak született, de belül nőnek érzi magát, vagy épp fordítva. Olyan gyönyörű és sikeres nőket mutatunk be, akik egy ideig férfiként voltak kénytelenek élni.

A transzneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás vagy az ennek megfelelő testi megjelenés hiánya. Az egyik legelfogadottabb meghatározás szerint „transzneműek azok az emberek, akiket valamilyen neműnek soroltak be – legtöbbször születéskor és a nemi szerveik alapján –, de akik ezt a nemi szerepet magukra nézve téves vagy hiányos megjelölésnek találják".


Több különböző fogalmat ölel fel, melyek közül némelyiket a köznyelvben a transzneműség szinonimájaként is használják:


• a transzszexualitást: amikor egy ember nemi tudata ellentmond a testi nemi szerveinek (például férfitestben élő nő, aki biológiailag férfi, lelkileg viszont nő),
• az interszexualitást: amikor valakinek nem egyértelmű a testi neme (korábbi nevén hermafroditizmus),
• a transzvesztitizmust: ha valakinek nincs problémája a testi nemével, de az ellenkező nem ruháit viseli.


A transzneműség identitás, vagyis arra utal, hogy az illető nemileg hová tartozónak tartja magát, nem pedig arra, hogy kihez vonzódik.


Forrás: wikipédia

A nem- és a névváltoztatás rögös jogi útja

Ahhoz, hogy egy transzszexuális ember valóban abban a testben élhessen, melybe identitása alapján születnie kellett volna, bizony rögös utat kell bejárnia. Először is be kell töltenie a 18. életévét. Ezután be kell adnia egy kérelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), vagy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH). A kérelem ezután hosszú folyamat révén került engedélyezésre, avagy elutasításra. Többen is véleményezik; pszichiáter, klinikai szakpszichológus, urológus, vagy nőgyógyász.

Ahhoz, hogy egy transzszexuális ember valóban abban a testben élhessen, melybe identitása alapján születnie kellett volna, rögös utat kell bejárniaForrás: Thinkstock

Ahhoz, hogy valakiről biztosan kijelenthessük, hogy transzszexuális, két pszichiáter, egybehangzó szakvéleménye kell.

Amennyiben megállapítják, hogy az adott személy transzszexuális, úgy beindul a változás gépezete. Az Emmi javaslatot tesz a BÁH felé, mely alapján meg lehet tenni a születési anyakönyvi kivonat megfelelő változtatását. Ekkor azonban, az adott személy nem lehet házas és nem élhet bejegyzett élettársi kapcsolatban – ezeket előzőleg fel kell bontania. Miután elkészült az új anyakönyvi kivonat, melyben már az új nem és annak megfelelően választott keresztnév szerepel, lehet kiállítani az új személyazonosító okiratokat és egyéb iratokat. Innentől kezdve, a transznemű személy már az új neméhez tartozó jogokkal és lehetőségekkel bír – házasság, nyugdíjkorhatár... stb.

Fotó: Horváth Balázs Botond
"Bárcsak úgy ébrednék fel reggel, hogy fiú vagyok"
Horváth Balázs Botond eredetileg lányként jött a világra, ám a külvilág számára már óvodáskorában látható volt, hogy másként viselkedik, mint a többi kortársa. A pubertás tette be nála a kaput, akkor eldöntötte, hogy bármi áron nevet és nemet vált. Olvasd tovább...

 

 Fontos, hogy a nem- és névváltoztatás érdekében, nem kell feltétlenül belevágni nemi átalakító kezelésekbe, műtétekbe.    

Sajnos jelenleg, a transzszexuális emberek még a legtöbb modern társadalom szemében abnormalitásnak számítanak. Érdemes azonban a természeti népekre gondolni, ahol az ilyen identitású emberek kitüntetett pozíciót foglalnak el, ők képviselik ugyanis a harmadik nemet. Vannak azonban olyanok is, akik képesek voltak megvalósítani önmagukat; nem csupán az eleve elrendeltetett nemük szerint élnek, de híresekké, példaképekké váltak.

Fontos, hogy a nem- és névváltoztatás érdekében, nem kell feltétlenül belevágni nemi átalakító kezelésekbe, műtétekbeForrás: Thinkstock
Ilyen a transzszexuális lét
„Mivel egy kromoszóma-rendellenességgel, a Klinefelter-szindrómával születtem, gyakorlatilag testileg a két nem között álltam, széles csípőm volt, akár egy nőnek, és szőrös állam, mint egy férfinak; van ádámcsutkám és egy petefészkem is: nagyon össze vagyok keverve."Olvasd tovább...

Híres transzszexuálisok  

Lea T.

A brazil Lea T. 1981-ben született Leandro Cerezóként, de ez nem akadályozta meg, hogy az egyik leghíresebb transzszexuális divatmodellé váljon. Dolgozott a Givenchynek is.

Lea T.Forrás: Getty Images

Claudia Charriez

Nehéz elhinni, hogy Claudia Charriez férfinek született, ugye? A transzszexualitása nem akadályozta meg, hogy nemzetközi modellé váljon. Charriez karrierje 2008-ban indult el az America's Next Top Model és Janice Dickinson Modeling Agency tv-műsorokban, majd év végén a The Tyra Banks Show-ban nyerte meg az America's Next Top Transsexual Model versenyt.

Claudia CharriezForrás: Getty Images, Imgur

Isis King

Darrell Walls néven született 1985-ben. Ő volt az első transzszexuális modell, aki részt vett az amerikai Next Top Model műsorban.

Isis KingForrás: Wikipédia, Instagram/msisisking

Florencia De La V

Az argentin Florencia De La V 1976-ban született, mint Roberto Carlos Trinidad, de azóta a világ egyik legismertebb transzszexuális színésznője. De La V szappanoperákban játszott, magazinokban szerepelt, sőt, egyszer az egyik szerkesztőjeként is dolgozott. Jelenleg férjével nevelik gyermekeiket, akik béranya segítségével születtek.

Florencia De La VForrás: Getty Images, Wikipédia

A kakukktojás, Andrej Pejic

A szerb ausztrál androgün modell, férfi és női ruhák modelljeként is megállja a helyét. 2011 januárjában a párizsi divatbemutatón Jean-Paul Gaultier férfi és női műsorain, valamint Marc Jacobs férfi showján „sétált". Ami még szembetűnőbbé teszi kaméleon stílusát; a models.com férfi modellek Top 50-es listáján a 18. helyen végzett, míg az FHM magazin 100 legszexibb nőinek listáján a 98. lett.

Andrej PejicForrás: Getty Images