Van, aki legszívesebben megszabadulna tőle, mások viszont kifejezetten szexepilnek tartják a szeplőt. Te mit gondolsz róla?

A szeplők főleg az arcon, a karokon, a vállon, a hát felső részén és a mellkason kialakuló apró pöttyök. Valójában egy festékzavarról van szó, ami a bőr egészségének szempontjából nem befolyásoló tényező, kizárólag esztétikai szempontból kérdéses, hogy ki szereti, ki nem. Általában a világosabb, érzékenyebb bőrű embereknél alakul ki, akár már gyermekkorban. Ahol szeplő alalkul ki, ott megnövekedett pigmenttartalomról beszélhetünk a bőr felső hámrétegében. Ez a festékanyag véd az ultaibolyasugárzás káros hatásaitól. Fény hatására ennél fogva sokkal inkább kijönnek a szeplők, mindez hasonló a barnulási folyamathoz, csak ebben az esetben a foltoknak, szeplőknek erősödik a színe. Az őszi, téli időszakban ennek is kvázi kopik a színe, ahogy a barnaságunké is.

Forrás: Paper Magazine, Porter Magazine, vanityfair.com/Peter Lindbergh

A nyári szezon mindenesetre kedvez a szeplőknek, és van is olyan ember, aki alig várja, hogy az a pár szeplő az arcán végre látszódjon. Aki ennél több szeplővel van megáldva az viszont nem feltétlenül örül neki. Valójában ez is hasonló kérdés, mint hogy kinek a szőke haj tetszik jobban, kinek a barna, csak ezen nehéz változtatni. A kevésbé napsütéses időszakban még el lehet fedni egy jó alapozóval, de mi inkább arra biztatnánk minden szeplőst, hogy tekintse magát különlegesnek, és ne fedje el a szépségpöttyöket. Kissé furcsa ezt így leírni, de a szeplő most még kifejezetten trendi is, kifutókon is láthattunk direkt szeplősre varázsolt modelleket.

Ezért imádjuk a szeplőket! Emeld ki őket a sminkeléskor

Ha szeplős az arcod, akkor ne rejtegesd! Most ráadásul nemzetközi szépségtrend lett, láthattuk az idei párizsi divathéten is, hogy a smink központi elemévé vált a szépségpöttyök kiemelése. Olvasd el Larion Oscar sminkmester tanácsait!

Hollywoodban is sok sztár arcát szépítik szeplők, de meglehetősen változatos az ő megítélésük is ezügyben. Christina Aguileráról például nem is sejtettük, hogy szeplős, ameddig meg nem jelentek smink nélküli képei a Paper magazinban. Julianne Moore, Emma Watson, Lucy Liu és Emma Stone viszont gyakran sminkelteti magát úgy, hogy ne fedjék el teljesen a szépségpöttyeiket a vörös szőnyegen sem.

Annyira különleges ez a festékzavar, hogy fotósokat is megihletett. Nézd meg a galériánkat: 

Forrás: Instagram/mrelbank