„A méhem csak az enyém, ne mássz bele!” - Nők a gyermekvállalás nyomása alatt

olvasói levél gyermekvállalás nők szülés babaprojekt gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amellett, hogy velünk, nőkkel szemben nagy az elvárás az élet, lényegében minden területén, a gyermekvállalás terén is nagy nyomás nehezedik ránk, ami sok esetben a család és a barátok részéről érkezik. Egy kedves olvasónk tisztelt meg minket egy személyes történetével, mely ez utóbbira ad ékes példát.

Jelenleg a nők első gyermeküket átlagosan 28-30 éves korukban vállalják, ami azt jelenti, hogy 6-7 évvel később, mint anyáik tették. A KSH adatai alapján egyértelműen kimondható, hogy az elmúlt 35 évben folyamatos csökkenő tendenciát mutat a népesség. Tehát nem csak, hogy később szülnek a nők, de kevesebb gyermeket is vállalnak. Ám attól, hogy folyamatosan csak azt halljuk, „Szülnöd kéne már!”, ez nem fog megváltozni.

Attól, hogy folyamatosan csak azt halljuk, „Szülnöd kéne már!", nem fog megváltozni a hozzáállás Forrás: Shutterstock

Következzen az az olvasói levél, mely a cikk hátterét adta

Jó hírt kaptam a munkahelyemen, így felhívtam a bátyámat, hogy elújságoljam. "Jó hírem van" - kezdtem a beszélgetést, mire ő fennhangon kiabált a telefonba: "Végre terhes vagy?" Meg is döbbenhettem volna a kérdésen, ám nem tettem. Bár nem szültek korán a nők a családunkban, mégis korábban, mint én. Huszonhat éves vagyok, boldog párkapcsolatban élek, egyetemet végeztem, dolgozom. Családi összejöveteleken lenne miről érdeklődnie a szeretteimnek, ám néhány rokonomat mindig csak egyetlen kérdés foglalkoztat: Mikor lesz már gyerek?

Mindig elmondom, hogy néhány évet még erre várni kell, majd mindig úgy folytatom a mondatot: De.. És itt elmesélek valamit, ami mostanában velem történt és, aminek örültünk. Kirándulások, siker a munkahelyen stb. Ám látom rajtuk, hogy a "de" után már nem mondhatok olyat, ami igazán érdekes lenne.

Szeretnénk gyermeket, de nehezen birkózom meg a külső nyomással és a megjegyzésekkel, amelyek a családom egyes tagjaitól jönnek. Sokszor felmerül bennem a kérdés: Tényleg elhiszik, hogy ha mindig megjegyzik: még nem vagyok anya, akkor hamarabb vállalok gyermeket?

Egy párkapcsolatban élő nő életében mindig kardinális helyet foglal el a gyerekvállalás kérdése:

  • egyáltalán nem szeretne gyereket szülni
  • minden adott lenne hozzá, de még várni akar
  • vágyik egy kisbabára, de egészségügyi problémák miatt nem sikerül
  • mielőtt belevágna a babaprojektbe, szeretné rendezni az életét (otthon, karrier... stb.)

Ezeket gyakran nehéz megosztani, elmagyarázni a szülőknek, rokonoknak, sőt olykor még a barátoknak is.

A mai világ az önmegvalósításra, az önálló döntésekre bátorít, ugyanakkor a közvetlen környezetünk elvárásokkal, pressziókkal próbál befolyásolni minket.

Sok nő mielőtt belevágna a babaprojektbe, szeretne karriert építeni, ezzel megalapozva a jövőjét Forrás: Shutterstock

„Tanulj, kezdj saját életet, teremtsd meg az egzisztenciádat, találj magadnak egy párt, szülj gyereket...” Ezeket azonban könnyű mondani, de nehéz meglépni akkor, amikor milliónyi gondolat, cél és lehetőség lebeg körülöttünk.

A Life.hu továbbra is várja az olvasói leveleket. Elmondanád neki, de nem mered? Problémád van, de nem találsz segítséget? Írd meg nekünk az info@life.hu címre, és használd a nyilvánosság erejét!

A KSH 2011-es népszámlálás alapján készült tanulmányából az derül ki, hogy a fiatal felnőttek – azaz a 20-39 év közöttiek - közel egy harmada még a szülői házban él. Ennek azonban nem csupán kényelmi oka lehet. Az önálló lakáshoz jutás nehézségei, az elhúzódó tanulmányok, a munkavilágába való bekerülés, a karrier megerősítése épp úgy közrejátszik abban, hogy a mai felnőttek messze sem ott tartanak 25-30 éves korukban, mint anno a szüleik. Így pedig igen nehéz elvárni, hogy a gyermekvállalási kedv is hasonló életkorban érje utol a nőket, mint az egy-két generációval korábbiakat.

A gyermekvállalás nagy felelősség, amit a mai szülésre kész nők nagy százaléka meg is ért.

Fontos, hogy valaki csak akkor vállaljon gyermeket, ha arra teljesen késznek érzi magát Forrás: Shutterstock

Szeretnének egy megalapozott, biztos jövőképet, amit a gyermek egésszé formál, nem pedig romba dönt. Épp ezért fontos, hogy valaki csak akkor vállaljon gyermeket, ha arra teljesen késznek érzi magát, amikor a hiányérzete már csak egy kisbaba köré összpontosul. Természetesen nem szabad úgy gondolkodni, hogy a gyerek után megáll az élet. Sokszor pont ez ad elég motivációt ahhoz, hogy a nő kiteljesedhessen az élet számos más területén.

Nem szabad azonban elmenni amellett sem, hogy ha folyton a tökéletes pillanatra várunk – legyen saját lakás, autó, jól fizető munkahely, utazzunk még el ide, éljük át még ezt – kifuthatunk az időből. Bár sokan vállalnak 40 felett gyereket, mind tudjuk, hogy ez jóval nagyobb kockázatot jelent az anyára és a babára nézve.

Ami azonban a legfontosabb, hogy ne engedjünk se a társadalom, se a közvetlen környezetünk részéről érkező nyomásnak. A mi életünket mi ismerjük a legjobban, így tehát a mi jogunk benne döntést hozni. A szeretteink felé azonban érdemes érthetően és határozottan tolmácsolni is ezt, hogy a családi, baráti összejöveteleken ne a mi méhünk legyen folyamatosan terítéken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.