Az aranyásó kifejezés mögött olyan embereket, elsősorban nőket értünk, akik párjuknak köszönhetően vagyonra, hírnévre és gyakran rangra is szert tettek. Ez azonban nem új keletű dolog, számos hölgy futott be hatalmas karriert, a jó partnerválasztásnak köszönhetően. Köztük voltak, akiket csak a nemesi, uralkodói cím motivált, de a következőkben igazi szerelmekről is olvashatsz majd.

 

 Prostituáltból uralkodó – Theodóra bizánci császárné (kb. 500–548)  

A Bizánci Birodalom történetének legbefolyásosabb császárnéja, Theodóra volt az egyik legsikeresebb aranyásó. A szépséges fiatal lány színésznőként és kurtizánként is dolgozott. A mindkét területen jelentős rutint szerző nő, kihasználva tehetségét, először csak szeretőként, később pedig hitvesként tűnt fel Justinianus, a császár unokaöccse oldalán. A férfi rajongott a nála 15-16 évvel fiatalabb lányért. Ahhoz, hogy összeházasodhassanak, külön törvényt kellett hozni, hiszen a társadalmi státuszuk nagyon különböző volt.

Ez is bizonyítja, hogy a férfi milyen szerelmes volt Theodórába. Amikor nagybátyja meghalt, Justinianus lett a császár. Az újdonsült császárné befolyása pedig hatalmas lett, még az államügyekbe is belefolyt. Nagyköveti rangot kapott, és külpolitikai kérdésekben még tárgyalt is. Ez ebben a férfiak uralta világban egyedülálló volt. Hatalmát felhasználta arra is, hogy javítson a nők helyzetén. Két gyermeke született a császártól, egy fiú és egy lány.

Férje, a császár egészen Theodóra haláláig imádta őt, tisztelete jeléül épületeket, városokat, sőt, tartományokat is elnevezett róla

Theodóra bizánci császárnéForrás: Wikipedia

Szolgálólányból kegyetlen királyné - Fredegund frank királynő (kb. 545-597)  

Fredegund egyszerű szolgálólány volt, aki később I. Chilperich frank király szeretője lett. Kapcsolatuk olyan erős volt, hogy a király még első feleségét. Galswintha Athanagild gót hercegnét is megölette Fredegund segítségével, mivel a királyné ellenezte viszonyukat. Ezzel az újdonsült frank királyné máris számos ellenséget szerzett magának. Fredegund azonban hihetetlenül kegyetlen és gonosz volt. Megszabadult férje, előző házasságából született két kisfiától, sőt, úgy tartják, még saját lányát is meg akarta gyilkolni, mert féltette tőle hatalmát. Később szeretőjével, egy vadászat alkalmával megölette férjét, a királyt is. Ezután vasmarokkal uralkodott, nyomában számtalan kétes halálesettel.

Fredegund frank királynőForrás: AFP
6 nő, aki örökre megváltoztatta a történelmet
Olyan nőket mutatunk be, akik nem csupán koruk úttörői voltak. Listánk messze sem teljes, egy egész hét is kevés lenne, hogy felsoroljuk a történelem nagy nő alakjait. A következőkben olvasható nevek és rövid élettörténetek tehát szubjektív alapon lettek kiválasztva. Célunk azt volt, hogy olvasóink a legkülönbözőbb területekről ismerjenek meg bátor, tehetséges és merész nőket. Olvasd tovább!

 

Közemberből lett két királynő édesanyja - Anna yorki hercegné (1638-1671)  

Anne Hyde, a királyi tanácsos lánya igen ambiciózus hölgy volt. Az angol polgári forradalom idején, az angol királyi család száműzetésbe vonult, ahová Anne és családja is követték őket. Az elegáns és határozott fiatal hölgy, több férfi tetszését is elnyerte, ám Jakab yorki herceggel senki sem tudott versenyre kelni. Ő maga azonban félénk férfi volt, csak testvére, a későbbi király II. Károly unszolására kérte meg Anne kezét. A házasságra ugyanakkor jó oka volt, mivel a fiatal nő ekkor már Jakab gyermekét hordta a szíve alatt. A menyegzőre titokban került sor, ám a királyi család Angliába való ünnepélyes hazatérése után, hivatalos ceremónia keretében is sor került rá. Anne apja nemesi rangot kapott, így pedig már lánya sem volt többé közember, Anna hivatalosan is yorki hercegnévé vált.

Az udvarban azonban származása nem merült feledésbe, és sokan lenézték őt. Ráadásul Jakab igencsak hűtlen férjnek bizonyult. Házasságukból összesen nyolc gyermek született, de ebből csak kettő élte meg a felnőttkort, Mária és Anna.  

Anna yorki hercegné áttért a katolikus vallásra, melyet külföldi utazásai alatt ismert meg jobban. Ezt anglikán családjával az élen sokan helytelenítették, de meglepő módon férje nem tartozott közéjük, sőt, ő is átkeresztelkedett. Gyermekeiket azonban protestáns neveltetésben részesítették, a király parancsára.

Anna yorki hercegné vélhetően emlőrákban halt meg nyolcadik gyermeke születése után pár nappal. Halálát követően férjét királlyá koronázták, de ő később nyomás hatására lemondott a koronáról lánya, II. Mária javára. Ő férjével Vilmossal együtt uralkodott, haláluk után pedig húga, a Stuart-ház utolsó tagja, Anna lett Anglia, Skócia és Írország királynője.

Anna yorki hercegnéForrás: AFP

A balerina, aki az orosz cári udvar kedvence lett - Matyilda Felikszovna Kseszinszkaja (1872–1971)  

Mathilde Kschessinska az Orosz Cári Balett prímabalerinája először, az akkor még csupán trónörökös II. Miklós szeretője lett. A későbbi cár imádta a nőt, házat is vett neki. Azonban szakított vele, amikor eljegyezte leendő feleségét, Alix hesseni hercegnőt. Ezt követően a még mindig fiatal és vonzó hölgy Szergej Mihajlovics nagyherceg pártfogásába került. Sokan azt suttogták, hogy viszonyuk volt egymással, bár személyes levelezésekből csupán egy nagyon szoros barátság képe bontakozik ki.

1901 nyarán ismerkedett meg Szergej unokatestvérével, Andrej Vlagyimirovics Romanov orosz nagyherceggel. Mathilde szinte azonnal beleszeretett a jóképű férfibe.

Andrej és a prímabalerina együtt utazgattak Európában, majd hazatértük után nem sokkal, Mathilde egy kisfiúnak, Vlagyimir Andrejevics-nek adott életet. Az apaságot Andrej és Szergej is elismerte, utóbbi még a nő kezét is megkérte. Mathilde szíve azonban másé volt, így visszautasította Szergej közeledését. Ezután a férfi visszavonta igényét a kisfiúra, Andrej pedig évekkel később, több évnyi együttélés után, elvette gyermeke anyját. Franciaországban telepedtek le, Mathilde pedig megkapta a Kraszinszkaja hercegnő címet. Balettiskolát nyitott, melynek bevételéből a család igen jómódban élt.

Matyilda Felikszovna Kseszinszkaja az Orosz Cári Balett prímabalerinájaForrás: Wikipedia