Az új kis családtag számára mindig nagy kihívás megtervezni az ideális kuckót. Az első gyermeknél a legnehezebb a feladat, hiszen ilyenkor az édesanya számára még nem áll rendelkezésre az a rutinból fakadó tudás, amivel tökéletesen tudja kialakítani a kicsi terét.

Milyennek kell lennie a babaszobának?

Kimmel Andrea, a Cilek.hu és a Kandy.hu gyerekbútor webáruházak tulajdonosa szerint a babaszobának mindenképpen olyannak kell lennie, ami a baba és a mama kényelmét egyaránt szolgálja.

Világos, jól szellőztethető teret válasszunk, ahol kényelmesen elfér a kiságy, a pelenkázó, és a kismamának egy kényelmes fotel vagy heverő a szoptatáshoz. Erre a három bútorra mindenképpen szükség lesz. Igaz, hogy kezdetben csupán néhány bútorra van szüksége a kicsinek, mégsem érdemes automatikusan a legkisebb szobát adni neki. Nagyon hamar elkezd kúszni, mászni, és pillanatok alatt fel fog állni. Onnantól pedig sokkal több hely kell neki.

A babaszoba a baba és a mama kényelmét is szolgáljaForrás: cilek.hu

A babaszoba berendezése nem a babaszaküzletben kezdődik!

Első lépésként otthon kell megterveznetek, hogy hol és mennyi helye lesz a kicsinek. Le kell mérni pontosan a szoba méreteit, és ahhoz kell kiválasztani a megfelelő bútorokat!

A bútorok kiválasztásához az alábbi három szempontot mindenképpen figyelembe kell venned:

  • kiemelten fontos, hogy a pelenkázó biztonságos és kényelmes legyen. A legtöbb baba innen esik le. Stabil megoldás lehet, ha kisággyal kombinált pelenkázót választ a kismama.
  • A másik fontos elem a kiságy. Érdemes szem előtt tartani, hogy ez a bútordarab évekig fogja kiszolgálni a picit, ezért is javasoljuk, hogy egy strapabíró modellt válasz.
  • Igaz, hogy most ismét divat a bölcső és a mózeskosár, de ha hosszabb távra tervezel, jobb egy rácsos kiságy.
Érdemes kisággyal kombinált pelenkázót választaniForrás: cilek.hu

Mire figyelj a kiságynál?

Elsősorban a rácsok távolságára. Itt azt javasoljuk, hogy maximum 12 cm-es táv legyen két rács között, különben beszorulhat a pici feje. A másik fontos szempont a kiságy (és a többi bababútor) festése. Oda kell figyelni arra, hogy ne tartalmazzon mérgező anyagokat, hiszen a kicsi megrágcsálhatja. Tehát a választásnál nem csak a méretekre kell nagyon alaposan odafigyelned, hanem a termékek minőségre is. Ha jól választasz, akár 2-3 gyerkőc is felcseperedhet egyetlen bababútor szettel!

Ha még nem tudod, hogyan kezdd el berendezni a babaszobát, töltsd le ingyenesen a Gyerekszoba tervező interaktív munkafüzetet. Hasznos tanácsokkal, inspirációkkal, költség- és látványtervezővel segít, hogy kisbabád igazán barátságos kuckóban cseperedhessen fel!