Hogyan máshogy emlékezhetnénk meg a pop koronázatlan királynőjének hatvanadik születésnapjáról, mint legnagyobb botrányaival. Madonna induló karrierjét még az egyház is rossz szemmel nézte, azóta persze némileg csitult az énekesnő polgárpukkasztó hajlama, de korántsem hagyta el. Hatvanévesen is ugyanaz a bevállalós díva!

  • Az a bizonyos csúcsos melltartó

A pop királynője 1983-ban, 25 évesen adta ki első önálló albumát Madonna címmel, majd megjelentek az elsöprő sikert arató és világhírnevet szerző Like a Virgin (1984) és True Blue (1986) című albumok, amelyekkel megteremtette popikon státuszát. A kezdetektől igaz, hogy nemcsak a zenéje volt meghatározó, Madonna, mint jelenség ért el az emberekhez. Ehhez hozzátartozott a polgárpukkasztó magatartása és a kinézete is. Koncerteken rendszeresen jelent meg fehérneműkben, imádta a necc harisnyát, és persze ki ne emlékezne a Madonnára oly jellemző csúcsos melltartókra. 

Koncerteken rendszeresen jelent meg csúcsos melltartókbanForrás: Getty Images/Gie Knaeps
  • Papa don't preach és a tini terhesség

A Tru Blue album egyik leghíresebb dala, a Papa don't preach is kiverte a biztosítékot. Madonna ebben egy terhes tinédzsert alakít, aki meg akarja tartani a babát. A dal üzenetét sokan sokféleképpen értelmezték, de egy biztos, senki sem tartotta politikailag korrektnek. Egyes szervezetek abortuszellenesnek, mások pedig az abortuszt támogatónak titulálták a dalt, és emiatt is, amiatt is kritizálták. Az egyház pedig azért ellenezte, mert értelmezésükben a dal a házasság előtti szexet hirdeti. 

  • Like a Prayer és az egyházellenesség

A vad szexualitása már eddig is feszegette a határokat, de az első igazi botrányt a 1989-es Like a Prayer című album hozta, illetve az album címadó klipje, amit a Vatikán elutasított keresztényellenessége miatt. A videóklipben égő keresztek láthatóak, illetve az énekesnő és egy szent intim viszonya is megjelenik benne. Azért is kavart nagy port ez a dal, mert a Pepsi ezt a számot választotta a reklámjához, amire a Vatikán bojkottot hirdetett. A Madonnával készült reklám végül mindössze egyetlen egyszer ment le a televízióban. A lemezből egyébként a megjelenés után 12 milliót adtak el.

  • Blond Ambition turné, vagyis maszturbáció a színpadon

Madonnát nem különösebben érdekelte az egyház véleménye, sőt, még rátett egy lapáttal a polgárpukkasztásra. 1990 áprilisában a Blond Ambition című turnéjával járta a világot, ami nagy felháborodást keltett, ugyanis keresztényellenes és szexuális témákat használt a show-ban. Ami a megjelenését illeti, egyre inkább a domina vonalat hozta, és hozzá természetesen jöttek a botrányt okozó megnyilvánulások is. Torontóban, ahol maszturbációt imitált a színpadon, annyi embert megbotránkoztatott, hogy a koncert után kis híján letartóztatták. 

1990-es Blond Ambition turnéForrás: Getty Images
  • Újabb betiltott klip: Justify My Love

Habár a kereszt ebből a klipből sem hiányzik, az 1990-es Justify My Love című videót túlzott szexualitása miatt tiltotta le az MTV. Madonna erre váratlan lépést tett, s ez lett az első, VHS-en megvásárolható klip, amire egyébként milliók áldoztak pénzt. 

  • Sex: egy igazi botránykönyv

1992-ben sokan attól féltek, hogy botrányos viselkedése véget vethet a karrierjének. Ebben az évben ugyanis nemcsak az Erotica című albumával, hanem a Sex című, provokatív, erotikus képeket tartalmazó könyvével is botrányt okozott. Madonna lemezkiadója bizonyos feltételekhez akarta kötni a könyv kiadását. Ilyen volt az, hogy a könyv nem tartalmazhat bestialitást, gyerekekkel és az egyházzal kapcsolatos utalást. Madonna persze csak azért is megjelentetett egyházellenesnek bélyegezhető képeket, és egy olyan fotó is bekerült, ahol két lába között egy kutya fekszik félreérthető pózban.

A Sex című, provokatív, erotikus képeket tartalmazó könyvével is botrányt okozottForrás: Steven Meisel Studio
  • A Jean Paul Gaultier show

Naná, hogy minden divattervező szeretett volna Madonnával dolgozni. Az énekesnő legtöbb fellépőruháját egyébként Jean Paul Gaultier tervezte. A közösen megálmodott csodák - mint a csúcsos melltartó - mellett a legemlékezetesebb közös dobásuk a mellvillantós ruha volt, amit Madonna egy 1993-as divatbemutatón viselt. 

Az 1993-as divatbemutatón viselt mellvillantós ruháját Jean Paul Gaultier tervezteForrás: Getty Images
  • És még egy betiltott klip: What It Feels Like for a Girl

A 2000-ben debütáló What It Feels Like for a Girl című dalhoz megint csak olyan klip készült, ami kiverte a biztosítékot. Egészen új vád érkezett, ezúttal a túlzott erőszak volt az, ami a tiltáshoz vezetett. A klipet egyébként Madonna akkori férje, Guy Ritchie rendezte. 

  • Leszbicsókok

2003-ban az MTV VMA díjátadó gálán lépett fel Madonna, és ha már Britney Spears és Christina Aguilera lett a partnere, le is kapta mindkettőt a színpadon. 

2003-as MTV VMA díjátadó gálaForrás: AFP
  • Villantások

45-50 éves korától azért már ritkultak a botrányok, de azért mindig kitalál valamit Madonna, hogy el ne felejtsük: ő volt az első igazi botrányhősnő a popzene történetében. Manapság a vörös szőnyeges eseményekre is bőven tartogat meglepetéseket: imádja a botrányos szereléseket, és sokszor a villantás sem marad el. 

Manapság a vörös szőnyeges eseményekre is bőven tartogat meglepetéseketForrás: AFP