praktikusotthon2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az építkezésnél érdemes olyan típusú házat választani, ami számodra és családod számára megfelelő. Ebbe nem csupán a falak színe és a bútorok stílusa értendő, maga a ház jellege is fontos. Egyrészt meg kell felelnie a választott környezethez, másrészt a lakók számára tökéletes funkcionális terekkel kell hogy bírjon. Most bemutatunk három népszerű háztípust, hogy megkönnyítsük a választásodat.

Modern ház

A modern házak többsége alapvetően minimalista stílusú. Lényegében a lakók kiszolgálása, a praktikusság és a legmegfelelőbb térkihasználás a célja. A modern házakra jellemző a különböző funkciójú helyiségek egybenyitása; mint például a konyha és a nappali.

A környezettudatosság megjelenhet passzív- vagy aktívház révén, de ezeken kívül is sok olyan okos megoldást rejt, mely a rezsiköltségeket csökkenti. Ilyen például a padlótól a plafonig érő ablak, a legújabb technikájú hőszigetelés. Nincsenek felesleges díszítések, a vonalvezetés egyszerű.

A modern házak többsége alapvetően minimalista stílusú Forrás: boschconstruction.net

A belső tér kialakításánál a szimmetria, az egységesség és a letisztultság a fő szempont. Az élénk színek, minták és a rusztikusság nem jöhet szóba egy modern ház esetén.

A modern házakban gyakran egybenyitják a konyhát és a nappalit Forrás: boschconstruction.net

Jellemző, hogy a szériabútorok mellé kerül egy-két designtermék, valamint kedvelt kivitelezés a beépített, a használaton kívül lévő tárolóegységek „láthatatlansága". A konyhában a rozsdamentes acél háztartási gépek uralkodnak. Olyan használati terek is megjelennek, mint a mosókonyha, a gardróbszoba.

Egy modern ház építtetése és berendezése egyfajta befektetés is, mivel a minőség mindig értéktartó, sőt.

Mediterrán ház

A „déli" típusú házakra jellemző a kis dőlésszögű tető, az apáca cserépfedés, a kisebb ablakok és a külső terméskő burkolatok.

A kézműves tárgyak, az időnként túlzott díszítettség, az élénk színek, a fa használata, a kovácsoltvas külső és belső korlátok, a hidegburkolatok, a nagy közösségi terek mind egységesen jellemzik a mediterrán stílust. Fontos azonban meghatározni, hogy ezen belül melyik hangulatvilágot is kívánod megidézni; a görögöt, a provance-it, a toszkánt vagy épp a spanyolt.

Jellegzetes spanyol típusú ház Forrás: Thinkstock

Egy ilyen ház esetén fontos a megfelelő koncepció, mivel könnyen átfordulhat egy nagy káosszá – a természetességtől egészen az elegáns nagyvonalúságig minden belefér ebbe a stílusba.

Összességében elmondható, hogy a föld- és meleg színek, a természetes anyagok a dominánsak. A modern bútorok, tárgyak mellett akár az antik darabok is megférnek. Sok a tárolóegység, a nyitott polcok, az emlékek, az eszmei értékkel bíró tárgyak.

Rusztikus ház

A hamisítatlan rusztikus ház – más néven parasztház – vályogból készül, nádfedeles tetővel, kis ablakokkal. Erénye, hogy nyáron kint, télen pedig bent tartja a meleget. A frissen épülő házaknál már használnak víz- és hőszigetelést is. Egyszintes, frontoldala keskeny, de hosszan benyúlik a telekbe. Egy hamisítatlan magyar rusztikus ház elmaradhatatlan eleme a tornác.

Nádfedeles vályogház Forrás: Thinkstock

A falak fehérek, általában meszelve vannak. A bútorok durván megmunkált, tömör fából készülnek, a padlózat általában hajópadló. A belső térben a natúr, minta nélküli színek és anyagok dominálnak, sok valódi bőrt használnak. A tetőtartó gerendák kilátszódnak.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.