A jól megtervezett konyha minimális rendetlenséggel és maximális hatékonysággal rendelkezik. Akár átalakítást, akár teljes felújítást tervezel, a legjobb ötleteket itt találod.

 Tükröződő felületek    

A szekrényajtókon lévő tükrök optikailag nagyobbítják a kisebb konyhákat. Amennyiben ezt világos színekkel párosítod, sosem fogod úgy érezni, hogy összenyom a tér.

A szekrényajtókon lévő tükrök optikailag nagyobbítják a kisebb konyhákatFotó: Francesco Lagnese

Nézz egy kicsit felfelé  

A nagy belmagasságú otthonokban érdemes kihasználni a teret, egészen a mennyezetig. Ebben az esetben asztalossal érdemes elkészíttetni a konyhaszekrényeket. A felső, csak székkel elérhető polcain azokat a dolgokat érdemes tárolni, amelyeket ritkán használsz.

A nagy belmagasságú otthonokban érdemes kihasználni a teret, egészen a mennyezetigForrás: Summer Thornton Design

Vesd be a tálcákat  

Amennyiben több apró dolgot tartasz a konyhapulton, érdemes egy szép, dizájnos tálcára tenni. Így, összegyűjtve már nem is keltenek káoszhatást. Sőt akár még a pult éke is lehet.

Amennyiben több apró dolgot tartasz a konyhapulton, érdemes egy szép, dizájnos tálcára tenniForrás: Patrick Wade Design

A nyitott nagyobb  

A pult feletti nyitott polc szép tányérokkal, kancsókkal engedi lélegezni a kicsi konyhát. A világos színek itt is fontosak, a legjobb megoldás, ha a polcok ugyanolyan színűek, mint a fal, csempe.

A pult feletti nyitott polc szép tányérokkal, kancsókkal engedi lélegezni a kicsi konyhátForrás: Leslie Klotz Design
Forrás: instagram.com/housebeautiful
Itt a 2017-es év álomkonyhája
San Franciscóban mutatták be az idei év álomterét, melyet Jon de la Cruz tervezett. Az inspirációját két, nap mint nap használatos fűszer szolgáltatta. Az így kialakított tér nem csupán szemet gyönyörködtető, de igen praktikus is lett. Nézd meg!

Játssz a színekkel  

Azzal, ha a konyha két oldalán világos, a hátsó falon pedig középsötét színeket használsz, nyújtod a teret. Amennyiben a hátsó falon nincs ablak, úgy mindenképp világítsd meg alaposan, akár spotlámpákkal, melyeket a mennyezetbe szerelsz.

Azzal, ha a konyha két oldalán világos, a hátsó falon pedig középsötét színeket használsz, nyújtod a teretForrás: Ashley Wittaker Design

Serpenyőre fel!  

A konyhasziget felett fellógatott edények egyfajta idilli konyhaképet juttatnak az eszünkbe. De nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy ilyen nagy konyhában serénykedhessen. Ám egy kisebben is remekül ki lehet használni egy üres falat, csak épp síkban kell a szép és mutatós serpenyőket és edényeket felakasztani. Ezzel egyrészt helyet spórolsz a szekrényekben, miközben praktikusan elérhetővé is teszed őket, de kiváló dizájnelemként is működik.

A fellógatott serpenyőkkel helyet spórolsz a szekrényekben, miközben praktikusan elérhetővé is teszed őketFotó: Annie Schlechter

Rejtsd el!  

Sok lakásban van főzőfülke vagy kicsi konyha, egybenyitva egy másik szobával. Ilyenkor nagyon nehéz a két, funkcionálisan eltérő helyiséget összeegyeztetni. Erre ad remek megoldást, ha egy szépen díszített harmonikaajtó-szerű fallal választod le a konyhát. Így elrejtheted akkor, amikor épp nem használod.

Rejtsd el a konyhát, mikor épp nem használodForrás: Juan Carretero Design