Gondolj másként a konyhára - Funkcionális és esztétikai szerepe is van

felújítás otthon tippek-tanácsok konyha lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jól megtervezett konyha minimális rendetlenséggel és maximális hatékonysággal rendelkezik. Akár átalakítást, akár teljes felújítást tervezel, a legjobb ötleteket itt találod.

Tükröződő felületek

A szekrényajtókon lévő tükrök optikailag nagyobbítják a kisebb konyhákat. Amennyiben ezt világos színekkel párosítod, sosem fogod úgy érezni, hogy összenyom a tér.

A szekrényajtókon lévő tükrök optikailag nagyobbítják a kisebb konyhákat Fotó: Francesco Lagnese

Nézz egy kicsit felfelé

A nagy belmagasságú otthonokban érdemes kihasználni a teret, egészen a mennyezetig. Ebben az esetben asztalossal érdemes elkészíttetni a konyhaszekrényeket. A felső, csak székkel elérhető polcain azokat a dolgokat érdemes tárolni, amelyeket ritkán használsz.

A nagy belmagasságú otthonokban érdemes kihasználni a teret, egészen a mennyezetig Forrás: Summer Thornton Design

Vesd be a tálcákat

Amennyiben több apró dolgot tartasz a konyhapulton, érdemes egy szép, dizájnos tálcára tenni. Így, összegyűjtve már nem is keltenek káoszhatást. Sőt akár még a pult éke is lehet.

Amennyiben több apró dolgot tartasz a konyhapulton, érdemes egy szép, dizájnos tálcára tenni Forrás: Patrick Wade Design

A nyitott nagyobb

A pult feletti nyitott polc szép tányérokkal, kancsókkal engedi lélegezni a kicsi konyhát. A világos színek itt is fontosak, a legjobb megoldás, ha a polcok ugyanolyan színűek, mint a fal, csempe.

A pult feletti nyitott polc szép tányérokkal, kancsókkal engedi lélegezni a kicsi konyhát Forrás: Leslie Klotz Design

Itt a 2017-es év álomkonyhája

San Franciscóban mutatták be az idei év álomterét, melyet Jon de la Cruz tervezett. Az inspirációját két, nap mint nap használatos fűszer szolgáltatta. Az így kialakított tér nem csupán szemet gyönyörködtető, de igen praktikus is lett. Nézd meg!

Játssz a színekkel

Azzal, ha a konyha két oldalán világos, a hátsó falon pedig középsötét színeket használsz, nyújtod a teret. Amennyiben a hátsó falon nincs ablak, úgy mindenképp világítsd meg alaposan, akár spotlámpákkal, melyeket a mennyezetbe szerelsz.

Azzal, ha a konyha két oldalán világos, a hátsó falon pedig középsötét színeket használsz, nyújtod a teret Forrás: Ashley Wittaker Design

Serpenyőre fel!

A konyhasziget felett fellógatott edények egyfajta idilli konyhaképet juttatnak az eszünkbe. De nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy ilyen nagy konyhában serénykedhessen. Ám egy kisebben is remekül ki lehet használni egy üres falat, csak épp síkban kell a szép és mutatós serpenyőket és edényeket felakasztani. Ezzel egyrészt helyet spórolsz a szekrényekben, miközben praktikusan elérhetővé is teszed őket, de kiváló dizájnelemként is működik.

A fellógatott serpenyőkkel helyet spórolsz a szekrényekben, miközben praktikusan elérhetővé is teszed őket Fotó: Annie Schlechter

Rejtsd el!

Sok lakásban van főzőfülke vagy kicsi konyha, egybenyitva egy másik szobával. Ilyenkor nagyon nehéz a két, funkcionálisan eltérő helyiséget összeegyeztetni. Erre ad remek megoldást, ha egy szépen díszített harmonikaajtó-szerű fallal választod le a konyhát. Így elrejtheted akkor, amikor épp nem használod.

