2018 márciusában érkezik az új Tomb Raider film, aminek nem más lesz a főszereplője, mint az Oscar-díjas Alicia Vikander. A svéd származású színésznő ezúttal nem csak tehetségét villantja meg, hanem szuperizmos testét is. Most eláruljuk, hogyan készült a szerepre.

Edzés profi szinten

Habár még ma is sokan azt gondolják, hogy simán lefogyhatnak és tökéletes alakot érhetnek el úgy, hogy meg sem mozdulnak, ez csupán önáltatás. Aki igazán jó formába akar kerülni, annak bele kell vetnie magát a sportolásba.

A színésznőnek ebben természetesen profi segítsége volt. Az a Magnus Lygdbäck edzette, akinek Alexander Skarsgård is köszönheti, hogy Tarzanként brutális izmokat villanthatott. Alicia hét hónappal a forgatás előtt elkezdtek súlyokkal dolgozni, mellette a boksz és a kevert harcművészetek nyújtottak felüdülést. Miközben egyre nehezebb súlyokkal dolgoztak az edzőteremben, bevezették még pluszban a falmászást.

A forgatások előtti hónapokban stílust váltottak: már csak a reggeli 30 perces HIIT-et és a délutáni 45 perces edzőtermi feladatsort kellett teljesítenie a színésznőnek. Mindehhez hozzá kell tennünk, hogy a balett-táncos múlt szintén nagy előny lehetett, a magabiztos testtudat legalábbis mindenképpen megvolt az edzésekhez.

HIIT
A HIIT magas intenzitású intervall edzést jelent, aminek lényege a fokozott zsírégetés, állóképességnövelés és izomnövelés. Mivel komoly erőre van szükség, főleg haladó sportolóknak ajánlott elsősorban. Az edzés során alacsony és magas intenzitású szakaszok követik egymást. Például egy perc kocogás, majd egy perc sprint. De lehet 4 perc négyütemű fekvőtámaszozás és 45 másodperc pihenő váltakozása is.

 

Étkezés mindenekfelett

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogyan étkezik az ember a sportolás mellett, hiszen minden edzés hiábavaló lehet, ha nincs megfelelő táplálkozással kiegészítve. Alicia saját bevallása szerint imád enni, és az étkezéseknek nagy hagyománya van a családjában. Állítása szerint Svédországban az emberek másként étkeznek, mint Amerikában: lassabban és tudatosabban. Ez jellemző a színésznő táplálkozására is, emellett mindig az egészséges életmód és a mértékletesség híve volt. Ezt gondolja például az édességekről is: egy keveset néha abból is lehet.

Forrás: YouTube

A forgatásra való felkészülés természetesen teljesen más helyzet volt, így extrém diétát követelt a színésznőtől is. Első körben az izomtömeg növelésére volt szükség: ekkor sok lassú felszívódású, jófajta szénhidrátot fogyasztott, sok fehérjét, és rostban gazdag ételeket. A napi vízmennyiségét minimum 3 literre növelte. Az edzések második szakaszában, amikor a szálkásításra került a hangsúly, új étrendet kapott edzőjétől. Ekkor szénhidrátot egyáltalán nem fogyasztott, csak fehérjében gazdag ételeket és zöldségeket evett.