II. Erzsébet nem csupán uralkodó, de feleség és anya is. A most következőkben hoztunk néhány olyan tényt, melyből jobban megismerheted a királynő családjához, munkájához és a múltjához való viszonyát.

Forrás: Shutterstock
Itt él a brit uralkodó

Egy igazi uralkodó nem csupán egy vagy két kastéllyal rendelkezik. Nincs ezzel másként az angol királynő, II. Erzsébet sem. Többet közülük csak pár alkalommal használ egy évben, de talán pont ez adja az érdekes bájukat. Nézd meg őket!

1. Bár a brit uralkodónőnek sok rokona van, mindössze tizenöten tartoznak a szűk királyi család tagjai közé. Egyedül őket illeti meg az „ő királyi fensége"  megszólítás, ám házasság révén mások is jogosulttá váltak rá – őket külön jelöltük.

• II. Erzsébet brit királynő és férje Fülöp edinburgh-i herceg
• Károly walesi herceg és felesége Kamilla cornwalli hercegné(a királynő legidősebb fia és felesége)
• Vilmos cambridge-i herceg és felesége Katalin cambridge-i hercegné(a walesi herceg legidősebb fia, a királynő unokája és felesége)
• György cambridge-i herceg, Sarolta cambridge-i hercegnő és Lajos cambridge-i herceg (a királynő dédunokái, a cambridge-i hercegi pár gyermekei)
• Harry sussexi herceg és felesége Meghan sussexi hercegné(a walesi herceg második fia, a királynő unokája és felesége)
• András yorki herceg (a királynő második fia)
• Beatrix yorki hercegnő (a királynő unokája, a yorki herceg legidősebb lánya)
• Eugénia yorki hercegnő (a királynő unokája, a yorki herceg második lánya)
• Anna brit királyi hercegnő (a királynő lánya)
• Eduárd wessexi gróf és felesége Zsófia wessexi grófné(a királynő harmadik fia és felesége)
• James Severn vikomtja (a királynő unokája, a wessexi grófi pár gyermeke)
• Lady Louise Windsor (a királynő unokája, a wessexi grófi pár gyermeke)

A brit királyi család tagjaiForrás: AFP

 2. A brit királyi család tagjainak nincs vezetéknevük, helyette a Windsort használják, mivel a Windsor-ház tagjai. A királynő így Elizabeth Alexandra Mary Windsorként született. A brit hagyományok megadták számára a lehetőséget, hogy megkoronázásakor megváltoztassa nevét – mint tette azt például Viktória királynő, aki trónra lépése előtt az Alexandrinát használta –, de ő nem élt vele.

3. A királynőnek nincs személyi igazolványa.

4. A II. Világháború idején a brit királyi család Angliában maradt, Erzsébet pedig pár évvel később, 18 évesen belépett a hadsereg női ágába, ahol teherautó-sofőrnek és autószerelőnek képezték ki. Ezzel egyfajta feminsita uralkodói jelképpé vált.

II. Erzsébet 18 évesen a brit hadsereg teherautó-sofőrjekéntForrás: Northfoto

5. II. Erzsébetet gyakran Anglia királynőjének nevezik, de ez igencsak pontatlan. Először is Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója, másodszor névlegesen több más ország uralkodója is – mint például Ausztrália, Kanada és Új-Zéland.

6. II. Erzsébet naponta 200-300 levelet kap, melyeket mind maga olvas el. Ez igen szép teljesítmény, és az alattvalóival szembeni alázat magasiskolája. Ezen kívül – ha politikáról van szó – csak a nemzeti jelentőségű kérdésekkel foglalkozik, melyeket egy vörös bőröndben kap meg.

A királynő a 80. születésnapjára kapott üdvözlőkártyák tengerében, 2006Forrás: Northfoto

7. II. Erzsébet igen takarékos, például mindig lekapcsolja a lámpákat, amikor elhagyja az adott helyiséget. Épp ezért van felháborodva, amikor valaki a családjából pazarol.

Forrás: Getty Images
A brit királyi családban harmadikként született gyermekek meglepő sorsa


Idén született Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke. Lajos herceg tündéri baba, de vajon milyen jövő vár rá? Ezt előre megjósolni szinte lehetetlen, de kiindulási alapként elhoztuk a leghíresebb és legérdekesebb brit királyi családban harmadikként született gyermekek sorsát. Olvasd tovább!

8. II. Erzsébetnek két kedvenc ékszere van: egy háromsoros gyöngysor, melyet még nagyapjától, V. György brit királytól kapott 9 évesen, és egy pár gyöngy fülbevaló, amit nagyanyja, Mária királyné ajándékozott neki. Nagyon ritkán készül olyan kép a brit királynőről, melyeken nem ezeket viseli. Ez sokat árul el arról, hogy a királynő mennyire szerette és tisztelte nagyszüleit.

II. Erzsébet királynő kedvenc gyöngysorát viseli nyakábanForrás: AFP

 9. A királynőt csak férje, Fülöp herceg hívhatja Lilibet-nek, ami gyermekkori beceneve. Mindenki más, még saját gyermekei is Felségnek szólítják. Ez remekül tükrözi a királyi pár mély kapcsolatát, mely nem indult túl bíztatóan.

10. 1989 óta ugyanazt a körömlakk márkát és árnyalatot használja, az Essie's Ballet Slipperst, mely áttetsző, igen halvány rózsaszín. A többi színt egyszerűen túl vulgárisnak tartja.

11. II. Erzsébet 66 éves uralkodása alatt kiválóan megtartotta a királynői méltóságát, ugyanakkor képes volt haladni a korral is. Erre a legjobb példa unokája, Harry herceg házassága, hiszen trónra lépése után egy évvel még mélyen ellenezte, sőt megtiltotta húgának, Margit hercegnőnek, hogy egy elvált férfivel kössön házasságot.

12. 2015-ben a The Sun címlapján egy igen botrányos képet közölt. Ezen a 7 éves Erzsébet és édesanyja náci karlendítéssel tiszteleg. A fotót egy 17 másodperces fekete-fehér felvételből vágták ki, mely feltehetően a brit királyi család személyes archívumából került az újsághoz. A legnagyobb példányszámú brit lap ugyan kihangsúlyozta, hogy soha sehol sem merült fel a királynő nácik iránti rokonszenve, de ugyanez a felvételen szintén szereplő nagybátyjáról, Eduárd hercegről, később VIII. Eduárd királyról már nem jelenthető ki. Köztudott, hogy szimpatizált Hitlerrel, 1937-ben még találkozott is vele. Közzétételét a Buckingham-palota azonnal elítélte, és azzal magyarázta a fiatal Erzsébet mozdulatát, hogy 1933-ban még senki sem gondolta, hogy Hitler mit tervez valójában, valamint az akkori angol gyerekek előszeretettel figurázták ki ezt a fajta tisztelgést.

A nagy port kavart Sun címlapjaForrás: Sun