Az Európai Parlament és Tanács 2010/31/EU irányelve 2021. január 1-től valamennyi új épületre kötelezően előírja a „közel nulla" energiafogyasztás elérését. Azt hogy ez konkrét számértékben mit jelent, azt minden tagállam saját maga határozza meg. Magyarországon ez 2020-tól várhatóan maximum 75-80 kWh/m2/év energiafogyasztást jelent majd.

 Miként lesz elérhető a „közel nulla”?    

Lényegében újra át kell gondolni a falak és nyílászárók anyagát és hőszigetelő képességét, valamint az alternatív energiaforrások kihasználását – elsősorban napenergia. Nem lesz mellékes továbbá, hogy milyen az épület formája, tájolása, fűtési rendszere.

Szoláris nyereség

Egy ház akkor a legideálisabb, ha az ablakok 80%-a délre, 15%-a keletre és/vagy nyugatra, a maradék 5% pedig északra néz. A téli időszakban az ablakokon beáramló napsugárzás felmelegíti a ház levegőjét, így csökkentve a fűtés költségét. A nyári időszakban azonban fontos, hogy ezeket az ablakokat például árnyékoló rendszerekkel védjük, elkerülve így a ház túlmelegedését, és a plusz energiát igénylő hűtését.

Egy ház akkor a legideálisabb, ha az ablakok 80%-a délre néz, így a téli időszakban az ablakokon beáramló napsugárzás felmelegíti a ház levegőjétForrás: Vincze&László Építésziroda

Az épület formája

Minél kompaktabb és egyszerűbb tömegformálásra kell törekedni. Meglepő lehet, de az egy- és kétszintes házak közül az utóbbi igényel kevesebb energiát, mivel kevesebb lehűlő felülettel rendelkezik.

Minél kompaktabb és egyszerűbb tömegformálásra kell törekedni, így csökkenhet a ház energiaigényeForrás: 3h Építésziroda

Fűtési rendszer

A legjobb megoldás a hőszivattyú, mivel környezetkímélő és kiválóan kombinálható a napenergiával.

Ezek összességében drágíthatják az építkezés költségét, mind a tervezés, mind a kivitelezés résznél, ám, hosszú távon a plusz kiadások megtérülnek.

A fűtési rendszerre a legjobb megoldás a hőszivattyú, mivel környezetkímélő és kiválóan kombinálható a napenergiávalForrás: Shutterstock

Egy „közel nulla” ház esetén még körültekintőbben kell építészt választanod. Lényegében rajta és az épületgépészeti tervezésen múlik majd, hogy az újonnan épülő házad megfelel-e a meghatározott szabványnak.