Kerényi Miklós Gábor Marton László Havas Henrik metoo Harvey Weinstein szexuális zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szexuális zaklatás mindig is jelen volt az emberek, elsősorban a nők életében. Idén azonban úgy tűnik, a némaság megszakadt, és ezrek, ha nem milliók vallottak az őket ért visszaélésekről. Voltak megdöbbentő nyilatkozatok, állásukat elvesztett férfiak és a nagy „metoo" kampányt meglovagoló emberek is. Nézzük meg, melyek voltak a legnagyobb botrányok!

A #MeToo jelentősége, avagy a jelenlegi szexuális zaklatás botrányok hozadéka

Miként hat ez a társadalmunkra? Változik majd bármi is ettől, vagy csupán a felszínen söprögetünk, miközben már egy takarítószolgálat is kevés lenne? Ezekre keressük a választ. Olvasd tovább!

Harvey Weinstein – a ragadozó

Ősszel robbant az a hatalmas média bomba, melyben a híres filmmogult megvádolták szexuális zaklatással. Nagyon hamar több ismert színésznő is kitálalt Weinstein mocskos és gyakran erőszakos közeledéseiről, köztük Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Mira Sorvino, Rose McGowan és Angelina Jolie is. Voltak, akik nemi erőszakkal is megvádolták. A producer „kedvencei” a feltörekvő színésznők voltak, akiket általában szállodai szobákban próbált aktusra, vagy egyéb perverz dolgokra kényszeríteni. Az ügy nem tűnt el a süllyesztőben, a férfit kirúgták saját cégéből, nevét levették azokról a filmekről, sorozatokról, ahol közreműködött, felesége elhagyta, és a rendőrség is nyomoz.

Harvey Weinstein mocskos és gyakran erőszakos közeledéseiről több ismert színésznő is kitálalt Forrás: AFP/Yann Coatsaliou

Természetesen egyedül nem tudta volna évtizedekig titokban zaklatni a nőket; állítják, még hollywoodi férfi színészek is segítettek neki. Sőt, a produceri iroda egyik asszisztense azt nyilatkozta, hogy hasonló esetek miatt, Weinstein cége már rengeteg pénzt kifizetett az áldozatoknak, hogy tartsák a szájukat.

Ben Affleck – aki megkövette magát

Bár az eddigi legnagyobb szexuális zaklatás ügy kirobbanásakor, a színész elítélte Weinstein viselkedését, nem kellett sokat várnia a saját szembesítésére. Előkerült ugyanis két felvétel, amin Affleck a riporternőket fogdossa. A sármos férfi azonban nem kezdett el védekezni, elnézést kért a történtekért, és állítja, önvizsgálatot tartott, melyben rájött, hogy változtatnia kell a nőkkel szembeni magatartásán. Továbbá azt hangoztatja, hogy a férfiaknak is nagyon fontos szerep jut; nem csupán a helyes magatartásban, hanem egymás helyreigazításában is.

Ben Affleck elnézést kért a történtekért és önvizsgálatot tartott Forrás: Getty Images

Vékony jégen táncolnak a férfiak, ha egy nővel intim kapcsolatba szeretnének kerülni. Hol a határ közeledés, ajánlat és zaklatás között? Mi is tulajdonképpen a szexuális zaklatás? Erről ITT olvashatsz bővebben!

Marton László – az itthoni első

Sárosdi Lilla, a Krétakör tagja októberben taglózta le a magyarokat, amikor is egy Facebook posztban kifejtette, hogy 20 évvel korábban, egy színházi igazgató és rendező orális szexet várt volna el tőle, ám ő ezt megtagadta. Később Lilla felfedte a férfi nevét: Marton László, a Vígszínház főrendezője és a Színművészeti Egyetem tanára. Hirtelen felbolydult az egész színházi világ, voltak, akik abszurdnak ítélték a vádat, és egyáltalán nem tartották zaklatásnak azt, ami az akkor még kezdő színésznővel történt. Ám igen hamar további hét nő is vallott Marton ellen. Bár a rendező tagadta az ellene felhozott vádakat, mégis lemondott mind a főrendezői, mind a tanári állásáról.

Itthon Marton Lászlót vádolták meg szexuális zaklatással egy nyilvános posztban Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Kerényi Miklós Gábor – fiatal fiúkat fenekelt el

Az Operettszínház rendezőjét többen is azzal vádolták, hogy fiatal fiúkat fogdosott és fenekelt el. Az ügy akkor vált komollyá, amikor valaki névvel és arccal is vállalta, és elmesélte a vele történteket. Az akkori fiatal táncos, Maros Ákos videó üzenetben nyilatkozott arról, hogy miként fenekelte el őt Kerényi Miklós Gábor egy vállfával, az irodájában. Az Operettszínház vezetősége ezután egyből felmentette a munkavégzés alól. Kero azzal védekezett, hogy ezek mind tanítási célzattal történtek, semmiféle szexuális tartalmuk nem volt a részéről. Nem sokkal később azonban Vujity Tvrtkónál jelentkezett, egy, a nevét csak egy esetleges per során felfedő férfi. Ő azt állította, hogy Kerényi Miklós Gábor behívta magához az irodájába, majd belenyúlt a nadrágjába és megfogta a nemi szervét – ekkor az áldozat mindössze 13 éves volt. A rendező azóta nyugdíjba ment, az őt vádlókat pedig arra kérik, bizonyítsák az általuk állítottakat, mivel ő másként emlékszik az esetekre.

Kerényi Miklós Gábor fiatal fiúkat fenekelt el Forrás: MTI/Kallos Bea

Havas Henrik – "Csak verbáliasan zaklatott"

A hazai szexuális botrányok azonban még nem értek véget a két színházi rendezővel. Következett a Való Világ szériából ismert Baukó Éva vádja, méghozzá Havas Henrik ellen. Éva pár hónapig Havas személyi asszisztense volt. Állítása szerint a férfi szerette volna, ha a szeretője lesz, cserébe támogatta volna anyagilag. De mivel Éva többször is visszautasította az ajánlatát, nem sokkal később elbocsátotta. Őt követte Molnár Anikó és Havas egy volt üzlettársa is, majd előkerült egy felvétel, amin Görög Zita combját fogdosta. A Tanár Úr azonban kijelentette, őt igazából csak a „hoppon" maradt nők próbálják bántani. Ez azonban nem hatotta meg az ATV-t, belső vizsgálatot indítottak az ügyben, majd lezárását követően, a december 31-én lejáró szerződését nem hosszabbította meg.

Baukó Éva Havas Henriket vádolta meg Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.