Magyarországon 23.000 gyermek él a vér szerinti szülei nélkül, további 140.000 gyermeket fenyeget a veszély, hogy kiemelhetik a családból veszélyeztetettség miatt. Az SOS Gyermekfalvak célja, hogy biztonságos, szerető otthont adjon azoknak a gyerekeknek, akiket kiemeltek családjukból, illetve megóvják a veszélyeztetett családokat a széthullástól. A szervezet működéséről Szilvás Lénával, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatójával beszélgettem.

Miből áll a munkájuk?

Az SOS Gyermekfalvak közel hét évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi szervezet. Öt kontinensen 134 országban van jelen, több mint 84 000 gyermeket nevel nevelőszülőknél és ifjúsági házakban, világszerte további 500 000 gyermeket és felnőttet segít programjaival. Az SOS Gyermekfalvak 1983 óta működik Magyarországon. Orosházán, Kecskeméten és Kőszegen nevelőszülői hálózatot működtetünk. A gyerekek nevelőszülőknél, családias környezetben nőhetnek fel az SOS Gyermekfalvak ingatlanában vagy a nevelőszülő saját lakásában. Ifjúsági házakat és több önálló lakást tartunk fenn Szegeden, Kecskeméten, Helvécián és Szombathelyen, ahova a 16-18 éven felüli gyerekek kerülnek.

A fiatalok itt már nagyobb önállóságban élnek, bár még mindig az SOS szakmai támogatásával, fokozatosan készülnek fel az önálló életre.

A 16-18 éven felüli fiatalok több önállóságot kapnak és segítik őket felkészíteni az önálló életreForrás: Shutterstock

Miért kerülnek az Önök gondozásába, illetve nevelőszülőkhöz gyerekek?

A gyerekek nagyobb része bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége vagy szegénység következményei miatt kerül hozzánk.

Forrás: Shutterstock
Interjú egy fiúval, aki 13 évesen került gyermekotthonba


Pár hónapja él itt nővérével egy 4 éves kisfú, aki gondatlanság miatt majdnem meghalt a nevelőszülőknél. De nem ez az egyetlen szomorú történet itt. Leülök Szabival szemben, aki most lesz 21 éves, és 8 éve él testvéreivel egy budapesti gyermekotthonban. Ő mesél most nekünk.

Preventív munkát is végeznek vagy csak krízisbe került embereken segítenek?

Családmegerősítő programjaink célja a prevenció, hogy megakadályozzuk a gyerekek kiemelését a családból. Jelenleg két futó programunk van. Egyrészt előfordul, hogy a szülők egy váratlan élethelyzet miatt ideiglenesen nem tudnak gondoskodni gyermekükről. Ilyen lehet egy hosszantartó betegség, kórházi tartózkodás, lakhatási problémák, vagy épp ha családon belüli erőszak miatt kell elmenekülnie egy szülőnek gyermekével. A kecskeméti Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthona ezekre a krízishelyzetekre nyújt megoldást. Továbbá Kőszegen is elindult családmegerősítő programunk, melynek keretében nehéz élethelyzetbe került fiatal anyáknak segítünk, hogy biztonságos körülményeket tudjanak teremteni a gyerekneveléshez. A családok a szakemberekkel közösen próbálnak megoldást találni a krízishelyzetekre. A szülők emellett szülői képességfejlesztő és életvezetést segítő csoportokban vehetnek részt. Szabadidős programokat is szervezünk.

Melyik korosztály milyen arányban van jelen a gondozottak között?

Széles skálán mozog az életkoruk azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, akik kapcsolatba kerülnek velünk. Az újszülöttől egészen a huszonöt évesig vannak ellátottaink. A legjellemzőbb korosztályt a 3 és a 18 év közöttiek alkotják.

Hányan kerülnek vissza a származási családjukba?

Az SOS Gyermekfalvak egyik legfontosabb eredményének tartja, ha a gyerek újra visszakerülhet a vér szerinti családjába, vagy ha sikerül örökbe adni. 2017-ben 6 gyermekünk örökbefogadását támogattuk, 7 gyermek pedig újra a szüleivel élhet.

Az egyik legfontosabb eredmény, ha a gyerek újra visszakerülhet a vér szerinti családjábaForrás: Shutterstock

Mennyire jellemzőek a szökések?

Minden gyereknek nehéz az az időszak, amikor váratlanul kiemelik családjából, és egy idegen környezetbe helyezik el. A gyerekek közül sokan a velük történt rossz dolgok ellenére is maradnának a szüleikkel. Kamaszként még érzékenyebb periódusban érkeznek meg az új helyre, természetes, ha van egy tiltakozás és egy hosszabb beszokási fázis náluk. Erre azonban a nevelőszülők és az SOS szakemberei is fel vannak készítve, hogy segíteni tudják a gyerekeket.

A nevelőszülők döntik el, melyik gyerek kerüljön hozzájuk?

A nevelőszülők nem választanak gyereket, de fontos, hogy tudják, mire vállalkoznak – hány gyereket, milyen egészségügyi állapotú, milyen korú gyermeket tudnak vállalni. Fontos a nevelőszülő és a gyermek megfelelő illeszkedése, ha erre van lehetőség, ezt mindenképpen szem előtt kell tartani.

Ki lehet nevelőszülő?

Folyamatosan keresünk nevelőszülőket. Sajnos ugyanakkor nagy hiány van belőlük, becsléseink szerint 1000-2000 nevelőszülő hiányzik még a rendszerből. Kiket keresünk? Azokat, akik büntetlen előéletűek; 24 év felettiek, a gondozott gyermeknél legalább 18 évvel és legfeljebb 50 évvel idősebbek; személyiségük, egészségi állapotuk és körülményeik alapján alkalmasak a náluk elhelyezett gyermek egészséges fejlődésének biztosítására; hajlandóak a felkészítő tanfolyam elvégzésére.

Milyenek a nevelőszülők tapasztalatai?

Podina Olga tíz éve nevelőszülő az SOS Gyermekfalvaknál, jelenleg öt kamaszt nevel. Amikor a saját gyerekei kirepültek, hirtelen üres lett a ház. Akkor jött a gondolat, hogy jó lenne még gyerekekkel foglalkozni, hiszen még fiatalok voltak a férjével. Tizenöt gyerek nevelkedett náluk. Úgy látja, nevelőszülőnek lenni mindennapos lecke, újra és újra meg kell találni a gyerekekhez való eszközöket és utat, hiszen mindegyik gyerek más. A nevelt gyerekekkel neki és a saját gyerekeinek is mindig jó viszonyuk volt.

Fontos a nevelőszülő és a gyermek megfelelő illeszkedéseForrás: Shutterstock

Annak, aki most fontolgatja, hogy nevelőszülő legyen, azt tudja mondani, hogy nagyon kell szeretni a gyerekeket és sok türelem kell hozzájuk. De nagyon megéri.

Az SOS Gyermekfalvak folyamatosan várja azok jelentkezését, akik szívesen lennének nevelőszülők. Speciális végzettségre sincs szükség: ha elég elhivatottságot érez magában, bárkiből lehet jó nevelőszülő. Lehet fiatal vagy idősebb, nő, férfi, akár egyedülálló vagy házas, városi vagy vidéki: ahogy minden gyermek más, úgy a hozzájuk illő nevelőszülők is mások. Vállalhatják egy vagy akár több gyermek nevelését is, így a nevelőszülőnek saját munkáját sem kell feladnia, ha ezt a hivatást választja.