Eladnád, de nincs érdeklődő? – Szakértő segít, hogy piacképes legyen az ingatlanod

ház ingatlaniroda ingatlaneladás otthon eladó lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lakáshirdetés túlmutat a képeken és az „eladó" címkén. Ez is egy szakma, melybe nem kell feltétlenül beletanulnod. De jó, ha ismered azokat a dolgokat, melyekkel sikeresebben, hatékonyabban és rövidebb idő alatt találhatsz vevőt házadra, lakásodra. A jó és eredményes ingatlanhirdetés elemeit, Hegedűs László, a Duna House egyik ingatlanszakértője és bloggere osztja meg olvasóinkkal.

Nem csupán a hirdetés szövege vagy a benne szereplő képek fontosak. Azzal, hogy felkelted az érdeklődést, még nem lehetsz biztos az eladásban. A korrekt informálás, a megfelelő ingatlanállapot is épp annyit számít. Mutatjuk, hogy mikre figyelj!

1. Jól megírt, lényegre törő, de ütős és egyben figyelemfelkeltő hirdetési szöveg

Ez elsőre egyszerűnek tűnik, de komoly kihívást is jelenthet. Ha tulajdonos vagy, akkor gyakran mindent (!) szeretnél beleírni. Van, aki előszeretettel veszi viccesre a figurát, és letol egy laza standupot, valaki rímekbe szedett hirdetési szöveggel igyekszik kitűnni a tömegből.

A hirdetési szöveg megírása előtt át kell gondolni, hogy az ingatlant elsősorban milyen vevői rétegnek, más szóval célcsoportnak szánjuk.

Csak ez után álljunk neki a hirdetés megfogalmazásának. Ez a lépés azért fontos, mert egészen más dolgokat tart szem előtt egy egyedülálló fiatal, mint egy nyugdíjas pár. Még a szóhasználat sem mindegy, hiszen a célcsoport magához közelállónak érzi a szöveget. A jól megfogalmazott hirdetésnek alkalmasnak kell lennie érzések, érzelmek kiváltására, hogy már az olvasáskor közel érezze magához az ingatlant a vevő.

Legyen lényegre törő, ütős és egyben figyelemfelkeltő a hirdetési szöveg Forrás: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy tiszteljük meg a potenciális vevőket a hirdetés szövegével. A paramétereket írjuk bele, akkor is, ha már feltüntettük a részletek megadásánál, ugyanis mindenki a szövegben keresi azokat.

Paraméter alatt természetesen nem a madárcsicsergést értem, és nem a lakberendező által tervezett belsőt, hanem a tényeket, vagyis a négyzetmétert, szobaszámot, emeletet, állapotot, liftet... stb.

Az első két mondatban legyenek benne a lényegi dolgok, csak ezután lehet, és kell cifrázni, olyan extrákat beírni, ami megkülönbözteti a lakásunkat másétól. Ezt nem érdemes túl hosszan taglalni, hiszen a kevesebb, néha több.

Vannak standard dolgok, amikből következtethetünk az állapotra, elhelyezkedésre. Sose nézzük a vevőt "hülyének", rögtön tudják mit jelentenek a fedő szövegek. Ha zajos, vagy felújítandó, írjuk be bátran; ne nagyítsuk fel a problémát, de ne is akarjuk a szőnyeg alá söpörni. Nem érdemes valótlant állítani, pl. az ingatlan életkoráról, ha a szövegben a modern szót alkalmazzuk, akkor nem árt, ha valóban korszerű, újszerű az ingatlan, egyébként félrevezető.

2. Igényes ingatlanfotók

Számos profi ingatlanfotós kínálatából választhatnak az eladók, de ha nem szeretnének erre plusz pénzt áldozni. Egy jó fényképezőgép elengedhetetlen kellék, amit kiegészíthetünk egy ingatlanfotózásra kiválóan alkalmas széles látószögű objektívvel. Mobiltelefonnal hirdetési képeket készíteni nem szerencsés, főleg olyan ház vagy lakás esetében, ami "tucat ingatlan" a piacon. Mindenképpen érdemes valamely egyszerű képszerkesztő programmal javítani a képeken - világosítani, melegíteni, egyenesíteni és vágni. Ne felejtsük el, hogy az érdeklődőknek, a fotók mellett nagyon fontos a pontos alaprajz is.

A helyiséget elő kell készíteni a fotózásra – a rendrakás, takarítás, a „felesleges" holnik elpakolása alap, de vannak további praktikák, amivel elvarázsolhatjuk az ingatlant keresőket.sokat segít, ha otthonos hangulatot keltünk: díszeket, virágot, gyümölcsöt helyezünk el az asztalon, illetve játszunk a színekkel - pl. összeillő függöny és díszpárna a nappaliban, azonos színű kiegészítők vagy törölközők a fürdőben -, hogy hangulatosabb legyen a fehér vagy esetleg már kopott fürdőszoba.

