Kevesebb ijesztő épületet tudunk elképzelni egy elhagyott elmegyógyintézetnél, melynek osztályain még ott vannak az ágyak, a falakon pedig karmolásnyomok. De képzelj el egy olyan lakást, ahol a sátán parancsára öltek, vagy egy munkatábort, ahol tömegsírokba ásták el a kínzásokba belehalt foglyokat. Ezek egytől egyik szörnyű helyek, melyek a múlt negatív és káros nyomát viselik magukon.

Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Lipót 

Az 1868-ben, Magyar Királyi Tébolyda néven épült, majd 2007-ben bezárták. A II. Világháború alatt az épületet ideiglenesen kiürítették, majd a visszaköltözéskor számtalan tbc-s és közel 150 elmebeteg szovjet katona is a pszichiátriára került. Arról korábban már írtunk, hogy milyen volt az élet régen egy elmegyógyintézetben, ez pedig enged némi betekintést a pszichiátria kezdeti idejébe - persze ez nem bizonyítja, hogy a pszichiátria 139 éves működése alatt is hasonló borzalmak történtek volna, de elég csak végiggondolni, hogy miként bánhattak az elmebetegekkel abban az időben, amikor még nem a gyógyítás, csupán a társadalomtól való elkülönítés volt a cél. Ez pedig elegendő ahhoz, hogy az embert kirázza a hideg ennek a hatalmas épületnek a közelében.

Kísértetek, tragédiák, legendák - Félelmetes magyarországi vidékek

Mutattunk már be tengerentúli kísértetjárta házakat, szellemek lakta hoteleket, most pedig kis hazánkat vesszük górcső alá. Nem is gondolná az ember, de bizony Magyarországon is van néhány igen félelmetes hely. Nézd meg őket!

A szombathelyi elátkozott lakás 

Áll Nyugat-Magyarország egyik nagyvárosában egy épület, melyben nem lakik senki. Bár korábban kifogástalan állapotban volt, és több család is élt itt, 2010-ben szörnyűség történt az egyik lakásban. Egy nő brutálisan végzett anyjával – agyonszurkálta a tehetetlen, beteg idős nőt. Állította, hogy a sátán parancsára cselekedett. Így történt, hogy egyetlen ember megpecsételte ennek a lakóháznak a sorsát. Azt a lakást, ahol a gyilkosság történt, nem akarta megvenni senki, majd szép lassan a többi lakó is kiköltözött az „átkozott" házból. Ha nyitott vagy a borzongásra, akkor ez a ház neked való – már, ha rábukkansz. Mivel az épületet elhanyagolták, életveszélyes belépni!

A szombathelyi kísértetházForrás: YouTube

Recski kényszermunkatábor 

A „magyar Gulagként" is emlegetett, az ÁVH által működtetett munkatábor volt a legkegyetlenebb hely, ahová csak kerülni lehetett – itt raboskodott például Faludy György és Györgyey Ferenc Aladár is. A bírósági ítélet nélkül elhurcolt embereket iszonyatos körülmények között tartották itt fogva, és végkimerülésig dolgoztatták őket a kőbányában. 1950-53 között működött. Pontos számok nem ismertek, de kb. 1500 embert tartottak itt fogva, általában rendszerellenes magaviseletük miatt. A fekete autók kérdezés és válaszok nélkül vitték el magukkal az embereket, akikről onnantól kezdve családjuk semmit sem tudott. A tábor vezetőinek, és őreinek jelmondata alapján, nem nehéz kitalálni, hogy a foglyoknak mit kellett elviselniük;

Ne csak őrizd, gyűlöld is!

Barakk a recski munkatábor területénForrás: Wikipédia/Both Előd

1953-ban, Sztálin halála után Nagy Imre bezáratta a recski kényszermunkatábort. A területén lévő tömegsírokat, melyekbe a munkát, a veréseket vagy az éhezést nem bíró szerencsétleneket elföldelték, a mai napig nem találták meg.