zalakerámia2018 mediterrán életvidám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne rajongana az életvidám, színekkel és rusztikus felületekkel játszó, napcsókolta délies stílusért? A mediterrán hangulat vidámságot és melegséget csempész a hétköznapokba. Kétségtelenül az egyik legszerethetőbb lakberendezési stílus, így érdemes vele kísérletezni!
  • Burkolatok

A mediterrán stílus imádja a hideg burkolatot. A nappaliban is gyakran azt használja jellemzően földszínekben, leginkább élénkebb terrakotta árnyalatban. A járólapok sokszor matt hatásúak, felületük pedig lehet rusztikus is. A mintás csempe sem áll távol a mediterrán hangulattól, amit kiválóan lehet alkalmazni például a konyhában. Nem feltétlenül kell az egész konyhát ezzel kirakni, de mindenképpen feldobja a helyiséget, ha egy-két színes, mintás csempe keveredik a natúr közé.

Forrás: Zalakerámia
  • Kézműves tárgyak, kiegészítők

A déli stílus imádja a kézműves termékeket. Ha például igazi gyűjtögető vagy, és szereted a különböző, de egyedi bögréket és tányérokat, akkor azokat ne félj megmutatni. Nem véletlen, hogy olyan jellemző a mediterrán stílusra a nyitott polcrendszer. Még a konyhában is szívesen használják. A színes, kézműves termékek, a kerámiák, a rusztikus stílusú lámpák. az egyedi kaspók, a viharlámpások, de még a festmények is, lehetőleg rusztikus fakeretben, nagyszerűen feldobják az életteret.

Egy mediterrán konyhában nélkülözhetetlenek az egyedi, kézműves kiegészítők Forrás: Shutterstock
  • Színes textíliák

A már említett hideg burkolatot jellemzően színes, mintás rongyszőnyeggel teszik melegebb hatásúvá. Ami a színeket illeti, itt is érdemes a földszínekben - a vaníliától a barnáig - és a sárga különböző árnyalataiban - a terrakottától a citromig - gondolkodni. A hálószobában jól mutat egy mediterrán stílusú ágytakaró, a nappaliba pedig jöhetnek a színes, akár rusztikus párnák, de ha a többi kiegészítőhöz passzol, akkor mintás párnákban is gondolkodhatsz: jól mutat a délies stílusban például a levendula, a citrom vagy az olivaminta.

  • Rusztikus bútorok

A kovácsolt vas, a keményfa és a rattan bútorok is jól illeszkednek a mediterrán stílusba, legyen szó a szobák berendezéséről, vagy éppen a külső helyiségekről: kertről vagy teraszról. Ezek a rusztikus, természetközeli hangulatot, a minőséget képviselik, amelyek olyannyira egybeforrtak a mediterrán stílussal.

A rusztikus bútorok jól illeszkednek a mediterrán stílusba Forrás: Shutterstock
  • Növények

Mediterrán otthon nehezen képzelhető el kinti rész nélkül, még ha az nem is egy óriási kert, csak egy pár négyzetméteres terasz. Egy-két pihenő szék párnával, és néhány balkonláda ott is elférhet. Ami a növényeket illeti, válassz jellegzetes mediterrán virágokat, mint például a leander, a levendula, a trombitafolyondár vagy a citrusok. Az igénytelenebb növények is számításba jöhetnek, mint a kövirózsa, a varhúháj, az árkádai müge vagy a molyhos madárhúr.

Diane Keaton megmutatta, hogy kell Pinterest-ötletekből házat építenihttp://www.life.hu/otthon/20180507-diane-keaton-megmutatta-hogy-kell-pinterest-otletekbol-hazat-epiteni.htmlDiane Keaton nem véletlenül az egyik kedvenc hollywoodi dívánk. Természetessége, különcsége, az élethez való hozzáálllása példaértékű. Ezúttal az is kiderült, hogy imádja a kreatív lakberendezési megoldásokat: a színésznő könyvet írt arról, hogyan épült meg a háza, amit Pinterest-ötletek alapján álmodott meg. OtthonOrigoKülönleges és lenyűgöző tetők a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/otthon/20180508-kulonleges-es-lenyugozo-tetok-hazak-epuletek-a-nagyvilagbol.htmlMint arról korábban már írtunk, a tetőszerkezeteknek számtalan fajtája ismert, melyek más-más előnnyel rendelkeznek. Az alakjukon túl azonban a fedésükre is számos lehetőség áll rendelkezésre. A következőkben olyan különleges és érdekes házakat, épületeket gyűjtöttünk össze, melyek tetőszerkezete látványban vagy épp kivitelezésben egyedülálló. OtthonOrigoErre figyelj, ha élhető teraszt szeretnél!http://www.life.hu/otthon/20180507-erre-figyelj-ha-elheto-jol-kihasznalhato-teraszt-szeretnel.htmlA kerti időzés egyik legnemesebb helyszíne a terasz. Ez gyakorlatilag a ház egyfajta meghosszabbított, szabadtéri része, egy köztes tér, egy átjáró. Mindezek mellett azonban saját személyiséggel és stílussal is rendelkezik. OtthonOrigoElhagyott helyek - Magányos zongorák nyomában Európábanhttp://www.life.hu/otthon/20180502-elhagyott-helyek-romos-epuletek-es-zongorak-nyomaban-europaban.htmlMi lehet jobb annál, mintha az ember hivatása és hobbija egymásba fonódik? Szinte semmi, hiszen így a munka nem teher többé, hanem élvezet. Erre remek példával szolgál Romain Thiery, aki a képek és a hangok művésze. OtthonOrigoAz új japán takarítási trend a praktikumra helyezi a hangsúlythttp://www.life.hu/otthon/20180503-az-uj-japan-takaritasi-trend-a-praktikumra-helyezi-a-hangsulyt.htmlÚj trend hódít Japánban, ami a "kanso" nevet kapta. A módszer lényege, hogy minden felesleges tárgyat kiiktassunk az életünkből, így a tavaszi nagytakarítás is könnyebb lesz. OtthonOrigoTaláld meg a tető, a vakolat és a nyílászárók színharmóniájáthttp://www.life.hu/otthon/20180503-talald-meg-a-teto-a-vakolat-es-a-nyilaszarok-szineben-a-harmoniat.htmlSokan úgy gondolják, hogy a ház vakolatának színe mellékes. Az igazság azonban az, hogy egy házat keretbe kell foglalni ahhoz, hogy érvényesülhessen teljes valójában. A tető, a nyílászárók, sőt, még az eresz színe sem mellékes. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.