Tágulni képes a gyomor, de összezsugorodni alig

Forrás: Shutterstock -
gyomor fogyás zsugorodás egészség étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tévednek azok a fogyókúrázók, akik úgy gondolják, hogy ha kevesebbet esznek, majd a gyomruk hozzászokik és magától összeszűkül. A gyomor ugyanis tágulni nagyobb mértékben képes, mint szűkülni. 

Rengeteg fogyókúrázó gondolja úgy, hogy ha hirtelen kevesebbet kezd enni, gyomra majd néhány nap alatt hozzászokik és magától összeszűkül. Ezt a fogyás biztos módszerének hiszik. Ám ez tévedés, hiszen a gyomor tágulni képes, szűkülni viszont sokkal kevésbé.

Az Útikalauz Anatómiába cikke szerint a gyomor kitágulása állandósulhat azok esetében, akik szeretnek sokat és jókat enni. A gyomor felső, fundus része képes nagymennyiségű élelem befogadására, de egy idő után visszazsugorodik az eredeti méretére. "Így tehát a fogyókúrázók gyomra sem lesz kisebb űrtartalmú, legjobb esetben az egészséges, a nagy evéseket, az elhízást megelőző normál állapotát nyeri vissza" - írja a portál.

Tudatos étkezéssel megelőzhető a gyomor tágulása Forrás: Shutterstock

Létezik gyomorkarcsúsító diéta. Egy kutatás szerint a napi 1000 kalóriás diétával, - ahol a fogyni vágyó többször eszik kisebb adagokat, - csökkenthető a gyomor mérete nagyjából 27-36 százalékkal. Tudatos, egészséges étrenddel azonban tehetünk azért, hogy ne következzen be a gyomor tágulása.

"Jó tudni, hogy a kalóriában szegényebb, rostban gazdag ételek hamarabb telítik meg a gyomrot, így a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása ajánlható. A megfelelő folyadékbevitel is segít, hiszen sokszor akkor is eszünk, feleslegesen, amikor csak a szomjunkat kellene oltanunk" - írja az Útikalauz Anatómiába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.