Rejtsd el a konyhát, mikor épp nem használod Forrás: Juan Carretero Design
A rejtőzködő penészről gyakran fogalmad sincs, mégis ott él veled a lakásbanhttp://www.life.hu/otthon/20171114-penesz-a-lakasban-takarits-tuntesd-el-otthonodbol-tippek-tanacsok.htmlA penészgombának számos fajtája ismert. Kedvelik a nedves, sötét helyeket. Megjelenésük a lakásban nem csupán az esztétikai érzékünkre, de egészségünkre is kihathatnak. Sokszor észre se vesszük a jelenlétüket, ám ettől még ott vannak, és terjednek. Nem kell tisztaság- és rendmániásnak lenned ahhoz, hogy elkerüld ennek a nem kívánt "lakónak" a beköltözését. Mutatjuk, mit tehetsz ellene! OtthonOrigoEzekkel ronthatod el otthonod hangulatát! - Lakberendezési tippek, trükkökhttp://www.life.hu/otthon/20171112-ezekkel-ronthatod-el-otthonod-hangulatat-lakberendezesi-tippek-trukkok-nappali.htmlSzépen berendezted a szobát, látszólag minden a helyén van, és te elégedetten dőlsz hátra. Nos, ne tedd! Mutatunk négy olyan hibát, amit elkövethetsz, és melyektől az egész hangulatát dobhatod a kukába. Otthon--TIKKU, avagy a kedvedre összeállítható mikroházhttp://www.life.hu/otthon/20171109-tikku-avagy-a-kedvedre-osszeallithato-mikrohaz-hazepites-garzon.htmlEgy finn vállalat Helsinkiben azt akarja, hogy a várostervezők újragondolják a lakóépületeket. Terveztek egy mikro-apartmant, mely lényegében bárhol felállítható, valamint igen kis helyigénnyel bír. Ez lenne a jövő? Abszolút elképzelhető. Otthon--Ez a különbség a modern és a kortárs lakásdesign közötthttp://www.life.hu/otthon/20171031-kulonbseg-a-modern-es-a-kortars-design-kozott-lakas-lakberendezesi-stilusok.htmlSokan úgy hiszik, hogy lényegében egymás szinonimái, de hidd el, ez nem így van. Ha nem vagy szakértő, elsőre gyakran nem látható a két stílus közötti különbség, bár igaz, hogy az eltérések nem mindig élesek és jócskán akadnak átfedések is. Itt megtalálsz mindent, ami e két stílusra jellemző, és amiben eltérnek egymástól. OtthonOrigoEgy tisztaság- és rendmániás nő otthona – Alejandra Costellohttp://www.life.hu/otthon/20171015-egy-tisztasagmanias-es-rendmanias-no-otthona-lakasa-alejandra-costello.htmlAlejandra Costello az az ember, aki előnyt kovácsolt sokak számára már-már mániákus rendrakási kényszeréből. Tippjeit és tanácsait, valamint minikurzusait rengeteg ember hasznosítja a mindennapi életében, de fogadni mernénk, hogy „tanítványai" közül csak keveseknek néz ki így az otthona. OtthonOrigoAz Alien atyja, H. R.Giger biomechanikus bútoraihttp://www.life.hu/otthon/20171024-az-alien-atyja-h-r-giger-biomechanikus-butorai-lakberendezes.htmlÉrdekes, amikor egy film hatására kezdenek el bútorokat tervezni, de a most bemutatott művész esetében ez nem teljesen helytálló megállapítás. H. R. Giger már jóval az Alien-filmek megszületése előtt kacérkodott a biomechanikus szürrealizmussal, ennek köszönhetően figyelt fel rá Ridley Scott, és kérte fel a már említett film látványvilágának megteremtésére. Annyira ismertté vált ezáltal, hogy sokan csupán az Alien atyjaként tartják számon, de ennél sokkal többet adott nekünk. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.