A takarítás egy olyan tevékenység, amit az emberek vagy utálnak, vagy szeretnek. Egy azonban biztos, meg kell csinálni újra és újra, éppen ezért érdemes megtalálni vele a közös hangot, hogy ne szükszégszerű rossznak éld meg a rendrakással töltött időt.

Minden rosszban van valami jó

Bizonyára veled is volt már olyan, hogy égen-földön kerestél valamit otthon, amit aztán egy váratlan pillanatban, hetekkel később találtál meg. Egy alapos takarítás például segíthet megelőzni az ilyen helyzeteket, ugyanis ilyenkor a leglehetetlenebb helyekre is bekukkantasz, ahova egyébként a hétköznapokban nem szoktál. Olyan ez, mint egy pótszülinap: újból örülhetsz annak, amit már egyszer megkaptál.

Forrás: Shutterstock

Együtt minden könnyebb

A karácsonyhoz közeledve sok háziasszony határozza el, hogy lepucolja az összes ablakot, és kimossa a függönyöket. Hiszen a szeretet ünnepe akkor teljes, ha kívül-belül megtisztulunk. Viszont ettől még egyetlen ablakpucolás sem vált élménnyé. Míg ha áthívod a barátnőidet, és felbontasz egy üveg bort, máris traccspartit rendezhetsz az uncsi ablakpucolásból, így miközben kivesézitek az aktuális dolgaitokat, az ablak is megszépül.

Hasznost a hasznossal

Azt hinnéd, hogy a takarítást nem lehet ötvözni egy másik ugyanilyen hasznos ( ám de unalmas ) tevékenységgel, pedig de: több kutatás is kimutatta már, hogy az emberi agy akkor képes leginkább a hosszútávú információtárolásra, ha az illető tanulás közben valamilyen pótcselekvést végez. Vagyis ha nyelvet tanulsz vagy vizsgára készülsz, ne kényszerítsd a feneked a székhez. Hallgass előadást mosogatás közben, vagy ismételd a megtanult szavakat míg porszívózol.

Egyébként ha beszerzel egy csendes porszívót, akkor akár porszívózás közben is tanulhatsz. Ez nem csak azért jó ötlet, mert több tevékenységet csinálhatsz egyszerre, hanem azért is, mert egy ilyen masinának köszönhetően megszűnhetnek az időbéli korlátok. Hiszen nem kell többé arra figyelni, hogy ne keltsd fel az alvó gyereket, vagy késő este a szomszédokat. Így akkor állhatsz neki a porszívózásnak, amikor neked a legoptimálisabb.

Forrás: Shutterstock, electrolux.hu

Illatokkal az utálat ellen

A porszívózást pedig a legtöbb háztartásban felmosás követi. Ez még talán az előbbinél is idegesítőbb, hiszen egyesével kell felszedni az összes szőnyeget, majd átváltani „lebegő üzemmódba", míg a padló fel nem szárad. Ám ha csepegtetsz a felmosóvízbe egy keveset a kedvenc illóolajodból, máris megéri a sok munkát. Ha stresszes vagy, használj citromfű- vagy levendulaolajat, amelyek kimutatottan jót tesznek a fáradt idegeknek.