Legyen tiszta és otthonos hangulatú a lakásod Forrás: Shutterstock

A személyes tárgyakat célszerű eltenni, ha ingatlanfotózásról van szó, hiszen az érdeklődő ugyan az otthonosság érzetét szeretné látni, de nem azt, hogy ez jelen pillanatban másnak az otthona.

Az adott helyiség sarkából lehet jó fotókat készíteni, így mutatja meg a kép a legtöbbet a térből.

A zoomolást inkább hagyagoljuk, lépjünk inkább közelebb a fotó készítésekor a kiemelendő részlethez. Jobb hangulata lehet egy helyiségnek, ha más tárgyak és részletek is látszódnak a fényképen - pl. magas minőségű szaniterek beépítése esetén ne a csapot és a mosdókagylót fotózzuk, hanem látszódjon a tér. Leguggolva, vagy székre állva egészen más perspektívából fotózhatunk. Fontos! WC-t csak lezárt tetővel mutassunk meg.

A legjobb összhatás érdekében minél több természetes fényre van szükség, ezért nem mindegy, hogy milyen napszakot választunk a fotózáshoz. El kell húzni a függönyöket, ki kell nyitni a zsalut. Előfordulhat, hogy a lakás mesterséges fényforrásait is igénybe kell venni az optimális megvilágítás érdekében. A legtöbb digitális fényképezőgép a szoba legfényesebb pontjához méri a fényt, és sötétebbé teszi a kép többi részét. Ellenőrizhető, ha a fényképezőgépet távolítjuk az ablakoktól, így kiegyensúlyozottabb képet készíthetünk.

3. Jól meghatározott ár

Az ingatlanárak az egekben vannak, és a növekedés még mindig nem állt meg. Ugyanakkor jelentős eltérés tapasztalható a vidék és a főváros között, valamint Budapest kerületei és a különböző ingatlantípusok tekintetében is. Mindenképpen megéri szakmai segítséget kérni a megfelelő ár kalkulálásához, hiszen az, hogy a szomszéd eladta a lakását x összegért, nem jelenti azt, hogy jelenleg a mi ingatlanunk is annyit ér. Az ár függ az elhelyezkedéstől, az ingatlan típusától, állapotától, a burkolatok minőségétől, az emelettől, fekvéstől... stb.

Az, hogy a szomszéd eladta a lakását x összegért, nem jelenti azt, hogy nekünk is annyit ér az ingatlanunk Forrás: Shutterstock

4. Az ingatlan személyes bemutatása

A találkozó előtt, ugyanazok az alapszabályok érvényesek, mint a fotózáskor. Rend, tisztaság, ne legyenek elől a személyes tárgyak. Igyekezni kell az ingatlant fényárban megmutatni. Este, télen minden világító alkalmatosságot fel kell kapcsolni. Mindenképpen szellőztessünk az érdeklődők érkezése előtt, háziállatokat próbáljuk a legkevésbé szem előtt tartani. A körbevezetés során kitérhetünk a helyiségek méretére, előnyeire, a burkolatokra, szaniterekre. Fontos kiemelni, hogy az ingatlan milyen fekvésű, mikor melyik része napos. Készüljünk fel, hogy az esetlegesen felmerülő kérdésekre, problémákra azonnal tudjunk reagálni.

A frissen főtt kávé vagy egy frissen sült almás pite illata otthonos érzést kelt az érdeklődőkben. A kellemes zene, este pedig pár gyertya, vagy a nappaliban, hálóban a hangulatvilágítás is otthonos érzést kelt.

A szomszédokról és a környékről is kérdezhetnek a kíváncsiskodók, célszerű a célcsoportnak megfelelően sorolni az előnyöket - például gyerekeseknek érdemes kiemelni a vásárlási lehetőségeket, a játszótereket, játszóházakat, tömegközlekedési lehetőségeket, oktatási intézményeket, orvosi rendelőt... stb.

Persze mindenkinek látnia kell az ingatlant, aki benne fog élni a jövőben, de szükséges megfontolni azt is, hogy hányan érkezünk egy ingatlanmutatásra. Többször is meg lehet tekinteni, akár más-más napszakban, vagy épp gyerekekkel együtt. Télen például nehezebb olyan időpontot egyeztetni, amely megfelelő a tulajnak és az érdeklődőnek is, úgy, hogy még a nap is süssön, vagy legalább látható legyen, hogy milyenek a természetes fényviszonyok.

