Amikor valaki építkezésbe kezd, nagyon nehéz maga elé képzelnie, hogy milyen lesz kívülről a háza. Ám ami ennél is nehezebb, az a belső terek látatlanban történő kialakítása. A belsőépítészet messze túlmutat a berendezési tárgyakon; hol legyen elválasztó fal, kapcsoló, milyen szerelvényekre lesz szükség... stb. Most egy ilyen tervezési folyamatba adunk bepillantást, és természetesen megmutatjuk a lenyűgöző végeredményt is. Egy hazai szépség következik.

Az építészet és belsőépítészet manapság túlmutat a ház entitásán. A tervezésnél fontos szempont, hogy a környezetébe is képes legyen beilleszkedni - a külső terekkel, kerttel kialakított tényleges, materiális és vizuális kapcsolat révén. A most bemutatott ház esetében, ez fokozottan igaz, mivel a kilátás és látvány minden tekintetben dominanciát élvezett. A praktikum, az esztétikum, valamint az imént említett szempont figyelembe vétele mellett kellett a Geppetto Belsőépítész Irodának
csodás belső tereket kialakítania.

A kilátás és látvány minden tekintetben dominanciát élvezFotó: Jaksa Bálint/Geppetto

A koncepció  

Érdekes csavar volt, hogy a tulajdonosok építési tervekkel együtt vásárolták meg a telket, ezen pedig nem kívántak változtatni, mivel formailag és az elrendezést illetően megfelelő volt számukra. A fiatal pár családalapítás előtt állt, tehát a koncepció szerves részét képezte, hogy később a gyermekek számára is megfelelő legyen mind használat, mind biztonság tekintetében.

A nappaliFotó: Jaksa Bálint/Geppetto

Pallaghy Kata senior belsőépítész és a megrendelők között nagyon hamar kialakult a közös hang. A terveket több beszélgetés előzte meg, melyek alatt kiderül, hogy a tulajdonosok életritmusa, időbeosztása, élethelyzete és egyéni igényei milyen helyiségeket, térkapcsolatot igényelnek, valamint fel kellett állítani egy fontossági sorrendet is.

Az étkezőFotó: Jaksa Bálint/Geppetto

A megvalósítás  

A ház egészében a világos, letisztult enteriőr dominál, melyet a rejtett tároló bútorok tesznek igazán egyedivé és praktikussá. A lépcső alatt egy temperált tér került kialakításra, mely egyenletes hőmérsékletet biztosít az ott tárolt borok számára. Funkcióját tekintve ez borospince, csak kisebb helyigénnyel és a házhoz illő dizájnnal.

A lépcső alatt egy temperált tér, egy 'borpince" került kialakításraFotó: Jaksa Bálint/Geppetto

Az emeleti fürdőszoba kialakításánál, a megrendelőknek határozott elképzelésük volt; fürdés közben maximálisan lehessen élvezni a gyönyörű kilátást. Az álom megvalósítása önmagáért beszél: csodás.

Az emeleti fürdőszobaFotó: Jaksa Bálint/Geppetto

A nappali éke egy nagy bioetanol kandalló, mely bár valódi lánggal üzemel, mégse kellett kéményt a házhoz építeni.

Van egy kandalló a nappaliban, kéményre mégsem volt szükségFotó: Jaksa Bálint/Geppetto
"Forrás: Geppetto "
Pallaghy Kata és csapata
A stúdió, amelynek Kata is a tagja , az egyik legtapasztaltabb és talán legsikeresebb budapesti belsőépítész-iroda. A nemzetközi mércével mérve elsőrangú dizájn, a biztos stílusérzék, a terek személyreszabottsága és a belsőépítészeti megoldások eredetisége náluk magától értetődik. A stúdióban dolgozik enteriőrtervező, belsőépítész, építész, formatervező, de még szociológus is. Ez a csapat képes egyben látni a végeredményt, és ezt le tudja fordítani részletmegoldásokra, érti a kivitelezők nyelvét, és mindezt eredményesen képviselni is tudja.

Az elkészült ház remekül visszatükrözi, hogy a megrendelők és a belsőépítész csapat között gördülékeny és jó hangulatú munkakapcsolat valósult meg. A tulajdonosok imádják új otthonukat,

Minden olyan lett, amilyet szerettünk volna. A legnagyobb segítség az volt, hogy minden előre át lett gondolva, a világítási terv, kapcsolási terv, a bútortervek (...) A barátainknak is ajánljuk, hogy mindenképp forduljanak szakértőhöz, belsőépítészhez. Nekünk nagyon hasznos volt.