A méregtelenítés annyira felkapott lett az elmúlt években, és olyannyira pozitív asszociációkkal kötik össze az emberek, ami már-már ijesztő. Sok tévhit él ezzel kapcsolatban, és sok szélsőséges formája terjedt el az úgynevezett méregtelenítésnek, ami többet árt, mint használ. 

Amit első sorban tisztázni kell, hogy a méregtelenítés a szervezet mindennapos, természetes folyamata. Az anyagcsere, a megfelelő bélműködés, a kiválasztó szerveink, a székletürítés mind a méregtelenítést (is) szolgálják. Ahogy egy korábbi interjúnkban Dr. Novák Hunor fogalmazott: „A méreganyagokat vizelettel, széklettel választjuk ki. Tehát igazából, aki naponta ül a vécén, az tökéletesen méregtelenít, tehát a méregtelenítéshez nem csodaszer kell, hanem WC-papír."

A különböző méregtelenítő kúrák pedig éppen a szervezet normális működését borítják fel. Egyrészt azért, mert rengeteg nem megfelelően ellenőrzött készítmény van a piacon, másrészt pedig azért, mert rendkívül legyengítheti a szervezetet, ez pedig az egyébként egészséges embereknél is kockázattal járhat. 

A méregtelenítő kúrák felborítják a szervezet normális működésétForrás: Shutterstock

Azt a pozitív hatást, amit a méregtelenítő kúráktól várnánk, sokkal egyszerűbben és egészségünk megtartásával is elérhetjük. Valójában nagyon egyszerű a recept, csak valamiért az emberek manapság nem szeretik az igazán egyszerű dolgokat, inkább a csodaszerekben hisznek. Pedig itt is csak annyi a titok, hogy jól kell táplálkozni, és be kell tartani a már végtelenségig ismételt aranyszabályokat, mint a folyadék mennyisége, a rostok bevitele, a lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása. Ezek talán már unalmasnak tűnnek, mégis ezek segíthetnek abban, hogy jól működjön az anyagcserénk és a méregtelenítő folyamataink. 

"Hogyan fogyj egy hét alatt 5 kilót?" avagy ezért veszélyesek a gyorsan sokat ígérő diéták


A "minél többet, minél rövidebb idő alatt" világában élünk. Véletlenül se kelljen megmozdulni, vagy változtatni a mindennapi rutinunkban, de azért szeretnénk leadni 10-20 kilót, és szeretnénk tökéletes alakot. Maximum a koplalást vállaljuk be, mert ha pár hétig nem eszünk, az biztosan meghozza a kívánt eredményt. Pedig ez így nem működik, és aki mást állít, az bizony be akar csapni. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Elsősorban igyál megfelelő mennyiségű vizet. Korábban Katus Attila mesélt nekünk ennek fontosságáról: „Az emberi szervezetben a víz sokféle szerepet tölt be. Mivel az anyagcsere-folyamatok kizárólag vizes közegben mennek végbe, az életműködés fenntartásához nélkülözhetetlen. Oldószere és szállítóközege a különböző vegyületeknek, fontos szerepet játszik az anyagcsere közbenső és végső termékeinek szállításában és kicserélődésében. Az optimális vízfogyasztási mennyiséget úgy lehet meghatározni, hogy a testsúlyt szorozzuk 0,33-mal, azaz minimum 2,5-3 liter, de sportolóknál akár 4-5 liter is"

Igyál megfelelő mennyiségű vizet!Forrás: Shutterstock

Szintén nagyon fontos a rostos ételek fogyasztása. A rostok serkentik az anyagcserét, és javítják a bélműködést, így az anyagcsere megfelelő működésének alapvető elemei, ráadásul az éhségérzetet is megfelelően kontrollálják. Fontos tudni, hogy ha a rostdús táplálkozás mellett nem iszunk elég folyadékot, akkor éppen ellenkező hatást fogunk elérni. A rostokat leginkább zöldségekből, gyümölcsökből tudod bevinni, illetve gabonákból és hüvelyesekből, amik természetesen a vitamin- és az ásványianyag-bevitel szempontjából is nagyon fontosak. A kiegyensúlyozott táplálkozás kapcsán persze a lassú felszívódású szénhidrátok is fontosak, amelyek nem dobják meg a vércukorszintet, hanem hosszantartó és állandó energiaszintet biztosítanak. 

Ha egészséges szeretnél lenni, természetesen a testmozgást sem szabad hanyagolnod. A mozgás ugyanis nemcsak kívülről formája a testünket, a belsőnkre is rengeteg pozitív hatással van, nem beszélve a közérzetünkről.

8 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcserédet - Figyelj és tegyél ellene!

Sokkal többre van szükséged, mint edzés és zöld tea, hogy jól működjön az anyagcseréd. Ahelyett, hogy étrendkiegészítőkhöz, kapszulákhoz vagy más művi dologhoz fordulnál, változtass apró, de annál hatásosabb dolgokat az életedben!