Tévednek azok a fogyókúrázók, akik úgy gondolják, hogy ha kevesebbet esznek, majd a gyomruk hozzászokik és magától összeszűkül. A gyomor ugyanis tágulni nagyobb mértékben képes, mint szűkülni. 

Rengeteg fogyókúrázó gondolja úgy, hogy ha hirtelen kevesebbet kezd enni, gyomra majd néhány nap alatt hozzászokik és magától összeszűkül. Ezt a fogyás biztos módszerének hiszik. Ám ez tévedés, hiszen a gyomor tágulni képes, szűkülni viszont sokkal kevésbé. 

Az Útikalauz Anatómiába cikke szerint a gyomor kitágulása állandósulhat azok esetében, akik szeretnek sokat és jókat enni. A gyomor felső, fundus része képes nagymennyiségű élelem befogadására, de egy idő után visszazsugorodik az eredeti méretére. "Így tehát a fogyókúrázók gyomra sem lesz kisebb űrtartalmú, legjobb esetben az egészséges, a nagy evéseket, az elhízást megelőző normál állapotát nyeri vissza" - írja a portál. 

Tudatos étkezéssel megelőzhető a gyomor tágulásaForrás: Shutterstock

Létezik gyomorkarcsúsító diéta. Egy kutatás szerint a napi 1000 kalóriás diétával, - ahol a fogyni vágyó többször eszik kisebb adagokat, - csökkenthető a gyomor mérete nagyjából 27-36 százalékkal. Tudatos, egészséges étrenddel azonban tehetünk azért, hogy ne következzen be a gyomor tágulása. 

"Jó tudni, hogy a kalóriában szegényebb, rostban gazdag ételek hamarabb telítik meg a gyomrot, így a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása ajánlható. A megfelelő folyadékbevitel is segít, hiszen sokszor akkor is eszünk, feleslegesen, amikor csak a szomjunkat kellene oltanunk" - írja az Útikalauz Anatómiába.