Az embereket két dolog hajtja; a biztonság és a kaland iránti vágy. Ezt a kettőt pedig egy hosszú távú párkapcsolatban nagyon nehéz egyszerre megélni, de nem lehetetlen. Rengeteg energiára, megfelelő érzelmi intelligenciára, valamint hatékony kommunikációra van hozzá szükség, mindkét fél részéről. Ám, ha valamelyik hiányzik, úgy képbe kerülhet az a bizonyos harmadik fél. Sokan úgy érzik, egy megcsalás után nincs visszaút, de ez közel sincs így.

A hűtlenség után csak akkor lehet új alapokra építeni, és tovább folytatni egy kapcsolatot, hogyha a birtoklási vágy megszűnik. Egészen addig az ego nem lesz képes túllépni egy ilyen áruláson, és így megváltás sem születhet. Egy megcsalás után mindig érdemes megkérdezni magunktól, hogy szeretjük-e annyira a másikat, hogy megpróbáljuk a kapcsolatot helyrehozni. Csak akkor haladjunk tovább, ha erre a válasz igen. Ezután vagy magunk, vagy szakember segítségével fokozatosan érdemes újraépíteni. A vádaskodás, a megszégyenítés fegyvereit itt nem lehet bevetni. Mindig két emberben érdemes gondolkodni, ne legyen alá-, fölérendelt viszony.

Egy megcsalás után mindig érdemes megkérdezni magunktól, hogy szeretjük-e annyira a másikat, hogy megpróbáljuk a kapcsolatot helyrehozniForrás: Shutterstock

A hűtlenség minden bizonnyal az emberiség nyomorúságának legnagyobb okozói közé tartozik. Esther Perel pszichoterapeuta hosszú ideje dolgozik hűtlen házastársak terápiájával. Számos alkalommal látta már, hogy a párok miként próbálják megoldani ezt a kényes és gyakran tabunak tartott krízist. Munkája során három fő csoportot határozott meg:

  • Szenvedők – Kapcsolatukban a megcsalás egy állandó fekete lyuk, nem képesek, vagy nem akarnak továbblépni ebből a negatív állapotból.
  • Építők – Maguk mögött tudták hagyni. A hűtlenség már csak a múlt részét képezi.
  • Felfedezők – Ők a megcsalásból tanulni próbálnak, arra építve haladnak tovább. Megkeresik az okokat, azt, hogy mi volt a harmadik félben, ezt miként tudnák a kettejük közti kapcsolatba beépíteni. Ez a legnehezebb, mivel itt nyíltan kell beszélni, ki kell deríteni a hűtlenség valódi okát. Ez sok fájdalommal jár, de egy párterápia végén megkönnyebbülést is hoz.

Gyakran maga a hűtlen fél sem tudja, hogy pontosan mi is vitte rá, miért épp azt az embert választotta. A felismerés segít önmagát jobban megismerni, elhelyezni az adott párkapcsolatában, valamint lehetőséget biztosít arra, hogy partnere megadja számára azt a pluszt, ami miatt félrelépett.

Gyakran maga a hűtlen fél sem tudja, hogy pontosan mi is vitte rá, miért épp azt az embert választottaForrás: Shutterstock

A megcsalásnak sok oka lehet. Az első két helyen az érzelmi- és a testi elhanyagoltság áll. De gyakran, csak egyfajta szexuális vágyálomkergetésről van szó. Ez pedig látszólag jól működő párkapcsolatokban is behozhatja a harmadik felet.

A háziasszony, aki mindig kötelességtudóan tette a dolgát, majd hirtelen egy széttetovált motoros karjaiban köt ki. Az ő esetében a tinédzserkori vágyak, felnőttkorban bekövetkezett manifesztálódásáról beszélhetünk. De ott van az a férj is, aki mindig alázatos az ágyban, és élvezi, hogy fizetve a szexért, végre diktálhat.

"A partnerünk nem gép: szabad akarata van."
Aki hosszabb ideje él párkapcsolatban, mind tudja, milyen is az, amikor felüti a fejét a féltékenység. Ezt magunkban tartva, szépen lassan mindenben bizonyító erejű jelet kezdünk el látni. Sőt akár a bizonytalan és kétségbeesett viselkedésünkkel magunk kergetjük partnerünket más karjaiba. Ma egy kedves olvasónk tisztelt meg minket bizalmával, az ő aggodalmaira reagál egy párkapcsolati szakértő.

Ezeket a vágyakat, mind meg lehetne oldani – például szerepjáték formájában -, ha egyáltalán tudnák a felek. Ezért is rendkívül fontos, hogy képesek legyenek egymással megosztani a jót és a rosszat is. Lehet csendben szenvedni valamitől, vagy valaminek a hiányától, de hosszú távon csak akkor marad működőképes egy kapcsolat, ha lehetőséget adunk a másiknak, hogy megpróbálja megadni számunkra azt, amire vágyunk.

Fontos a kommunikáció, hisz a másik csak így kap lehetőséget, hogy megpróbálja megadni számunkra azt, amire vágyunkForrás: Shutterstock

Ez a felismerés, csak a felfedezők esetén érhető tetten, és így nekik van a legnagyobb esélyük, hogy a hűtlenség után, ismét működőképessé tegyék a kapcsolatukat.