Korábban már bemutattunk olyan nőket, akik bájaikat felhasználva szolgálókból és prostituáltakból uralkodókká váltak. Többségük csupán élvezte a ranggal járó előnyöket, de akadtak olyanok is, akik kezükbe vették akár egy ország irányítását is. Most két olyan hölgy történetét ismerheted meg, akik ugyan királyi hitvesekké nem váltak, de befolyásos szeretőkké igen. Mindketten fiatalon léptek a csábítás útjára, és igen korán távoztak az élők sorából.

 

Liszt Ferenc szeretője végül egy király bukásáért felelt - Elisabeth Rosanna Gilbert (1821-1861)  

Az ír születésű Elisabeth Rosanna Gilbert bejárta szinte egész Európát, mint Lola Montez latin táncosnő. Lola provokatív és érzéki előadásairól vált hírhedté. Valódi szépségét fegyverként használta; hamar rájött, hogy ez vezethet az áhított gondtalan élethez. Dús sötét hajával, égően kék szemeivel és nőies idomaival rengetek férfi szívét meghódította. Köztük volt a neves francia író, Alexander Dumas, I. Miklós orosz cár és Liszt Ferenc is. Egyszer majdnem feleség is lett a ledér Lolából. Alexandre Dujarier francia laptulajdonossal már az esküvőt tervezték, amikor a férfi egy párbaj során életét vesztette - melyet leendő felesége jó hírének megvédéséért vívott.

Az életét inkognitóban élő hölgy leghíresebb hódítása I. Lajos bajor király volt. A hatvanas éveit taposó uralkodó Lola megszállottjává vált: Lansfeld grófnővé és személyes tanácsadójává nevezte ki, biztosította számára a könnyű életet egy müncheni palota és életjáradék formájában, valamint folyamatosan leste minden kívánságát. Sokan azt rebesgették az udvarnál, hogy gyakorlatilag a kétes hírű táncosnő uralkodott, mivel I. Lajos rengeteg időt töltött a társaságában, és igencsak adott a szavára. Az államügyeket is inkább vele szerette megbeszélni, számos miniszterét menesztette, akik ez ellen szót mertek emelni. 1848-ban az egyház helytelenítésének - kiátkozással fenyegették a királyt túl bizalmas szeretői viszonya miatt -, a nép felháborodásának és az európai forradalmak hatására a király végül lemondott fia, Miksa javára. Lola azonban nem kívánt egy bukott uralkodó mellett maradni, a koronaékszerek egy részével és a nála 12 évvel fiatalabb szeretőjével elszökött. Megjárta Svájcot, Spanyolországot, Ausztráliát, majd végül New Yorkban negyvenévesen, egyedül halt meg szifiliszben.

Elisabeth Rosanna GilbertForrás: Getty Images/Three Lions
Szélhámosok és szeretők - Férfiak aranyásó szerepben
Az aranyásó jelzőt elsősorban hölgyekre használjuk, pedig férfiak is előszeretettel kapaszkodnak fel más vállán, költik más pénzét, és élvezik a párjuk rangjával járó előnyöket. Ismerd meg három aranyásó férfi, három teljesen különböző történetét.

 

Gyermekprostituáltból az angol király szeretője - Nelly Gwyn (1650-1687)    

A kis Nelly egy bordélyházban látta meg a napvilágot, anyja ugyanis madame és prostituált volt. Hamar ráérzett erre a szakmára, és már gyermekéveiben népszerűvé vált a férfiak körében. Később Londonba ment, hogy színésznőnek álljon, mivel így tehetős urak figyelmét is fel tudta kelteni. 13 évesen már a színpadon állt, és mindenkit lenyűgözött. Sikerei egyre csak jöttek, a 18 éves Nellyre pedig felfigyelt maga az angol király is. II. Károly híres volt arról, hogy egyszerre több szeretőt is tart, de Nelly mindig kitüntetett helyet foglalt el a szeretői ágyában. Nem csupán erős szexuális, de intellektuális kapcsolat is kialakult közöttük. A király rangot nem, de birtokot és járadékot biztosított a mindig őszinte, vidám és szellemes szeretőjének, valamint két közös fiuknak – akik közül csupán egy élte meg a felnőttkort. II. Károly még a halálos ágyán is kérte a trón várományosát, hogy „emlékezzék meg szegény Nellyről". Jakab azonban semmire sem becsülte a szeretőt: nem engedte, hogy részt vegyen a király temetésén, sőt, még a fekete ruha viselését, ezzel pedig a nyilvános gyászt is megtiltotta Nellynek. Ugyanakkor bizonyos forrásokból úgy tudni, hogy a szerető egészen 37 éves korában bekövetkezett haláláig tetemes összegű járadékban részesült.

Nelly GwynForrás: Getty Images/Hulton Archive