allergia csecsemő kisgyermek ekcéma2018 bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden édesanya óvón tekint kisbabájára. Nem csupán gyarapodását és értelmi-, valamint mozgásfejlődését figyeli, de egészségét is igyekszik megőrizni. Sajnos azonban nincs mindenre hatásuk, egy-egy kiütés, vagy vörös folt pedig hatalmas ijedtséget okozhat.

Hidd el, nem vagy rossz anya attól, mert kisbabádon, kisgyermekeden megjelennek az ekcéma jelei - netán más allergiás tünetek – mivel ez a csecsemők és kisgyermekek leggyakoribb bőrbetegsége. Sok esetben öröklött allergiás hajlam miatt következik be. Ezt hívják atópiás ekcémának. A te felelősséged az, hogy időben felismerd és orvoshoz fordulj, hogy a hosszút távú egyéb allergiák esélyét csökkentsd.

Az ekcéma a csecsemők és kisgyermekek leggyakoribb bőrbetegsége Forrás: Shutterstock

Az ekcémát komolyan kell venni

Az atópiás ekcéma 2 éves kor alatti gyermekeknél vörös, viszkető bőrtünetek formájában jelentkezik, de később ételallergiával is párosulhat, sőt akár légúti allergiás tünetek is társulhatnak hozzá. Fontos tehát, hogy minél előbb lássa orvos, a legjobb, ha egyből bőrgyógyászhoz fordulsz, aki minden esetben a gyermek életkornak megfelelő kezelést fogja javasolni – ez bizonyos ételek, kozmetikumok tiltásával is járhat. Amennyiben el is múltak a bőrirritációk, egy ekcémás kisgyermek bőrének hidratálásáról fokozottabban kell gondoskodni, mivel bőre az átlagosnál szárazabb. A baba érzékeny bőrének ápolásáról korábban itt már írtunk, ezek alapján kell testápolót használnod, de célzottabban kell például mosószert is választanod.

Egy ekcémás kisgyermek bőrének hidratálásáról fokozottabban kell gondoskodni, mivel bőre az átlagosnál szárazabb Forrás: Shutterstock

Amennyiben egyik, vagy mindkét szülő allergiás, úgy a gyermeknél 30, de akár 60% esélye is lehet, hogy megjelennek a tünetek. Az ekcémás, vagy ekcémára hajlamos kisgyermek esetén fontos, hogy minél tovább kapjon anyatejet, érdemes az allergiára hajlamosító ételeket – pl.: tojás, bogyós gyümölcsök – az ajánlottnál később bevezetni. Valamint esetében fokozottan kell törekedni arra, hogy minél kevesebb adalék- és színezékanyag, valamint tartósítószer kerüljön a szervezetébe.

Ne ijedj meg!

  • A babaúszás remek dolog, de az ekcémás baba bőrének nem minden esetben tesz jót a klóros víz - a tünetei fokozottabban jelentkezhetnek.
  • A napfény – nem a perzselő nyárira gondolunk természetesen -, 50+ faktoros naptejjel kifejezetten jótékonyan hathat a baba bőrére, de az izzadás már súlyosbíthatja.
  • Közvetlenül a védőoltások beadását követően, hevesebben jelentkezhetnek a tünetek, de ezek pár nap alatt enyhülnek.
  • Télen, amikor a lakásban szárazabb a levegő, gyakrabban megjelenhetnek a vörös foltok. Próbáld a levegő páratartalmát növelni – párásítóval, vagy egyszerűen csak a száradó ruhákkal -, no meg persze a zsírosabb testápoló használata is elengedhetetlen ilyenkor.
Télen, amikor a lakásban szárazabb a levegő, gyakrabban megjelenhetnek a vörös foltok Forrás: Shutterstock

Mik a hosszú távú veszélyei?

Az öröklött ekcéma felnőttkori teljes elmúlásáról nem minden esetben beszélhetünk, mivel változó, hogy kinövi-e a gyermek. Sok esettel lehet találkozni, amikor egy középkorú emberen időnként előjön a kellemetlen bőrirritáció, de olyan is akad, aki egész életében komoly allergiákkal küzd. Az ekcéma az esetek többségében nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető a megfelelő odafigyeléssel. Ez pedig nem csupán az életminőség, de a hosszú távú egészségmegőrzés érdekben is nagyon fontos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.