Nemcsak a kamaszok, de rengeteg felnőtt életét is megkeserítik a pattanások és az aknés bőr. A hormonháztartás felborulása, a stressz vagy az étrend is okozhatja ezeket a bőrproblémákat. De vannak egyszerű praktikák, melyeket bevethetünk, hogy szebbé tegyük bőrünket.

A Dailymail szakértőket kérdezett, hogy megtudják, mi okozza a felnőtteknél is egyre gyakrabban jelentkező aknés bőrt. Elárulták, hogyan lehet mindenféle csodaszerek és drága kencék nélkül segíteni rajta. Néhány egyszerű életmódbeli változtásra van csupán szükség.

1. Szabaduljunk meg néhány ételtől!

Az aknékat, pattanásokat gyakran okozhatja gyulladás, amelyeket akár étel is kiválthat, olyan ételek, amelyek megterhelik szervezetünket. Ilyenek például a szénhidrátok, a fehér kenyér, a cukros ételek, a zsír és a fehér rizs.

Lyndi Cohen dietetikus szerint ezek helyett fogyasszunk inkább zabot, csicseriborsót, lencsét és babot, quinoát, barnarizst, édesburgonyát és kukoricát.

Forrás: Thinkstock

2. Kerüljük a stresszt!

A mellékvese termeli a kortizol nevű hormont, amelynek előállítása stressz hatása fokozódik. Ugyanekkor kismennyiségű tesztoszteron is szivárog a szervezetbe, ami nőknél szintén okozhat aknés bőrt. A szakértők szerint a meditáció nyugtatóan hathat az idegekre.

3. Hormonális változások

Menstruáció idején a nők szervezetében gyakran mennek végbe hormonális ingadozások, amelyek a bőr aknésodásához vezetnek. Ez fokozza a faggyútermelést, mely elzárja a pórusokat.

4. Figyeljünk a méregtelenítésre!

Amellett, hogy a megfelelő ételeket fogyasztjuk, fontos, hogy a méregtelenítésre is figyeljünk. Ki kell sepernyi a méreganyagokat a szervezetből. Erre kiválóan alkalmasak jó baktériumok, amelyeket megtalálhatunk például a joghurtokban, a kefirben, a savanyú káposztában vagy épp a kombuchában.

5. A sport minden előtt

A sport is nagyon fontos, ha tisztán szeretnénk tartani a bőrünket, hiszen nemcsak csökkenti a stresszt, hanem a pulzuszszámot is növeli. A szervezetünk ilyenkor pedig a méreganyagok eltávolítására törekszik, amellyel a pattanásokat okozó anyagok is távozni tudnak.