5. Hirdetés helye

Először gondoljuk végig, hogy mi hol keresnénk eladó házat, lakást. Érdemes az internetet használni – sok ingyenes hirdetési oldalt találunk erre a célra -, mivel így bárki, bárhol megtalálhatja az eladni kívánt ingatlanunkat. Ezzel azonban sok dolgunk lesz, egyszerre akár több érdeklődővel is egyeztetnünk kell. Kényelmesebb megoldás, ha egy ingatlanirodára bízzuk a lakáseladást. Ebben az esetben ugyan közvetítői díjat kell fizetni, de sokkal egyszerűbb, biztonságosabb, kényelmesebb és a legtöbb esetben hatékonyabb az eladás.

6. Az értékesítés előtti felújításról, a jó állapot fontosságáról

Ha eladás előtt a felújítás mellett döntünk, kerüljük az élénk, vibráló színeket, hiszen az nem mindenkinek tetszik, ugyanakkor a világos árnyalatok tágítják és világosítják a teret. Sokan szeretnék az otthonukat a saját ízlésük szerint kialakítani, így nem érdemes hatalmas összegeket a felújításra fordítani, mert nem biztos, hogy megtérül. Azonban az ingatlant fel kell készíteni az eladásra, ezért a fentieket mindenképp érdemes megszívlelni.

Álomotthonok - Egy klasszikus berendezésű budai lakáshttp://www.life.hu/otthon/20171118-alomotthonok-egy-klasszikus-berendezesu-budai-lakas-szabo-ildiko-lakberendezo.htmlA külföldi álomotthonok mellett kellő figyelmet fordítunk a hazai gyöngyszemekre is. Most egy olyan csodás, budai lakást mutat be Szabó Ildikó lakberendező, amely a mostanában kissé mellőzött klasszikus stílust képviseli, némi csavarral. Ildikó sokoldalúságát mutatja, hogy épp olyan kreatív egy modern garzon berendezésekor, mint egy ilyen elegáns és gazdag részletekkel bíró dizájn esetén. Otthon--Rémisztő szellemvárosok és elhagyott épületek – 3. részhttp://www.life.hu/otthon/20171116-remiszto-szellemvarosok-es-elhagyott-epuletek-kina-usa.htmlAz elhagyott gyárépületek és hoteleknél kevesebb rémisztő dolgot tudunk elképzelni. Talán a víz alatti városban való barangolás felvehetné velük a versenyt, búvárruhában és elemlámpával. Korábban már írtunk félelmetes helyekről, most következzen a sorozat harmadik része. Otthon--Gondolj másként a konyhára - Funkcionális és esztétikai szerepe is vanhttp://www.life.hu/otthon/20171117-gondolj-maskent-a-konyhara-funkcionalis-esztetikai-szerep-felujitas-tippek-tanacsok.htmlA jól megtervezett konyha minimális rendetlenséggel és maximális hatékonysággal rendelkezik. Akár átalakítást, akár teljes felújítást tervezel, a legjobb ötleteket itt találod. Otthon--Interjú egy ingatlanspecialistával – Ez várható 2018-ban a lakáspiacon!http://www.life.hu/otthon/20171109-roder-miklos-ingatlanspecialista-2018-lakaspiac-vetel-eladas-befektetes-kiadas-berles.htmlAz ingatlanpiac változásairól, azok hatásairól és jelenlegi tendenciákról Róder Miklóssal, az országosan jelen lévő SMART Ingatlan hálózat Értékesítési vezetőjével beszélgettünk. Otthon--Álomotthonok – Európa legdrágább háza egykor II. Lipót királyé volt http://www.life.hu/otthon/20171021-alomotthonok-europa-legdragabb-haza-villa-les-c-dres-franciaorszag-kastely.htmlMilyen otthon érhet félmilliárd eurót? Arannyal van borítva netán? Nos, nem állunk messze a valóságtól. A Villa Les Cedres egy 187 éves kastély, amely Nizzától csupán pár kilométerre fekszik, és Dél-Franciaország egyik ékköve. Igen, ez a lenyűgöző ingatlan bizony Európa legdrágább háza. OtthonOrigoEz a különbség a modern és a kortárs lakásdesign közötthttp://www.life.hu/otthon/20171031-kulonbseg-a-modern-es-a-kortars-design-kozott-lakas-lakberendezesi-stilusok.htmlSokan úgy hiszik, hogy lényegében egymás szinonimái, de hidd el, ez nem így van. Ha nem vagy szakértő, elsőre gyakran nem látható a két stílus közötti különbség, bár igaz, hogy az eltérések nem mindig élesek és jócskán akadnak átfedések is. Itt megtalálsz mindent, ami e két stílusra jellemző, és amiben eltérnek egymástól. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.